Latest News

Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: «Συζήτηση για τους ομήρους μόνο αν σταματήσουν οι επιθέσεις στη Γάζα» λέει η Χαμάς – Τι απαντά ο Ισραηλινός στρατός


Ευθεία σύνδεση της τύχης των Ισραηλινών ομήρων που κρατά η Χαμάς με τη χερσαία επίθεση που σχεδιάζει το Τελ Αβίβ στη Γάζα έκανε η οργάνωση αργά το απόγευμα του Σαββάτου και ενώ παραμένει συγκεχυμένη η εικόνα για το εάν και πότε θα γίνει ολοκληρωτική εισβολή στην.... περιοχή αυτή.

Παράλληλα ο Ισραηλινός στρατός (IDF) ισχυρίστηκε ότι περισσότερες από 550 ρουκέτες που εκτόξευσε το τελευταίο 24ωρο η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ έπεσαν στη Γάζα

Ειδικότερα, σε συνέντευξή Τύπου, ο ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντανιέλ Χαγκάρι δήλωσε πως το ένα πέμπτο των ρουκετών που εκτοξεύθηκαν από τη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ έπεσαν στη Γάζα.

«Σκοτώνουν τους δικούς τους ανθρώπους», τόνισε.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που επιβεβαιωμένα κρατούνται όμηροι στη Γάζα είναι 210. Και δεσμεύθηκε για μια «ακόμη ισχυρότερη» επίθεση κατά της Χαμάς προκειμένου να φέρει πίσω όλους όσοι απήχθησαν.

«Το μήνυμα είναι σαφές: όποιος προσπαθήσει να διεισδύσει θα σκοτωθεί- και όποιος πυροβολήσει το Ισραήλ θα χτυπηθεί», δήλωσε ο Χαγκάρι.

Η προειδοποίηση της Χαμάς ήταν απόλυτα σκληρή: Διαμήνυσε ότι δεν θα συζητήσει την τύχη των ομήρων του στρατού του Ισραήλ, μέχρι το Ισραήλ να σταματήσει την επιθετικότητα του στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η στάση μας αναφορικά με τον στρατό του Ισραήλ είναι ξεκάθαρη: σχετίζεται με (ενδεχόμενη) ανταλλαγή κρατουμένων και δεν θα τη συζητήσουμε μέχρι το Ισραήλ να τερματίσει την επιθετικότητα του στη Γάζα και στους Παλαιστίνιους», δήλωσε ο αξιωματούχος της Χαμάς Οσάμα Χαμντάμ από τον Λίβανο, στη διάρκεια μιας τηλεοπτικής εκπομπής.

Ένταση στα σύνορα με Λίβανο

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη, αλλά και χερσαίες δυνάμεις στόχευσαν σήμερα ενόπλους που εκτόξευαν ρουκέτες και αντιαρματικούς πυραύλους κοντά στα σύνορα με το Λίβανο, όπως ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.

Οι στόχοι αναγνωρίστηκαν στη διάρκεια των βομβαρδισμών, ανακοίνωσε ο στρατός.

Οι στρατιώτες απάντησαν σε έναν τρίτο κύκλο πυραυλικής επίθεσης, πρόσθεσαν οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.

Έκλεισε ξανά το πέρασμα της Ράφα

Φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια εξήλθαν από τη συνοριακή διάβαση στη Ράφα και έφτασαν σήμερα στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπως δήλωσε στο Reuters ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Τουλάχιστον 20 φορτηγά, που αναμένεται ότι θα εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας «αντιπροσωπεύουν μόνο το 3% από τον αριθμό των φορτηγών που εισέρχεται καθημερινά στη Γάζα για την κάλυψη υγειονομικών και ανθρωπιστικών αναγκών πριν από την πολεμική κρίση», ανέφερε ανακοίνωση του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας.

Ανθρωπιστική βοήθεια με αποκλεισμούς και εξαιρέσεις

Πάντως η ανθρωπιστική βοήθεια έφτασε μόνο στο νότιο τμήμα, όπου το Ισραήλ έχει παροτρύνει τους Παλαιστίνιους αμάχους να κατευθυνθούν, ώστε να αποφύγουν τις πολεμικές συγκρούσεις με τη Χαμάς.

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, υποναύαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί, δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι στα φορτία με τη βοήθεια δεν θα συμπεριλαμβάνονται καύσιμα.

Όπως αναφέρουν οι Times of Israel το πέρασμα έκλεισε ξανά μετά τη διέλευση των φορτηγών.

Η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου έδειξε εικόνες από πολλά φορτηγά να περνούν το συνοριακό πέρασμα, κατά την 15η ημέρα του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και μετά την επιβολή πλήρους πολιορκίας στη Γάζα από το Ισραήλ εξαιτίας της οποίας οι 2,4 εκατομμύρια κάτοικοι του θύλακα – οι μισοί από τους οποίους παιδιά και έφηβοι— βρίσκονται χωρίς νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα.

Τέσσερα φορτηγά που μεταφέρουν υγειονομική βοήθεια έχουν αρχίσει να κινούνται από τη Ράφα με κατεύθυνση προς τη Λωρίδα της Γάζας, όπως ανέφερε σε μία σημερινή ανακοίνωσή του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Σύμφωνα με τον ίδιο οργανισμό, υπάρχει ένα πλαίσιο συνεργασίας με τις κοινότητες της Ερυθράς Ημισελήνου στην Αίγυπτο και στα εδάφη που ελέγχονται από τους Παλαιστίνιους, ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής διέλευση υγειονομικών υλικών πρώτης ανάγκης.