Η αναζωπύρωση της βίας κατά μήκος των συνόρων του Ισραήλ με τον Λίβανο οδήγησε σε ανησυχίες για μια διευρυνόμενη περιφερειακή σύγκρουση, την οποία οι διπλωμάτες προσπαθούν να αποτρέψουν. Η Γάζα βρίσκεται ήδη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής, ενώ το Ιράν απειλεί ευθέως με εμπλοκή της Χεζμπολάχ στον πόλεμο. O Τζο Μπάιντεν μεταβαίνει την Τετάρτη στο Ισραήλ και αμέσως μετά στην Ιορδανία, όπου θα έχει τετραμερή διάσκεψη με Αίγυπτο, Ιορδανία και Παλαιστινιακή αρχή.
O Μπάιντεν με αυτό το ταξίδι, θέλει να αναδείξει την σημασία που δίνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην εν εξελίξει σύγκρουση. Να στείλει ισχυρό μήνυμα στήριξης στο Ισραήλ αλλά και προειδοποιητικό μήνυμα στο Ιράν να μείνει έξω από αυτόν τον πόλεμο.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε σήμερα «τον κόσμο να σταθεί ενωμένος στο πλευρό του Ισραήλ για να νικήσει τη Χαμάς» μετά τη φονική επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.
«Με τον ίδιο τρόπο που ο κόσμος ενώθηκε για να νικήσει τους Ναζί (…), ο κόσμος πρέπει να σταθεί ενωμένος δίπλα στο Ισραήλ για να νικήσει τη Χαμάς», δήλωσε ο Νετανιάχου σε συνέντευξη Τύπου στο Τελ Αβίβ δίπλα στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.
«Η βαρβαρότητα που είδαμε, που διαπράχθηκε από τους δολοφόνους της Χαμάς φεύγοντας από τη Γάζα, είναι το χειρότερο έγκλημα που διαπράχθηκε κατά των Εβραίων μετά το Ολοκαύτωμα», τόνισε ο Νετανιάχου.
Από την πλευρά του ο Γερμανός καγκελάριος τόνισε ότι «η ιστορία της Γερμανίας και η ευθύνη μας που προκύπτει από το Ολοκαύτωμα καθιστούν καθήκον μας να διασφαλίσουμε την ύπαρξη του Ισραήλ». Ο Σολτς τόνισε επίσης ότι «η εξύμνηση και ο πανηγυρισμός της βίας είναι κάτι απάνθρωπο και απεχθές». «Σε αντίθεση με τη Χαμάς, η οποία θέλει να χρησιμοποιήσει τους πολίτες της Γάζας ως ανθρώπινες ασπίδες, η ανησυχία μας εκτείνεται και σε αυτούς», πρόσθεσε, λέγοντας «θέλουμε να προστατεύσουμε τους αμάχους και να αποφύγουμε τις απώλειες αμάχων», δήλωσε ο Σολτς.
Χτύπησαν νοσοκομείο στη Γάζα, 500 νεκροί
Την ίδια ώρα υπάρχουν αναφορές για εκατοντάδες Παλαιστινίους που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν όταν ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έπληξε το προαύλιο ενός νοσοκομείου στο κέντρο της Γάζας.
Όπως μεταδίδει το Al Jazeera, το Reuters και ο Guardian, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού σκοτώθηκαν 500 άνθρωποι
Εάν επιβεβαιωθεί, η επίθεση θα είναι μακράν η πιο θανατηφόρα ισραηλινή αεροπορική επιδρομή από το 2008.
Στο Ισραήλ ο Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν αναχωρεί σήμερα, αρχικά για το Τελ Αβίβ και στη συνέχεια για το Αμάν της Ιορδανίας, σε ένα ταξίδι που θεωρείται καθοριστικής σημασίας για την επιρροή των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή: ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει να εκφράσει ταυτόχρονα τη στήριξή του στο Ισραήλ, να διαπραγματευτεί έναν μηχανισμό παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και να προλάβει μια ευρύτερη κλιμάκωση της κρίσης.
Αφού καθησυχάσει τον ισραηλινό λαό για την αλληλεγγύη που θα συνεχίσουν να επιδεικνύουν οι ΗΠΑ απέναντι στο Ισραήλ, όπως είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, ο Μπάιντεν θα ταξιδέψει στην Ιορδανία για να συναντηθεί με τρεις Άραβες ηγέτες, τον βασιλιά Αμπντάλα Β΄, τον πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς. «Θα επαναλάβει την πεποίθησή μας ότι η Χαμάς δεν εκπροσωπεί τη μεγάλη πλειονότητα του παλαιστινιακού λαού, που είναι επίσης θύμα», είπε ο Τζον Κίρμπι, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.
Αυτό το ταξίδι-αστραπή, που θα διαρκέσει περίπου 24 ώρες, θυμίζει την ιστορική επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στο Κίεβο, τον περασμένο Φεβρουάριο. Ο 80χρονος Δημοκρατικός πρόεδρος θα επισκεφθεί άλλη μια χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο –στην ενδέκατη ημέρα του πλέον– στην οποία οι ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί αταλάντευτη υποστήριξη.
Όμως οι συγκρίσεις σταματούν εδώ. Αυτήν τη φορά το ταξίδι δεν έμεινε επτασφράγιστο μυστικό μέχρι την τελευταία στιγμή, η υποδοχή που επιφυλάσσεται στον Μπάιντεν δεν αναμένεται, όπως στο Κίεβο, ανεπιφύλακτα θερμή και το διακύβευμα είναι κατά πολύ μεγαλύτερο.
Μετά την επίθεση της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου, ο Μπάιντεν υπογράμμισε ότι το Ισραήλ έχει «καθήκον» να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, από την επίθεση της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης σκοτώθηκαν 1.400 άνθρωποι στο Ισραήλ. Καθώς ο ισραηλινός στρατός, που ήδη βομβαρδίζει αδιάκοπα τη Λωρίδα της Γάζας, ετοιμάζεται για μια χερσαία επιχείρηση, ο Μπάιντεν ξέρει ότι ο κίνδυνος μιας ανθρωπιστικής καταστροφής αυξάνεται ώρα με την ώρα.
Περίπου 3.000 άνθρωποι, εκ των οποίων 940 παιδιά και 1.032 γυναίκες, έχουν σκοτωθεί στον παλαιστινιακό θύλακα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς που έχει υπό τον έλεγχό της αυτή τη στενή λωρίδα γης.
Στις επαφές του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τον οποίο διατηρεί ψυχρές σχέσεις, ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει να πετύχει την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας στον αποκλεισμένο θύλακα. Στην Ιορδανία θα χρειαστεί να λάβει κυρίως από την επιφυλακτική Αίγυπτο τη διαβεβαίωση ότι θα ανοίξει, έστω και προσωρινά, τα σύνορά της για τους αμάχους που προσπαθούν να γλιτώσουν από τον πόλεμο. Περίπου ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν ήδη εκτοπιστεί προς τη νότια Λωρίδα της Γάζας.
Με την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή ο Αμερικανός πρόεδρος, ο αρχηγός του ισχυρότερου στρατού στον κόσμο, θέλει επίσης να στείλει ένα μήνυμα αποτροπής στην Τεχεράνη και τη φιλοϊρανική Χεζμπολάχ.
«Είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, προς Θεού, το ισχυρότερο έθνος (…) στην ιστορία του κόσμου. Μπορούμε να στηρίξουμε» την Ουκρανία και το Ισραήλ ταυτόχρονα, δήλωσε ο Μπάιντεν την Κυριακή στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS.
Ο Μπάιντεν βασίζεται επίσης στις διπλωματικές ικανότητές του: σε μισό αιώνα πολιτικής καριέρας, ο Δημοκρατικός πρόεδρος έχει σχηματίσει, δικαίως ή αδίκως, την πεποίθηση ότι μπορεί να επιλύσει ακόμη και τα πιο περίπλοκα προβλήματα με τις προσωπικές επαφές του.
Επί της ουσίας, δεν είναι ο απόλυτος κυρίαρχος της κατάστασης: κάθε πρόσθετη βοήθεια στο Ισραήλ θα πρέπει να επικυρωθεί από το Κογκρέσο, το οποίο επί του παρόντος έχει παραλύσει καθώς οι σκληροπυρηνικοί του Ρεπουμπλικανικού κόμματος προσπαθούν να επιβάλουν έναν δικό τους στην προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Ο Μπάιντεν, που ταυτόχρονα διεξάγει και προεκλογική εκστρατεία ενόψει των εκλογών του 2024, δεν επιτρέπεται να δείξει ούτε ίχνος αδυναμίας, πολύ περισσότερο όταν οι ΗΠΑ μετρούν ήδη 30 νεκρούς μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Παράλληλα, σε μια χώρα βαθιά διχασμένη, φοβάται μια έκρηξη βίας και εγκλημάτων μίσους τόσο κατά των Εβραίων όσο και κατά των μουσουλμάνων. Την Κυριακή, ένας ηλικιωμένος άνδρας μαχαίρωσε μέχρι θανάτου ένα 6χρονο αγόρι μουσουλμανικής οικογένειας κοντά στο Σικάγο, σε ένα έγκλημα που χαρακτηρίζεται από την αστυνομία «ρατσιστικό» και συνδεόμενο με τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς.
Σε μια προσπάθεια επίδειξης ισχύος για αποτρεπτικούς λόγους το πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι θέτει 2000 στρατιώτες σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας για ανάπτυξη στο Ισραήλ – μόλις και αν χρειαστεί – ταυτόχρονα με δύναμη ταχείας επέμβασης του σώματος των πεζοναυτών.
Εν τω μεταξύ, στο Κογκρέσο συντάσσεται σχέδιο νόμου, το οποίο θα εξουσιοδοτεί τον Πρόεδρο Μπαιντεν να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία σε περίπτωση γενίκευσης της κρίσης.
Πότε θα εμπλακούν οι ΗΠΑ
Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ προέβλεψε σήμερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα «εμπλακούν» εάν ο πόλεμος στη Γάζα κλιμακωθεί, με τη συμμετοχή του Ιράν και της λιβανέζικης, σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στο πλευρό της Χαμάς.
Σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ο Τζάσι Χανέγκμπι σημείωσε τη στήριξη που έχει εκφράσει στο Ισραήλ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με την αποστολή αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο και την προειδοποίησή του προς τη Χεζμπολάχ και την Τεχεράνη να μην εμπλακούν στον πόλεμο.
«Καθιστά ξεκάθαρο στους εχθρούς μας ότι αν διανοηθούν να συμμετάσχουν στην επίθεση εναντίον των πολιτών του Ισραήλ, θα υπάρξει αμερικανική εμπλοκή εδώ», είπε ο Χανέγκμπι.
«Το Ισραήλ δεν θα είναι μόνο (…) Μια αμερικανική δύναμη βρίσκεται εδώ και είναι έτοιμη», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.
Εκτός ελέγχου το Ισραήλ
Εκτός ελέγχου ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, ο οποίος έστειλε τελεσίγραφο στα μέλη της Χαμάς, προειδοποιώντας ότι έχουν δύο επιλογές: να παραδοθούν ή να πεθάνουν.
«Τα αεροπλάνα μας θα φτάσουν παντού… κάθε πύραυλος έχει μια διεύθυνση. Θα φτάσουμε σε κάθε ένα από τα μέλη της Χαμάς», είπε ο Γκάλαντ μιλώντας στους πιλότους και τους τεχνικούς του στόλου F-35 της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ στην αεροπορική βάση Nevatim.
«Τα μέλη της Χαμάς έχουν δύο επιλογές: Είτε να πεθάνουν στις θέσεις τους είτε να παραδοθούν άνευ όρων. Δεν υπάρχει τρίτη επιλογή. Θα εξαλείψουμε την οργάνωση της Χαμάς και θα διαλύσουμε όλες τις δυνατότητές της», διαμήνυσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας.
Το Ισραήλ έχει αποκλείσει και βομβαρδίσει τη Γάζα που ελέγχεται από τη Χαμάς μετά την επίθεση των μαχητών στο νότιο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα. Τα ισραηλινά πλήγματα έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 2.778 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει άλλους 9.700 στη Γάζα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Σχεδόν τα δύο τρίτα των νεκρών ήταν παιδιά, δήλωσε ο Μεντχάτ Αμπάς, αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας της Γάζας. Τα πλήγματα δεν έχουν σταματήσει τους μαχητές της Χαμάς να συνεχίζουν να βομβαρδίζουν το Ισραήλ με ρουκέτες που εκτοξεύονται από τη Γάζα. Άλλοι 1.200 άνθρωποι σε όλη τη Γάζα πιστεύεται ότι είναι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια, ζωντανοί ή νεκροί, δήλωσαν οι υγειονομικές αρχές.
Δήλωση-μυστήριο
Ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζεται για την επόμενη φάση της εκστρατείας του κατά της Λωρίδας της Γάζας, αλλά τα σχέδια ενδέχεται να μην ανταποκρίνονται στις ευρέως διαδεδομένες προσδοκίες για επικείμενη χερσαία επίθεση, δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού την Τρίτη.
“Ετοιμαζόμαστε για τα επόμενα στάδια του πολέμου. Δεν έχουμε πει ποια θα είναι. Όλοι μιλούν για χερσαία επίθεση. Μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό”, είπε ο αντισυνταγματάρχης Richard Hecht σε τακτική ενημέρωσή του προς δημοσιογράφους.
Δεν φοβάται η Χαμάς
Η Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα τον θάνατο ηγετικού στελέχους της, από αεροπορική επιδρομή των Ισραηλινών στην κεντρική Γάζα, περιοχή για την οποία ήταν υπεύθυνος. Επίσης, έγινε γνωστό ότι σκοτώθηκαν τρία μέλη της οικογένειας του Ισμαήλ Χανίγια, ηγέτη της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς.
Μόλις εξαλείψαμε τον Αϊμάν Νοφάλ, ανώτερο στέλεχος της Χαμάς. Ο Νοφάλ ήταν Διοικητής της Κεντρικής Ταξιαρχίας της Χαμάς στη Γάζα και πρώην Αρχηγός Στρατιωτικών Πληροφοριών. Ο Νοφάλ διεύθυνε πολλές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών αμάχων και εκτός από ένα από τα πιο κυρίαρχα πρόσωπα της τρομοκρατικής οργάνωσης, συμμετείχε στον σχεδιασμό της απαγωγής του Γκιλάντ Σαλίτ. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να εξαλείψουμε τη Χαμάς», σημειώνει η ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.
Η Χαμάς διαβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι “δεν φοβάται” τη χερσαία επίθεση του Ισραήλ, το οποίο έχει συγκεντρώσει στρατεύματα κατά μήκος της Λωρίδας της Γάζας, του παραθαλάσσιου θύλακα υπό τον έλεγχο του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, το οποίο η ισραηλινή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία εννοεί να εξαλείψει εντελώς.
“Η απειλή (των δυνάμεων) της κατοχής (σ.σ. του Ισραήλ) ότι θα εξαπολύσει χερσαία επίθεση εναντίον του λαού μας δεν μας φοβίζει και είμαστε έτοιμοι”, ανέφερε ο εκπρόσωπος του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, Αμπού Ουμπέιντα, σε ηχογραφημένο μήνυμά του.
Η Χαμάς και το Ισραήλ βρίσκονται σε πόλεμο μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση μαχητών του κινήματος στο ισραηλινό έδαφος την 7η Οκτωβρίου. Πάνω από 1.400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην ισραηλινή επικράτεια έκτοτε, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους αριθμούς που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις ισραηλινές αρχές, που εκτίμησαν εξάλλου το πρωί της Δευτέρας ότι οι όμηροι στα χέρια της Χαμάς είναι 199.
Ο Ντανιέλ Χαγκαρί, εκπρόσωπος του Τσαχάλ, του ισραηλινού στρατού, τόνισε ότι “οι προσπάθειες όσον αφορά τους ομήρους είναι εθνική προτεραιότητα”, καθώς οι οικογένειές τους δεν έχουν κανένα νέο.
Ο Αμπού Ουμπέιντα από την πλευρά του ανέφερε ότι ο αριθμός των ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας είναι “200 ως 250”, διευκρινίζοντας ότι οι 200 βρίσκονται στα χέρια των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, και οι υπόλοιποι στα χέρια άλλων “παρατάξεων της αντίστασης”.
“Θα απελευθερώσουμε τους ξένους κρατούμενους εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες”, πρόσθεσε, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.
Επανέλαβε εξάλλου ότι 22 όμηροι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας τις 10 ημέρες του πολέμου.
Πάνω από 2.750 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον μικρό παλαιστινιακό θύλακα 2,3 εκατ. κατοίκων στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς αντιποίνων, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
Κλιμακώνουν τις προειδοποιήσεις οι Φρουροί της Επανάστασης και ο Λίβανος
Αντιμέτωπο με ένα νέο «ωστικό κύμα» επιθέσεων, εάν δεν σταματήσουν οι «φρικαλεότητες» του στη Γάζα θα βρεθεί το Ισραήλ ανέφερε την Τρίτη ένας αναπληρωτής διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.
«Οι κλυδωνισμοί του μετώπου αντίστασης κατά των σιωνιστικών καθεστώτων (Ισραήλ) θα συνεχιστούν έως ότου αυτός ο “καρκινικός όγκος” εξαλειφθεί από τον παγκόσμιο χάρτη», δήλωσε ο Αλί Φανταβί παίρνοντας την σκυτάλη των απειλών από τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.
«Άλλο ένα κύμα είναι καθ’ οδόν, αν το Ισραήλ δεν τερματίσει τις φρικαλεότητες στη Γάζα», υπογράμμισε.
Σημειώνεται ότι οι ιρανοί αξιωματούχοι μιλούν συχνά για «Αντίσταση» και αναφέρονται σε ευθυγραμμισμένες ένοπλες ομάδες στη Μέση Ανατολή ως μέρος του Άξονα της Αντίστασης. Συνήθως σημαίνει μία συμμαχία μεταξύ του Ιράν, των παλαιστινιακών μαχητών, της Συρίας, της λιβανικής Χεζμπολάχ και άλλων ομάδων μαχητών.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, προειδοποίησε ότι «κανείς δεν θα μπορέσει να σταματήσει» «τις δυνάμεις της αντίστασης», αν το Ισραήλ συνεχίσει την επίθεσή του εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, μετέδωσε σήμερα η ιρανική κρατική τηλεόραση.
«Αν συνεχιστούν τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος εναντίον των Παλαιστινίων, οι μουσουλμανικές δυνάμεις και οι δυνάμεις της αντίστασης θα γίνουν ανυπόμονες και κανείς δεν θα μπορεί να τις σταματήσει», προειδοποίησε ο Χαμενεΐ.
«Ο κόσμος γίνεται μάρτυρας της γενοκτονίας των Παλαιστινίων στη Γάζα από το σιωνιστικό καθεστώς», πρόσθεσε ο ίδιος. «Κανείς δεν πρέπει να ελπίζει» ότι κάποιες πλευρές, όπως το Ιράν, θα μπορέσουν «να εμποδίσουν τις δυνάμεις της αντίστασης» να αναλάβουν δράση, τόνισε.
Ο Χαμενεΐ αναφερόταν στον «άξονα της αντίστασης», όπως αποκαλούνται ατύπως οι χώρες και οι οργανώσεις που είναι εχθρικές προς το Ισραήλ, όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ του Λιβάνου.
Οι ισραηλινές επιθέσεις στο νότιο Λίβανο θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην “ανάφλεξη” του μετώπου, προειδοποίησε και ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ.
Κατηγόρησε το Ισραήλ ότι “ρίχνει λάδι στη φωτιά”, αφού οι IDF και η Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν πυρά σχεδόν καθημερινά στα σύνορα του Λιβάνου, μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
Το Ισραήλ “δημιουργούσε ένταση που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάφλεξη του μετώπου με τρόπο που είναι δύσκολο να περιοριστεί”, είπε.
Αναζωπύρωση της βίας, κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα
Η αναζωπύρωση της βίας κατά μήκος των συνόρων του Ισραήλ με τον Λίβανο οδήγησε σε ανησυχίες για μια διευρυνόμενη περιφερειακή σύγκρουση, την οποία οι διπλωμάτες προσπαθούν να αποτρέψουν. Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ τηλεδιάσκεψη έχουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.
Το Ισραήλ έχει αποκλείσει και βομβαρδίσει τη Γάζα που ελέγχεται από τη Χαμάς μετά την επίθεση των μαχητών στο νότιο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα. Τα ισραηλινά πλήγματα έχουν σκοτώσει σχεδόν 3.000 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει άλλους 12.500 στη Γάζα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Σχεδόν τα δύο τρίτα των νεκρών ήταν παιδιά, δήλωσε ο Μεντχάτ Αμπάς, αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας της Γάζας. Τα πλήγματα δεν έχουν σταματήσει τους μαχητές της Χαμάς να συνεχίζουν να βομβαρδίζουν το Ισραήλ με ρουκέτες που εκτοξεύονται από τη Γάζα. Άλλοι 1.200 άνθρωποι σε όλη τη Γάζα πιστεύεται ότι είναι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια, ζωντανοί ή νεκροί, δήλωσαν οι υγειονομικές αρχές.
Οι αεροπορικές επιδρομές, η μείωση των προμηθειών και η εντολή του Ισραήλ για μαζική εκκένωση του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας έχουν προκαλέσει αναστάτωση στους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της μικρής περιοχής και αυξανόμενη απόγνωση. Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και το 60% βρίσκεται τώρα στην περιοχή μήκους περίπου 14 χιλιομέτρων (8 μιλίων) νότια της ζώνης εκκένωσης, δήλωσε ο ΟΗΕ.
Μιλώντας στην ισραηλινή Κνεσέτ, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε το Ιράν και τη Χεζμπολάχ: “Μη μας δοκιμάζετε στο βορρά. Μην κάνετε το λάθος του παρελθόντος. Σήμερα, το τίμημα που θα πληρώσετε θα είναι πολύ βαρύτερο“.
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς επισκέπτεται σήμερα εκτάκτως το Ισραήλ. Είναι ο πρώτος δυτικός ηγέτης που επισκέπτεται το Ισραήλ μετά την κρίση που προκάλεσε η τρομοκρατική επίθεση και εισβολή της Χαμάς.
Σε εγρήγορση και η Αθήνα που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλαμβάνει διπλωματικές πρωτοβουλίες, έχει σειρά επαφών με ηγέτες – συνομίλησε χθες και με τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο της επίσκεψης στο Ισραήλ.