Latest News

Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2023

Λαθρεμπόριο καυσίμων: Πως γινόταν η νοθεία σε βενζινάδικο χωρίς να «βλέπει» η ΑΑΔΕ


Κύκλωμα εισήγαγε από τη Βουλγαρία χημικούς διαλύτες, τους αναμείγνυε με καύσιμα και στη συνέχεια τα διέθετε σε βενζινάδικα...της Αττικής.

Τα μέλη του κυκλώματος είχαν βρει τρόπο προκειμένου όλα να γίνονται χωρίς να αφήνουν πίσω τους ίχνη. Μία πληροφορία, ωστόσο, για τη δράση τους ήταν αρκετή για να ξεκινήσει έρευνα από την Οικονομική Αστυνομία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχική πληροφορία ανέφερε ότι στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων υπάρχει ένα πάρκινγκ, μέσα στο οποίο σταθμεύουν διάφορα βυτιοφόρα οχήματα τα οποία μεταφέρουν χημικούς διαλύτες προερχόμενα από την Βουλγαρία. Εντός του συγκεκριμένου χώρου και από τα βυτιοφόρα αυτά πραγματοποιούνται μεταγγίσεις χημικών διαλυτών σε άλλα βυτιοφόρα και στη συνέχεια το υλικό αυτό κατέληγε σε πρατήρια της Αττικής για την νόθευση των καυσίμων.

Μετά από έρευνες εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς ο επίμαχος χώρος στάθμευσης στους Αγίους Αναργύρους, όπου ήταν σταθμευμένα τρία βυτιοφόρα.

Σε διπλανό χώρο διαπιστώθηκε ότι λειτουργεί βενζινάδικο, σε χώρο του οποίου ήταν σταθμευμένο ένα τέταρτο βυτιοφόρο καυσίμων.

ven1_b0edf.JPG

Στο σύνολό τους τα βυτιοφόρα τέθηκαν υπό παρακολούθηση και αποκαλύφθηκε ότι το ένα εξ αυτών έμπαινε σε αποθήκη στον Ασπρόπυργο, όπου υπήρχαν αποθηκευμένοι χημικοί διαλύτες και εφοδιάζονταν με αυτούς. Στη συνέχεια, το βυτιοφόρο μετέβαινε στο πάρκινγκ στους Αγίους Αναργύρους όπου μετάγγιζε το υλικό στα βυτιοφόρα και κατόπιν αυτά εφοδίαζαν δύο πρατήρια, ένα που βρίσκεται στο Μεταξουργείο και ένα στους Αγίους Αναργύρους.

Το βράδυ της 11ης Οκτωβρίου εντοπίστηκε στο βενζινάδικο του Μεταξουργείου βυτιοφόρο (που μετέφερε 12.800 λίτρα χημικούς διαλύτες) να εφοδιάζει δεξαμενή του πρατηρίου, η οποία έπρεπε να περιέχει βενζίνη. Για τον μη εντοπισμό των παράνομων χημικών διαλυτών διαπιστώθηκε ότι είχε κατασκευαστεί ειδική ηλεκτρονική πλακέτα η οποία κατά την εισαγωγή και εξαγωγή των νοθευμένων-λαθραίων καυσίμων εμπόδιζε την καταγραφή αυτών στο σύστημα εισροών – εκροών το οποίο παρακολουθείται από την Α.Α.Δ.Ε. καθώς και κατά την πώληση των νοθευμένων-λαθραίων καυσίμων δεν εκδιδόταν τα προβλεπόμενα φορολογικά παραστατικά.

Σημειώνεται ότι το προαναφερόμενο βυτιοφόρο όχημα πριν τη μετάβαση του στο εν λόγω πρατήριο είχε εισέλθει εντός της αποθήκης στην περιοχή του Ασπροπύργου και είχε εφοδιαστεί με χημικούς διαλύτες.

Στο άλλο βενζινάδικο στους Αγίους Αναργύρους Αττικής, κλήθηκε αρμόδιο κλιμάκιο της Διεύθυνσης Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμου και ελήφθησαν δείγματα προς εξέταση της ποιότητας των καυσίμων.

Δείτε σχετικό βίντεο

Συλλήψεις

Οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες σε τρία άτομα και προχώρησαν στην κατάσχεση τεσσάρων βυτιοφόρων και περίπου 29 τόνων μείγματος χημικών διαλυτών, ενώ η ΑΑΔΕ σφράγισε το πρατήριο υγρών καυσίμων.

Εκτός από τα τρία άτομα που συνελήφθησαν, σχηματίστηκε δικογραφία για ακόμα οκτώ. Στην ανακοίνωσή της η Αστυνομία αναφέρει:

«Οι χημικοί διαλύτες εισάγονταν από τη Βουλγαρία και στη συνέχεια αποθηκεύονταν σε χώρο που τέθηκε για πολλές ημέρες υπό παρακολούθηση από αθέατους αστυνομικούς.

ven2_bb741.JPG

Εκεί βυτιοφόρο υγρών καυσίμων εφοδιαζόταν με διαλύτες και μετέβαινε σε χώρο στάθμευσης στη δυτική Αττική, όπου μετάγγιζε το υλικό σε έτερα βυτιοφόρα, τα οποία στη συνέχεια εφοδίαζαν δύο πρατήρια υγρών καυσίμων σε περιοχές της Αττικής.

Πιο αναλυτικά, 60χρονος εντοπίστηκε και συνελήφθη βραδινές ώρες προχθές Τετάρτη σε ένα από τα πρατήρια υγρών καυσίμων, τη στιγμή που εφοδίαζε δεξαμενή του πρατηρίου με χημικούς διαλύτες, τους οποίους προηγουμένως είχε εφοδιαστεί από την αποθήκη στη δυτική Αττική, ενώ 32χρονος συνόδευε το βυτιοφόρο στη διαδρομή προς το πρατήριο.

Μάλιστα, για το μη εντοπισμό των παράνομων χημικών διαλυτών διαπιστώθηκε ότι είχε κατασκευαστεί ειδική ηλεκτρονική πλακέτα, η οποία εμπόδιζε την καταγραφή τους στο σύστημα εισροών –εκροών το οποίο παρακολουθείται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), ενώ κατά την πώληση των νοθευμένων-λαθραίων καυσίμων δεν εκδίδονταν τα προβλεπόμενα φορολογικά παραστατικά.

ven_e9eb7.JPG

Στο πλαίσιο αυτό, η Α.Α.Δ.Ε προέβη στη σφράγιση του εν λόγω πρατηρίου για την παραποίηση του συστήματος εισροών- εκροών, ενώ στο έτερο πρατήριο κλήθηκε αρμόδιο κλιμάκιο της Διεύθυνσης Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμου και ελήφθησαν δείγματα προς εξέταση της ποιότητας των καυσίμων.