Η πρόληψη σώζει ζωές και η μαστογραφία είναι μια εξέταση που αφορά κάθε γυναίκα. Ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιοι μύθοι που δημιουργούν σύγχυση στις γυναίκες που δεν είναι... σωστά ενημερωμένες.
Ας καταρρίψουμε τους μύθους που συνοδεύουν την εξέταση και να προχωρήσουμε στον ετήσιο μαστογραφικό έλεγχο.
1. Δεν κάνω μαστογραφία γιατί στην οικογένεια μου δεν υπάρχει ιστορικό
Μύθος: Το 75% των γυναικών που προσβάλλονται από καρκίνο του μαστού δεν έχουν κανένα οικογενειακό ιστορικό, επομένως αυτός ο μύθος είναι ακραία επικίνδυνος για τις γυναίκες. Ο πραγματικά κληρονομικός καρκίνος, δηλαδή αυτός ο οποίος έχει γονιδιακό υπόβαθρο, αφορά μόνο το 5-8% των γυναικών και είναι αυτές που έχουν μια μετάλλαξη 2 κυρίως γονιδίων.
2. Η μαστογραφία πονάει, γι’ αυτό δεν πάω να εξεταστώ
Μύθος: Πολλές γυναίκες αισθάνονται δυσφορία ή ακόμα και πόνο κατά τη διάρκεια της μαστογραφίας, όμως θα πρέπει να ξέρουν ότι η σωστή πίεση που ασκείται στο μαστό κατά τη διάρκεια της μαστογραφίας και η οποία πλέον καθορίζεται αυτόματα από τα σύγχρονα συστήματα μαστογράφου, είναι ευθέως ανάλογη της ποιότητας της μαστογραφίας, άρα κακή πίεση σημαίνει κακή ποιοτικά μαστογραφία και το κυριότερο είναι ότι η πίεση είναι αντιστρόφως ανάλογη της ακτινοβολίας που λαμβάνει η γυναίκα. Δηλαδή όσο πιο καλά πιεσμένος ο μαστός, τόσο λιγότερη ακτινοβολία δέχεται η εξεταζόμενη.
3. Η ακτινοβολία από τη μαστογραφία μπορεί να προκαλέσει καρκίνο
Αλήθεια εν μέρει: Υπάρχει ένα ψήγμα αλήθειας σε αυτό, γιατί αφορά ένα απειροελάχιστο ποσοστό εξεταζόμενων επί σειρά ετών γυναικών, καθώς μιλώντας για τη δόση ακτινοβολίας μια μαστογραφία περιέχει 70mrem δηλαδή:
-Όση είναι η κοσμική ακτινοβολία που παίρνουμε σε δυόμισι μήνες κυκλοφορώντας στο περιβάλλον
-Όση παίρνουμε κατά τη διάρκεια 4 μηνών παραμένοντας στο σπίτι μας από το ραδόνιο όταν δεν αερίζεται καλά το σπίτι
-Όση είναι η κοσμική ακτινοβολία που λαμβάνουμε κατά τη διάρκεια ενός τρίωρου αεροπορικού ταξιδιού