Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αποπειράθηκε να απαντήσει σε όσο το δυνατόν περισσότερα ερωτήματα, ακόμα και στα φαινομενικά δύσκολα, ξεκίνησε επιθετικά, αναφέροντας ότι πολύ σύντομα θα διαψευστούν όσοι τον θεωρούν «αμερικανάκι», αν και πάνω από δύο φορές αποκάλεσε «Πρόεδρο» τον Αλέξη Τσίπρα, καλούμενος να απαντήσει για τις συμβουλές που ο πρώην αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ του έδωσε κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους και μετά τη νίκη Κασσελάκη στις εσωκομματικές εκλογές.
Αναλυτικά, οι απαντήσεις Κασσελάκη σε μία σειρά από ζητήματα >>>
Για την άποψη κάποιων –συντρόφων και μη– για τον ίδιο και την αποτελεσματικότητά του στην ηγεσία του κόμματος: «Για όσους νομίζουν ότι έχουν βρει ένα Αμερικανάκι σε ‘μένα σίγουρα θα καταλάβουν ότι έχουν βρει έναν Κρητίκαρο».
Για το ποιος τον σύστησε στον Αλέξη Τσίπρα: «Ο Τομέας Διαφάνειας και ο Μανώλης Καπνισάκης»
Για τα κοινά σημεία με τον Παύλο Πολάκη: «Αυτό που με συνδέει με τον Παύλο είναι ένα αίσθημα δικαιοσύνης. Μπορεί να έχουμε διαφορετικούς τρόπους έκφρασης, αλλά και οι δύο εκνευριζόμαστε όταν κάποιος κλέβει από τον πλούτο των παιδιών μας. Μακάρι να ήταν όλοι οι βουλευτές τόσο γειωμένοι στην κοινωνία».
Για τους «συντρόφους» που τον αποκαλούν «Πέπε Γκρίλο της Ελλάδας»: «Κατ’ αρχάς είμαι ο Στέφανος της Ελλάδας. Μία από τις συμβουλές που μου έδωσε ο Πρόεδρος, ο Αλέξης Τσίπρας είναι ότι από τον κάθε έναν έχεις να λάβεις κάτι θετικό. Ο Πρόεδρος με βοήθησε στο να μπορώ να ξέρω που βρίσκομαι. Το ότι το γραφείο σου πρέπει να έχει αυτές τις δεξιότητες. Μου έδωσε έναν χάρτη».
Για τη φυσιογνωμία της Αριστεράς που θα ήθελε φωτογραφία στο γραφείο του; «Για να σου πω την αλήθεια θα έλεγα τον Βελουχιώτη. Με εκφράζει ο αγώνας που έκανε. Πρέπει να μας εμπνέουν αυτές οι φυσιογνωμίες».
Για το ότι τον κατηγορούν ότι είναι τραπεζίτης που δεν έχει επαφή με την κοινωνία: «Δεν είμαι Goldman Sachs, είμαι ένας άνθρωπος που εργάστηκε εκεί».
Για το αν αισθάνεται έτοιμος για πρωθυπουργός: «Εννοείται πως όχι. Γηράσκω αεί διδασκόμενος. Θεωρώ αλαζονικό να είσαι πολιτικός και να λες ξέρω τα πάντα. Γιατί στα χέρια σου κρατάς τη ζωή του πολίτη. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι όσο το δυνατόν λιγότερα λάθη».
Για το κατά πόσο έχει, τελικά, επαφή με την ελληνική πραγματικότητα: «Γνωρίζω αρκετά καλά την ελληνική πραγματικότητα. Μια ομάδα με ενσυναίσθηση, καθαρά χέρια και επαρκή τεχνογνωσία. Είναι αυτό που χρειάζεται ο τόπος αυτή τη στιγμή. Την πολιτική μου σκέψη μπορώ να την περιγράψω μόνο με μία λέξη: ανθρωπιά»
Για την κριτική στο πρόσωπό του – καλή και κακή: «Μου είναι αδιάφορη αυτή η κριτική, γιατί δεν είναι πραγματική. Για μένα ήταν ξερίζωμα το ότι έφυγα. Ήμουν ένα παιδί που ξενιτεύτηκε ως έφηβος. Εδώ έχω τις ρίζες μου. Στη γιαγιά μου στην Κρήτη, στον όσιο Δαβίδ, στο σχολείο μου στην Αθήνα. Είμαι Έλληνας και είμαι απόδημος και αυτή η κριτική (σ.σ: του Χρήστου Χωμενίδη) είναι άδικη».
Για τη ζωή του πριν το coming out και για την ανακοίνωση της σεξουαλικής ταυτότητας στους γονείς του: «Το 2012 ήμουν σε σχέση με μία γυναίκα στη Νέα Υόρκη και είχα πολύ μεγάλο άγχος για το πώς να μην απογοητεύσω κανέναν. Ήταν ένα πολύ συμπιεσμένο μείγμα. Μίλησα στην μητέρα μου πρώτο για το επόμενο ταίρι. Με είχε δει ότι περνούσα δύσκολες στιγμές επαγγελματικά. Της λέω ‘πειράζει αν είναι άνδρας;’ Και μου λέει: ‘Τι είπες;!’. Νόμιζε ότι περνούσα μια φάση και προς τιμήν της μέσα σε 3 εβδομάδες είχε γνωρίσει τον Τάιλερ. Συνειδητοποίησα ότι είχα ένα διαμάντι μπροστά μου και όταν γνωρίζεις έναν τέτοιο άνθρωπο στη ζωή σου φροντίζεις να μην τον χάσεις. Εύχομαι όλο αυτό να είναι ένα ξυπνητήρι για άλλους γονείς και τα παιδιά τους. Να πούμε κι αυτό: ότι εάν το παιδί θέλει να εκδηλωθεί με τον δικό του τρόπο σε έναν γονέα ή στον άλλο, ας σεβαστούμε τη βούληση του παιδιού. Και η δεύτερη συμβουλή είναι μην περιμένετε αναγκαστικά να το πει το παιδί σε εσάς. Διαβάστε τα μηνύματα και δώστε μια ζεστασιά».
Για το κατά πόσο έπαιξε με τα social media, αντί να κάνει επί της ουσίας πολιτική: «Επικοινώνησα με το Τικ Τοκ, δεν έπαιξα. Επικοινώνησα σε όλα τα social media. Δεν κρύφτηκα. Υπάρχει μια μεγάλη πλειοψηφία στην Ελλάδα που θέλει να ξεφύγει από το ‘ο Συριζαίος’ ή ‘ο νεοδημοκράτης’. Προφανώς είμαι υπέρ της αντεπίθεσης της κοινής λογικής, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει η Νέα Δημοκρατία να προσβάλλει πολλά συμφέροντα που ευθυγραμμίζονται μαζί της. Και δεν το κάνει.
Για το πώς μπήκε στην Goldman Sachs: «Έχεις τους βαθμούς σου από το σχολείο και μετά περνάς από μία πολύ διεξοδική διαδικασία συνεντεύξεων. Δεν υπάρχουν συστατικές επιστολές. Αλλά γενικά βλέπουν τη σταδιοδρομία σου στο Πανεπιστήμιο. Δεν έπεσε η απόδοσή μου, όπως γράψανε. Και ότι ήμουν φυτευτός του Μπάιντεν έγραψαν, ε, και;».
Για το ότι κέρδισε, επειδή είχε δυνατή επικοινωνιακή ομάδα: «Προσφέρω σε όποιον θέλει την ίδια ομάδα και ας πάνε εκείνοι, να δούμε. Η αυθεντικότητα και η ανθρωπιά είναι που πουλάνε γιατί είναι αληθινά».
Για την ομοφοβία στην Ελλάδα και για το αν έχει αντιμετωπίσει προβλήματα με τον Τάιλερ στον δρόμο: «Μπορεί κάποιος να κοιτάει στραβά. Στο τέλος της ημέρας ξέρουμε ποιοι είμαστε. Ο Τάιλερ είναι ένα χρυσό παιδί που βοηθάει στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ. Η αγάπη κάνει την οικογένεια. Εγώ και ο Τάιλερ θα θέλαμε να αποκτήσουμε δύο αγόρια, τον Απόλλωνα και τον Ηλία, με παρένθετη μητέρα, γιατί θα θέλαμε η προσωπικότητα του καθενός να μεταδοθεί στα παιδιά, για να υπάρχει αυτή η συνέχεια. Πρέπει να το καταλάβει αυτό η κυβέρνηση για τον γάμο των ομοφυλοφίλων. Ήταν λάθος του ΣΥΡΙΖΑ που δεν το πέρασε. Όλοι έχουν κάνει λάθη, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ προσέφερε πολλά».