Έντονα αντιαμερικανικό είναι πλέον το συναίσθημα των Τούρκων καθώς τόσο η εμπρηστική ρητορική που ακολουθεί ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – που ξεκίνησε με την κατάρριψη τουρκικού drone στη Συρία – όσο και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή πυροδοτούν οργή και αντιδράσεις στον κόσμο, ο οποίος... νιώθει «πως ο ισλαμικός κόσμος πρέπει να ενωθεί απέναντι σε όσους επιχειρούν να τον βλάψουν».
Μετά το βομβαρδισμό του νοσοκομείου της Γάζας που ο μουσουλμανικός κόσμος αποδίδει στο Ισραήλ, πλήθος Τούρκων βγήκαν στους δρόμους και μάλιστα επιχείρησαν να σπάσουν οδόφραγμα που οδηγεί σε ΝΑΤΟϊκή βάση στην οποία στεγάζονται και αμερικανικές δυνάμεις.
Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν να απωθήσουν το πλήθος κάνοντας χρήση δακρυγόνων, χημικών και νερού από τις λεγόμενες «αύρες».
Χθες το βράδυ, μετά την επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας, Τούρκοι της Κωνσταντινούπολης εξαπέλυσαν επίθεση σε εστιατόριο που θεωρείται σήμα κατατεθέν των ΗΠΑ.
Συγκρούσεις συγκρούσεις αστυνομικών με διαδηλωτές στην Ιορδανία
Πολλοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν σήμερα όταν ξέσπασαν συγκρούσεις με διαδηλωτές τους οποίους προσπαθούσαν να απωθήσουν, κοντά στην πρεσβεία του Ισραήλ στο Αμάν, ανακοίνωσαν οι αρχές της Ιορδανίας.
Οι διαδηλωτές πυρπόλησαν ιδιοκτησίες κοντά στην πρεσβεία, ανέφερε η αστυνομία.
«Όχι πρεσβεία των σιωνιστών στην αραβική γη» φώναζαν οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν για να κάνουν πορεία μετά τη μεσημεριανή προσευχή.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, στην κινητοποίηση συμμετείχαν περίπου 10.000 άνθρωποι.
Οι αστυνομικοί τους εμπόδισαν να φτάσουν στο κτίριο της πρεσβείας, που βρίσκεται στη συνοικία Ράμπιεχ, στα δυτικά προάστια του Αμάν, αποκλείοντας όλους τους γύρω δρόμους. Πολλοί από τους συγκεντρωμένους κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες και πορτρέτα του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τη λεζάντα «Εγκληματίας πολέμου», στα αραβικά και τα αγγλικά.
Ταυτόχρονα, οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, τον οποίο χαρακτήριζαν «προδότη».
Το ιορδανικό κοινοβούλιο συνεδρίασε εκτάκτως για την κατάσταση στη Γάζα και ο πρόεδρος του, ο Άχμαντ Σαφάντι, ζήτησε «να προσαχθούν οι επικεφαλής της κατοχής (σ.σ. του Ισραήλ) στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τα εγκλήματά τους». Πολλοί βουλευτές ζήτησαν εξάλλου να διακοπούν οι σχέσεις με το Ισραήλ και να απελαθεί ο Ισραηλινός πρεσβευτής.
Η Ιορδανία φιλοξενεί περίπου 2,2 εκατομμύρια Παλαιστίνιους πρόσφυγες, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Οι Ιορδανοί παλαιστινιακής καταγωγής αποτελούν σχεδόν τον μισό πληθυσμό του βασιλείου.
Επεισόδια έξω από την αμερικανική πρεσβεία στη Βυρητό
και Ισραηλινοί αξιωματούχοι αποδίδουν την ευθύνη για το πλήγμα αυτό στην παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ, εμποδίστηκαν να φτάσουν στην πρεσβεία, καθώς οι δρόμοι γύρω από το κτίριο, στα βόρεια προάστια της Βηρυτού, είχαν αποκλειστεί με οδοφράγματα.
Ορισμένοι από τους διαδηλωτές κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες. Άλλοι εκτόξευαν πέτρες στις δυνάμεις ασφαλείας που απάντησαν με ρίψεις δακρυγόνων. Στα πλάνα που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση φαίνονται φλόγες να υψώνονται σε ένα κτίριο κοντά στα οδοφράγματα.
Στη νότια Βηρυτό οργανώθηκε επίσης μια διαδήλωση από τη Χεζμπολάχ.
Το Ριάντ καλεί τους Σαουδάραβες να φύγουν “αμέσως” από τον Λίβανο
Η Σαουδική Αραβία συνέστησε στους πολίτες της που βρίσκονται στον Λίβανο να φύγουν αμέσως από τη χώρα, σύμφωνα με ανάρτηση, στην πλατφόρμα Χ, της πρεσβείας της στη Βηρυτό.
«Η πρεσβεία του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας στη Δημοκρατία του Λιβάνου παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις των γεγονότων στην περιοχή του νοτίου Λιβάνου, καλώντας όλους τους πολίτες της να τηρήσουν την απαγόρευση ταξιδίων και όσοι βρίσκονται επί του παρόντος στον Λίβανο να φύγουν αμέσως», ανέφερε.
Διαδηλώνει ο αραβικός κόσμος
Οργισμένες διαδηλώσεις προκάλεσε η επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας που άφησε πίσω της τουλάχιστον 471 νεκρούς Παλαιστινίους και την ομόθυμη καταδίκη πολιτών σε όλο τον κόσμο.
Μάλιστα, ακόμη και σύμμαχοι του Ισραήλ το κατηγορούν για την επίθεση, παρόλο που η ισραηλινή κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να πείσει ότι δεν ευθύνεται για το τυφλό χτύπημα στο νοσοκομείο.
Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στον Λίβανο, την Ιορδανία, τη Λιβύη, την Υεμένη, την Τυνησία, την Τουρκία, το Μαρόκο, το Ιράν και την κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη.
τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, τα οποία δημιούργησαν δεσμούς με το Ισραήλ στις Συμφωνίες του Αβραάμ του 2020, καταδίκασαν την «ισραηλινή» επίθεση. «Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καταδικάζουν έντονα την ισραηλινή επίθεση… που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό εκατοντάδων ανθρώπων», ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων των ΗΑΕ νωρίς την Τετάρτη.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Μπαχρέιν «εξέφρασε την καταδίκη του Βασιλείου για τον ισραηλινό βομβαρδισμόύ». Το Μαρόκο, μια άλλη χώρα που αναγνώρισε το Ισραήλ το 2020, το κατηγόρησε επίσης για την επίθεση, όπως και η Αίγυπτος. Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο «τον ισραηλινό βομβαρδισμό» του νοσοκομείου Ahli Arab, που οδήγησε «στον θάνατο εκατοντάδων αθώων θυμάτων». Χαρακτήρισε τον «εσκεμμένο βομβαρδισμό» μια «σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
Η Σαουδική Αραβία, η οποία έχει τερματίσει τις συνομιλίες για πιθανούς δεσμούς με το Ισραήλ από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς, χαρακτήρισε την έκρηξη «ειδεχθές έγκλημα που διέπραξαν οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής».
Η Ιορδανία είπε ότι το Ισραήλ «φέρει την ευθύνη για αυτό το σοβαρό περιστατικό», ενώ το Κατάρ, το οποίο έχει στενούς δεσμούς με τη Χαμάς, καταδίκασε τη «βίαιη σφαγή».
Ο Οργανισμός της Ισλαμικής Διάσκεψης, κατηγορώντας επίσης το Ισραήλ, το χαρακτήρισε «έγκλημα πολέμου, έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και οργανωμένη κρατική τρομοκρατία».
Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Ahmed Aboul Gheit, κάλεσε την Τρίτη τους ηγέτες να «σταματήσουν αμέσως αυτή την τραγωδία». «Ποιο διαβολικό μυαλό βομβαρδίζει σκόπιμα ένα νοσοκομείο και τους ανυπεράσπιστους τροφίμους του;» έγραψε στο X, παλαιότερα στο Twitter.
Το χτύπημα σημειώθηκε κατά τη διάρκεια ενός κύματος φονικών ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στη Γάζα μετά την επίθεση της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς που σκότωσε 1.400 ανθρώπους.
Το κίνημα της Χεζμπολάχ του Λιβάνου που υποστηρίζεται από το Ιράν κάλεσε σε «ημέρα οργής» κατά του Ισραήλ μετά την επίθεση. Εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν στις πρεσβείες των ΗΠΑ και της Γαλλίας τη νύχτα, όπου συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας. Περισσότερες διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για την Τετάρτη, με τον Λίβανο να ενώνεται με άλλα αραβικά κράτη κηρύσσοντας ημέρα εθνικού πένθους.