Συνεχίζονται οι πτήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων καθώς εξακολουθεί να μαίνεται ο πόλεμος... στο Ισραήλ.
Στην πτήση επιστροφής στην Ελλάδα επέβαιναν 90 Έλληνες. Αρκετοί περιέγραψαν στις κάμερες τα όσα έζησαν αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στο Ισραήλ.
«Οι περισσότεροι Έλληνες μένουν στα Ιεροσόλυμα. Πήγαμε με το τρένο στο αεροδρόμιο. Η πτήση είχε οργανωθεί από το υπουργείο Εξωτερικών. Όλα ήταν οργανωμένα εκεί. Μας περίμεναν και μας πέρασαν από τον έλεγχο. Όλα ήταν καλά. Δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα» ανέφερε ένας Έλληνας που ζει μόνιμα στην Ιερουσαλήμ και ήταν ένας από τους 90 ομοεθνείς μας που ταξίδεψαν από το Τελ Αβίβ.
Την ίδια ώρα, στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» βρίσκονταν συγγενείς των Ελλήνων, οι οποίοι περίμεναν με αγωνία να τους δουν να βγαίνουν από την πύλη των αφίξεων.
«Περιμένω τα παιδιά και τα εγγόνια μου. Είναι δύσκολη η κατάσταση» είπε μία γυναίκα, της οποίας η οικογένεια κατάφερε να φύγει με ασφάλεια από το Ισραήλ που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση.
«Επιτέλους φθάσαμε. Ήταν δύσκολες οι ώρες. Πολύ διαφορετικά από άλλες παρόμοιες καταστάσεις, καθώς το Ισραήλ έχει περάσει κάποιες εντάσεις» δήλωσε ένας άλλος από τους Έλληνες επιβάτες της πτήσης. «Μένουμε το Τελ Αβίβ όπου δεν κινδυνεύσαμε τόσο» είπε. Ο ίδιος περιέγραψε την καθημερινότητα που είχαν από το περασμένο Σάββατο όταν εκδηλώθηκε η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς. «Έχουμε καταφύγια παντού. Όσο χτυπούσαν οι σειρήνες ήμαστε εκεί», είπε και συμπλήρωσε πως οι αγνοούμενοι είναι πολλοί. Συμπλήρωσε πως «είναι μεγάλη τραγωδία. Φύγαμε μαζί με τα παιδιά μου για να είμαστε πιο ασφαλείς» δήλωσε ο Έλληνας επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στο Τελ Αβίβ. Όσον αφορά το μέλλον δήλωσε ότι περιμένει να βελτιωθεί η κατάσταση για να επιστρέψει με την οικογένειά του στο Ισραήλ.
«Πάρα πολύ δύσκολα. Βλέπαμε στην τηλεόραση τι έγινε στη Λωρίδα της Γάζας που πέρασαν οι τρομοκράτες της Χαμάς και μπήκαν στα σπίτια και τα έκαψαν. Έκοψαν κεφάλια από παιδάκια», δήλωσε μία γυναίκα και συμπλήρωσε ότι «έχει πάνω από 1.200 Ισραηλινούς νεκρούς. Μπήκαν στα σπίτια τους και τους σκότωσαν στα κρεβάτια τους». Η ίδια εξήγησε ότι «κατοικώ στο Τελ Αβίβ. Μετά άρχισαν να πέφτουν πύραυλοι και στο Τελ Αβίβ και σε άλλες περιοχές και πηγαίναμε στα καταφύγια. Ήταν πολύ πιεστικό για τα παιδιά. Αναγκάστηκα να πάρω τα εγγόνια μου και να έρθω στην Ελλάδα».
Ένας άνδρας είπε ότι «ζω 22 χρόνια στο Ισραήλ. Ήταν ό,τι χειρότερο έχω δει. Ρουκέτες πάνω από τα σπίτια μας, όλη την ώρα συναγερμοί. Το σπίτι μου έχει καταφύγιο από κάτω. Είναι δύσκολα τα πράγματα. Υπάρχουν ακυρωμένες πτήσεις».