Latest News

Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023

Πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς: Πάνω από τους 5.780 οι νεκροί συνολικά


 Στους 5.785 ανέρχονται έως τώρα οι νεκροί του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, σύμφωνα τα στοιχεία που έχουν ανακοινώσει και οι... δύο πλευρές. 

Οι νεκροί από τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας έφτασαν τους 4.385, ανάμεσά τους 1.756 παιδιά και 976 γυναίκες, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας του θύλακα. Οι μαχητές της Χαμάς σκότωσαν 1.400 ανθρώπους όταν πραγματοποίησαν τη συντονισμένη επίθεσή τους στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου, όταν ξέσπασε ο πόλεμος ανάμεσα στις δύο πλευρές.  

Το πρωί του Σαββάτου άνοιξε το πέρασμα στη Ράφα, ανάμεσα στην Αίγυπτο και τη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να περάσουν μόνο 20 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια. Το επόμενο κονβόι δεν αναμένεται νωρίτερα από τη Δευτέρα, ενώ ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες έκανε λόγο για μια «ανθρωπιστική καταστροφή που εξελίσσεται σε πραγματικό χρόνο», στη Λωρίδα της Γάζας. 

Περιγράφοντας τα όσα είδε όταν επισκέφθηκε τη Ράφα την Παρασκευή, είπε: «Εκεί είδα ένα παράδοξο: μια ανθρωπιστική καταστροφή να εκτυλίσσεται σε πραγματικό χρόνο. Από τη μία, είδα εκατοντάδες φορτηγά με τρόφιμα και άλλες προμήθειες κρίσιμης σημασίας. Από την άλλη, ξέρουμε πως από την απέναντι πλευρά των συνόρων υπάρχουν 2 εκατομμύρια άνθρωποι χωρίς νερό, τρόφιμα, καύσιμα, ηλεκτρικό και φάρμακα... παιδιά, μητέρες, ηλικιωμένοι, ασθενείς. Γεμάτα φορτηγά από τη μία πλευρά, άδεια στομάχια από την άλλη». 

Χαμάς: Καμία συζήτηση για τους ομήρους του ισραηλινού στρατού έως ότου το Ισραήλ τερματίσει την επίθεση στη Γάζα

 Η Χαμάς είπε ότι δεν θα συζητήσει την τύχη των ομήρων του ισραηλινού στρατού έως ότου το Ισραήλ τερματίσει την «επίθεσή» του στη Γάζα, αναφέρει το Reuters.

Ο αξιωματούχος της Χαμάς Οσάμα Χαμντάν είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου ότι «Η στάση μας όσον αφορά τους αιχμαλώτους του ισραηλινού στρατού είναι σαφής: σχετίζεται με μια (πιθανή) ανταλλαγή αιχμαλώτων και δεν θα το συζητήσουμε έως ότου το Ισραήλ τερματίσει την επιθετικότητά του στη Γάζα και στους Παλαιστίνιους», μεταδίδει το Reuters.