Latest News

Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023

Παγκόσμια Ημέρα Όρασης: Τουλάχιστον 2,2 δισ. άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα


 Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Όρασης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα μερικά χρήσιμα στατιστικά στοιχεία θέλοντας να μαγνητίσει το ενδιαφέρον για το πρόβλημα... της τύφλωσης.

Η Παγκόσμια Ημέρα Όρασης (κατά της τύφλωσης) γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Πέμπτη του Οκτωβρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Επιτροπής για την Πρόληψη κατά της Τύφλωσης, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO: World Health Organization). Οι δύο οργανισμοί έχουν ως στόχο να στρέψουν το ενδιαφέρον των πολιτών στις επιπτώσεις που έχει η μερική ή η ολική τύφλωση στην καθημερινότητα του κάθε πάσχοντα. Την ίδια ώρα, αποσκοπούν να ενημερώσουν το κοινό για τις υπάρχουσες θεραπευτικές προσεγγίσεις και λύσεις για την αποκατάσταση της όρασης σε συγκεκριμένες οφθαλμικές καταστάσεις.

Όραση: Οι αιτίες της τύφλωσης, οι ηλικίες που απειλούνται και τα μέτρα πρόληψης

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σε παγκόσμιο επίπεδο, τουλάχιστον 2,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης, ενώ σε τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο από εκείνους, η διαταραχή της όρασης θα μπορούσε να είχε αποτραπεί ή δεν έχει ακόμη αντιμετωπιστεί.

Οι κύριες αιτίες διαταραχής της όρασης και τύφλωσης σε παγκόσμιο επίπεδο είναι τα διαθλαστικά σφάλματα (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός) και ο καταρράκτης.

Υπολογίζεται ότι παγκοσμίως μόνο το 36% των ατόμων με προβλήματα μακρινής όρασης λόγω διαθλαστικού σφάλματος και μόνο το 17% των ατόμων με προβλήματα όρασης εξαιτίας του καταρράκτη έχουν πρόσβαση στην κατάλληλη παρέμβαση αντιμετώπισης.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η εξασθένιση - απώλεια όρασης πολιτών συνιστά τεράστια παγκόσμια οικονομική επιβάρυνση, με το ετήσιο παγκόσμιο κόστος να εκτιμάται σε 411 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αναφορικά με τις ηλικίες που «απειλούνται», σημειώνεται πως η απώλεια όρασης μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών. Ωστόσο, τα περισσότερα άτομα με προβλήματα όρασης και τύφλωση είναι ηλικίας άνω των 50 ετών.

Κομβικής σημασίας είναι η πρόληψη, ειδικά για μια σειρά από οφθαλμικές παθήσεις όπως το γλαύκωμα, οι αμφιβληστροειδοπάθειες, η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, ο καταρράκτης, ο κερατόκωνος κ.ά. Στη χώρα μας οι περισσότεροι σπεύδουν στον οφθαλμίατρο μόνο όταν η όρασή τους έχει μειωθεί σημαντικά, ωστόσο οι προληπτικοί έλεγχοι αλλά και οι περιοδικοί επανέλεγχοι βάσει ειδικών χρονοδιαγραμμάτων και πρωτοκόλλων κρίνονται απαραίτητοι, πόσο μάλλον όταν οι οπτικές απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής αυξάνονται και πυροδοτούνται συνεχώς.