Latest News

Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023

Επιδότηση 14.800 ευρώ για 1.900 νέους επιχειρηματίες - Αιτήσεις, όροι και προϋποθέσεις

Επιδότηση ύψους 14.800 ευρώ κατά μέσο όρο θα λάβουν 1.900 νέοι επιχειρηματίες 30 έως 55 ετών μέσα από ευρωπαϊκό πρόγραμμα που... υλοποιεί η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Η προκήρυξη για την έναρξη του προγράμματος υπογράφηκε χθες από τον υπουργό Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι πρώην άνεργοι και να έχουν ιδρύσει τις επιχειρήσεις τους στο διάστημα από 1ης/1/2022 έως και 12/10/2023 (σ.σ.: ημερομηνία δημοσίευσης της προκήρυξης σε ΦΕΚ).

Η δράση ονομάζεται «Πρόγραμμα νέας επιχειρηματικότητας για 1.900 ωφελούμενους ηλικίας 30-55 ετών» και δίνει έμφαση στην ψηφιακή οικονομία. Ως βασικό στόχο έχει την προώθηση στην απασχόληση ανέργων μέσω της ενίσχυσής τους για τη δημιουργία 1.900 νέων επιχειρήσεων συνολικού προϋπολογισμού 28.120.000 ευρώ, που κατανέμεται ως εξής:

*Ποσό 21.016.000 ευρώ θα δοθεί σε 1.420 δικαιούχους που η έδρα της επιχείρησής τους είναι στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες της χώρας, όπως Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας.

*Ποσό 6.216.000 ευρώ θα δοθεί σε 420 δικαιούχους που έχουν την έδρα της επιχείρησής τους στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου, Κρήτης και ποσό 888.000 ευρώ θα δοθεί σε 60 επιχειρήσεις με έδρα την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Νέοι επιχειρηματίες: Ωφελούμενοι – Όροι και προϋποθέσεις συμμετοχής

Ωφελούμενοι της δράσης ορίζονται οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες/επιχειρηματίες (άνεργοι πριν την ίδρυση της νέας επιχείρησης), ηλικίας 30 έως 55 ετών, οι οποίοι υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης, στην οποία περιλαμβάνεται η πρόταση του επιχειρηματικού τους σχεδίου.

Οι ωφελούμενοι, πριν την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης χρηματοδότησης στη δράση, πρέπει σωρευτικά να εκπληρώνουν τις κάτωθι προϋποθέσεις:

α. Να είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ, ηλικίας 30 έως 55 ετών.

β. Να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία εξατομικευμένης προσέγγισης και να έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης και στη συνέχεια.

γ. Να έχουν προβεί σε έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ μετά την 1η/01/2022.

δ. Να είναι Ελληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους της Ε.Ε. ή ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και εργασίας στην Ελλάδα.

Οι άνδρες υποψήφιοι να έχουν εκπληρώσει ή νόμιμα απαλλαγεί από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.

Οι δυνητικοί ωφελούμενοι υποβάλλουν μία και μόνο αίτηση χρηματοδότησης και εντάσσονται στο πρόγραμμα είτε ως ατομικοί επιχειρηματίες είτε ως μέλη σε Ομόρρυθμη Εταιρία (Ο.Ε.), Ετερόρρυθμη (Ε.Ε.), Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ), Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρία (ΙΚΕ), συνεταιρισμό εργαζομένων.

Οι ατομικές επιχειρήσεις πρέπει να έχουν συσταθεί από πρώην ανέργους.

Τα νομικά πρόσωπα πρέπει να έχουν συσταθεί από εταίρους – μέλη πρώην ανέργους που κατέχουν το 51% του εταιρικού μεριδίου και είναι οι νόμιμοι εκπρόσωποι της επιχείρησης, πλην των συνεταιρισμών.

Νέοι επιχειρηματίες: Διάρκεια επιχορήγησης – Ποσό ενίσχυσης – Αιτήσεις

Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε 12 μήνες και ισχύει από την ημερομηνία έναρξης δραστηριότητας.

Το ποσό ενίσχυσης ανέρχεται σε 14.800 ευρώ και καταβάλλεται σε τρεις δόσεις, ως εξής:

– 1η δόση ύψους 4.000 ευρώ, μετά την έκδοση της Απόφασης Εγκρισης Χρηματοδότησης της πρότασης.

– 2η δόση ύψους 5.400 ευρώ, μετά τη λήξη του α’ εξάμηνου από την έναρξη της επιχείρησης.

– 3η δόση ύψους 5.400 ευρώ, μετά τη λήξη του β’ εξάμηνου από την έναρξη της επιχείρησης.

Η αίτηση χρηματοδότησης (επενδυτική πρόταση) υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) στη διεύθυνση www.ependyseis.gr.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης χρηματοδότησης είναι η ενδιαφερόμενη επιχείρηση να είναι εγγεγραμμένη στο πληροφοριακό σύστημα (portal) της ΔΥΠΑ και να διαθέτει κωδικούς πρόσβασης σε αυτό (ονομασία χρήστη και συνθηματικό).

Ποιοι μένουν εκτός

Δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα δραστηριότητες που απαιτούν την ύπαρξη κενής θέσης (συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές), δραστηριότητες σχετικές με την εκμετάλλευση επιβατικού ή φορτηγού δημόσιας χρήσης, εποχικές ως προς τον κύκλο εργασιών επιχειρήσεις, κυλικεία, καντίνες, περίπτερα, πλανόδιες επιχειρήσεις, τυχερά ή ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια, επιχειρηματικές δραστηριότητες εκμετάλλευσης δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, επιχειρήσεις που έχουν το ίδιο αντικείμενο δραστηριότητας με επιχείρηση που λειτουργούσε στον ίδιο χώρο από άλλον επαγγελματία, επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν μετά από μεταβίβαση ή αλλαγή νομικής μορφής επιχείρησης.

Επίσης δεν μπορούν να υπαχθούν όσοι είχαν ενταχθεί σε προηγούμενες δράσεις Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών, ούτε οι συστεγαζόμενες επιχειρήσεις. Ενώ αποκλείονται και επιχειρήσεις στις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα των ωφελούμενων πρέπει να είναι οργανωμένη σε αυτοτελή επαγγελματικό χώρο και δεν χρησιμοποιείται με οποιονδήποτε τρόπο ως κατοικία (κύρια ή δευτερεύουσα).

Επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η λειτουργία της επιχείρησης σε χώρο (κατάλληλα διαμορφωμένο) εντός της οικίας στις περιπτώσεις που ο επαγγελματίας – πρώην άνεργος είναι γονέας παιδιού ηλικίας έως 6 ετών, φροντιστής συζύγου ή συγγενή α’ βαθμού με αναπηρία 80% και άνω.