Την παρέμβαση του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ζητάει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων προκειμένου να γίνει άμεσα άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών σε 130 και πλέον σκευάσματα, που δεν... παρουσιάζουν έλλειψη.
Αναλυτικά το Προεδρείο του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ), τονίστηκε η ανάγκη να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και τήρηση του νόμου σε όλο το φάσμα της εφοδιαστικής αλυσίδας δηλαδή από τις φαρμακευτικές εταιρίες αλλά και τους φαρμακοποιούς.
Παράλληλα κατήγγειλαν τον ΕΟΦ για ανεπάρκεια που θίγει τα συμφέροντα του επαγγελματικού τους κλάδου: «Καταγγέλλουμε δημόσια την ανυπαρξία του ΕΟΦ και την παντελή αδυναμία ελέγχου της αγοράς, με συνέπεια να αναγκάζεται να υιοθετεί ατεκμηρίωτες καταγγελίες περί δήθεν ελλείψεων από συνδικαλιστικούς φορείς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο οργανισμός να οδηγείται σε ατεκμηρίωτες αποφάσεις που εξυπηρετούν επιχειρηματικά συμφέροντα και αφήνουν έκθετη την χώρα στην ΕΕ», ανάφεραν χαρακτηριστικά. Παράλληλα εξήγησαν ότι αυτή η κατάσταση θέτει θέμα βιωσιμότητας του κλάδου που απασχολεί 4.000 εργαζόμενους.
Για τις ελλείψεις φαρμάκων
Για άλλη μια φορά εξήγησαν ότι οι λόγοι που προκαλούν τις ελλείψεις στην αγορά είναι δυο:
1. Ο στρατηγικός και συστηματικός υποεφοδιασμός της αγοράς από συγκεκριμένες πολυεθνικές εταιρείες.
2. Τα προβλήματα παραγωγής δραστικών ουσιών λόγω της συγκέντρωσης όλων των παραγωγικών εγκαταστάσεων σε ασιατικές χώρες.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΠΣΦ, η Ελλάδα, έχει προνομιακή θέση έναντι των περισσότερων Ευρωπαίων εταίρων μας λόγω της ισχυρής εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας και ως εκ τούτου δεν υφίσταται λόγος για καμία απαγόρευσης εξαγωγής σκευασμάτων που διαθέτουν πληθώρα γενοσήμων
«Σημειωτέον ότι έχουμε πολλές φορές γραπτώς ενημερώσει τις πολιτειακές αρχές ότι στις φαρμακαποθήκες σήμερα βρίσκονται σε υπερεπάρκεια τουλάχιστον 90 σκευάσματα από τα 280 τα οποία τελούν υπό απαγόρευση, ενώ σε άλλα 54 υπάρχει πληθώρα αξιόπιστων ελληνικών γενοσήμων. Ο ίδιος ο Υπ. Υγείας σε δηλώσεις του προσδιόρισε τον αριθμό των ελλείψεων ανά την επικράτεια σε 150 προϊόντα», τόνισαν.
Οι άλλοι κρίκοι της αλυσίδας
Οι εκπρόσωποι του κλάδου αναφέρθηκαν και στους άλλους κρίκους της αλυσίδας ανεφοδιασμού της αγοράς φάρμακου τονίζοντας με νόημα ότι: «Οφείλουν να τηρούν τον νόμο και τις διαδικασίες διαφάνειας οι φαρμακευτικές εταιρίες και τα φαρμακεία, κάτι το οποίο μέχρι τώρα δεν γίνεται. Ο νόμος υποχρεώνει τις φαρμακευτικές εταιρίες: α. να τηρούν αποθέματα 3 μηνών και β. να εφοδιάζουν την αγορά με ποσότητα ίση με τη μηνιαία συνταγογράφηση προσαυξημένη κατά 25%», ανέφεραν.
Μάλιστα επεσήμαναν πως η πολιτεία οφείλει να ελέγξει αν τηρούνται αυτές οι δύο προϋποθέσεις ή αν σειρά εταιριών, θεωρώντας ασύμφορη την ελληνική αγορά, συστηματικά την υποεφοδιάζει.
Τέλος πολλά ερωτηματικά προκάλεσε η αναφορά των εκπροσώπων των φαρμακαποθηκών για εξαγωγές φαρμάκων από φαρμακοποιούς: «Ρωτούμε επίσης την ηγεσία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου να μας απαντήσει αναφορικά με την τέλεση ή όχι εξαγωγών από τους συνεταιρισμούς φαρμακοποιών στα διοικητικά όργανα των οποίων συμμετέχει», επεσήμαναν δυναμιτίζοντας έτσι την κόντρα μεταξύ των δυο επαγγελματικών κλάδων.