Latest News

Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023

Πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς:1.000 βόμβες την ημέρα στη Γάζα - Τα πιο φονικά χτυπήματα μέσα από χάρτες

Μετά τη φονικότερη επίθεση στην 75χρονη ιστορία του Ισραήλ, η οποία στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 1.200 ανθρώπους, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν ορκιστεί να ισοπεδώσουν τη Χαμάς - την ισλαμιστική μαχητική οργάνωση που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας και ηγήθηκε... της επίθεσης.

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι έχει πραγματοποιήσει περισσότερα από 2.000 πλήγματα σε όλη την επικράτεια από το Σάββατο. Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Όπως έγινε γνωστό περίπου 6.000 βόμβες έχει ρίξει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη των μαχών το Σάββατο, σύμφωνα με εκπρόσωπο των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF).

ADVERTISEMENT

Δηλαδή, με δεδομένο ότι βρισκόμαστε στην έκτη μέρα του πολέμου σημαίνει ότι από την ισραηλινή πλευρά πέφτουν περί τις 1000 βομβες την ημέρα.

Ο Ντάνιελ Χάγκαρι ανήρτησε την ανακοίνωση στο X, πρώην Twitter, μαζί με ένα βίντεο που δείχνει ένα κτίριο να εκρήγνυται περιτριγυρισμένο από καπνό.

Αποκάλυψε ακόμα ότι τα εκρηκτικά ζύγιζαν έως και 4.000 τόνους.

Η Washington Post χαρτογράφησε μερικά από τα πιο καταστροφικά χτυπήματα. Πολλά από αυτά συγκεντρώθηκαν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές στα βόρεια.

xartis1_299e6.jpg

xartis2_8ff5c.jpg

xartis3_b76c6.jpg

xartis4_634b2.jpg

xartis5_783a9.jpg

Το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να επικεντρώσει τα πυρά του στους μαχητές της Χαμάς και να τηρήσει το διεθνές δίκαιο. Η Χαμάς δήλωσε την Τετάρτη ότι τα ισραηλινά πλήγματα είχαν ως στόχο τον επικεφαλής της στρατιωτικής της πτέρυγας, σκοτώνοντας τον αδελφό του. Δύο μέλη του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης σκοτώθηκαν την Τρίτη.

Αλλά τζαμιά, νοσοκομεία, κτίρια κατοικιών και διεθνείς ομάδες βοήθειας έχουν επίσης πληγεί. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε την Τρίτη ότι 13 εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης επλήγησαν από τα πλήγματα. Εννέα υπάλληλοι του ΟΗΕ σκοτώθηκαν από τα πλήγματα.

Ζώντας αποκλεισμένοι

Οι κάτοικοι της Γάζας ζουν υπό ισραηλινό αποκλεισμό εδώ και 16 χρόνια. Η περιοχή των 140 τετραγωνικών μιλίων είναι ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη της Γης. Από τα 2 εκατομμύρια κατοίκους της, περίπου οι μισοί είναι παιδιά - πολλοί δεν έχουν βγει ποτέ έξω από τη λωρίδα.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε πλήρη πολιορκία της Γάζας μετά τις επιθέσεις. Η χώρα διέκοψε την ηλεκτροδότηση της περιοχής, αφήνοντας πολλούς κατοίκους στο σκοτάδι. Την Τετάρτη, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι ο μοναδικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της Γάζας είχε ξεμείνει από καύσιμα. Η πρόσβαση στο νερό, στις εγκαταστάσεις υγιεινής και στην υγειονομική περίθαλψη θα επηρεαστεί από τις διακοπές, προειδοποίησαν οι οργανώσεις αρωγής.

Όλα τα περάσματα έξω από τον θύλακα έχουν κλείσει, αφήνοντας τους κατοίκους χωρίς πουθενά να πάνε.

xartis-gaza_00d81.jpg

xartis-gaza2_af7c9.jpg

Πάνω από 260.000 οι εκτοπισμένοι

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 263.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί σε ολόκληρη τη λωρίδα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Πολλοί έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε υπερπλήρη σχολεία του ΟΗΕ. Περισσότερες από 1.000 κατοικίες εκτιμάται ότι έχουν καταστραφεί.

Τα πλήγματα είναι η αρχή αυτού που το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι θα είναι η μεγαλύτερη επίθεσή του στη Γάζα, όπου οι άνθρωποι έχουν ήδη ζήσει πολλούς πολέμους από τότε που η Χαμάς κατέλαβε την εξουσία. Περίπου 360.000 ισραηλινοί έφεδροι έχουν κληθεί, οι περισσότεροι εδώ και 50 χρόνια. Τα στρατεύματα έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα της Γάζας, καθώς η Χαμάς συνεχίζει να εκτοξεύει ρουκέτες στο Ισραήλ.

«Περνάμε στην επίθεση τώρα, με όλα τα είδη των δυνατοτήτων και των οπτικών γωνιών», δήλωσε την Τρίτη στους δημοσιογράφους ο Ισραηλινός στρατηγός Νταν Γκόλντφους, ο οποίος διοικεί την 98η Μεραρχία Αλεξιπτωτιστών της χώρας.

«Το πιο σημαντικό είναι να διδάξουμε στην άλλη πλευρά ότι δεν υπάρχει περίπτωση να το κάνουν αυτό χωρίς να αλλάξουμε εμείς την πραγματικότητα».