Latest News

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023

Το «Sex» της Μαντόνα πουλάει 31 χρόνια μετά (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Η κυκλοφορία του βιβλίου «Sex» της Μαντόνα στις 21 Οκτωβρίου 1992 θα μπορούσε να αποτελεί το γεγονός που όρισε τη... λέξη «viral». 

Μέχρι και σήμερα παραμένει το καλύτερο και ταχύτερα πωλούμενο coffee-table book όλων των εποχών. Μόνο στην Αμερική πούλησε 150.000 αντίτυπα σε μία μέρα και 500.000 την πρώτη εβδομάδα. Η φήμη του είχε προηγηθεί της κυκλοφορίας του. Στις 29 Μαΐου εκείνης της χρονιάς το FBI είχε ανακαλύψει 44 γυμνές φωτογραφίες της Μαντόνα από μια συλλογή του φωτογράφου Στίβεν Μάιζελ, οι οποίες επρόκειτο να δημοσιευτούν στο επερχόμενο βιβλίο. 



Ο κάτοχός του, που έμεινε γνωστός ως «ο κλέφτης των γυμνών», συνελήφθη στο Δυτικό Χόλιγουντ όταν προσπάθησε να πουλήσει τις φωτογραφίες έναντι 100.000 δολαρίων σε μυστικό πράκτορα του FBI. Οταν τελικά το βιβλίο κυκλοφόρησε, μερικούς μήνες αργότερα, το Βατικανό το χαρακτήρισε «ηθικά απαράδεκτο».


Τριάντα χρόνια αργότερα, ο οίκος Saint Laurent θα γιόρταζε την επέτειο της κυκλοφορίας του προκλητικού photoalbum με μια έκθεση στο «Art Basel» στο Mαϊάμι. Στα εγκαίνια της έκθεσης, ο creative director του οίκου Αντονι Βακαρέλο, περιστοιχισμένος από κορνιζαρισμένες φωτογραφίες του «Sex», θα δήλωνε: «Υπάρχει μόνο μια Μαντόνα!». Στο λαμπερό πάρτυ διάσημοι προσκεκλημένοι ήταν, μεταξύ άλλων, η Ζόε Κράβιτζ, η Χέιλι Μπίμπερ, η Ανια Ρούμπικ, η Εμανουέλ Αλτ, ο Ραφ Σίμονς, ο Αλεκ Γουέκ και φυσικά η ίδια η Μαντόνα, με τα παιδιά της Λούρδη Λεόν και Ρόκο Ρίτσι.

Φέτος, στις 6 Οκτωβρίου, τα Christie’s θα δημοπρατήσουν περισσότερες από 40 φωτογραφίες του «Sex», που παραμένει προκλητικά επίκαιρο. Με αφορμή την επερχόμενη δημοπρασία με τίτλο «Madonna x Meisel - The Sex Photographs», μιλήσαμε με τον Ντάριους Χάιμς, διεθνή υπεύθυνο των Christie’s. «Η καυτή ενέργεια που εξέπεμψε η Μαντόνα στις αρχές της δεκαετίας του 1990 μεταφέρθηκε μέσα από τις φωτογραφίες του Στίβεν Μάιζελ, ο οποίος κατάφερε να απαθανατίσει τη γοητεία και τη σεξουαλικότητα της βασίλισσας της ποπ με απαράμιλλο τρόπο. Στα 31 χρόνια που μεσολάβησαν από τότε που κυκλοφόρησε το “Sex”, αυτές οι φωτογραφίες παραμένουν εμβληματικές γιατί εκπροσωπούν μια εποχή της ιστορίας της τέχνης στα τέλη του 20ού αιώνα, η οποία από τη μία συνοψίζει μια στιγμή παιχνιδιάρικη και προφητική και από την άλλη υπαινίσσεται το μέλλον του δημόσιου σταρ που καθοδηγείται από φιγούρες που έχουν συνείδηση της εικόνας. Αυτές οι εικόνες είναι με μια λέξη “λαμπρές”», τονίζει.

Η αρχική ιδέα της δημοπρασίας ανήκει στη Μαντόνα και τον Αντονι Βακαρέλο και πραγματοποιήθηκε χάρη στη στενή συνεργασία των οίκων Saint Laurent και Christie’s, καθώς, όπως εξηγεί ο Χάιμς, «οι δύο οίκοι έχουν συνεργαστεί σε πολλά projects διότι ανήκουν στον Φρανσουά Πινό και στην εταιρεία του Kering». Γιατί όμως αυτές οι φωτογραφίες εξακολουθούν να μαγεύουν και να συζητιούνται; «Η Μαντόνα είναι διαχρονική και η ομορφιά και η σεξουαλικότητα είναι διαχρονικές - ο Στίβεν Μάιζελ παρουσιάζει τη Μαντόνα ως μια διαχρονική κλασική ομορφιά. Υπάρχει μια γλυπτική ποιότητα στον φωτισμό και στο σώμα της, το οποίο είναι δυνατό και αισθησιακό. Είναι μια κλασική ομορφιά παρουσιασμένη με μια σύγχρονη αιχμή».

Οι τιμές εκκίνησης για τις φωτογραφίες ξεκινούν από τα 70.000 δολάρια και φτάνουν μέχρι και τα 250.000 δολάρια για καθεμία. «Υπάρχει ένα καθιερωμένο εύρος τιμών για τα έργα του Μάιζελ, αλλά οι συγκεκριμένες φωτογραφίες είναι πάνω και πέρα από αυτό το εύρος γιατί αφορούν την πρωτοφανή συνεργασία δύο θρυλικών προσωπικοτήτων: του Μάιζελ και της Μαντόνα», εξηγεί ο Χάιμς και συνεχίζει: «Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθορίζουν την αξία ενός έργου: η σπουδαιότητα και η φήμη του φωτογράφου, το θέμα, η δύναμη και η εικονικότητα της ίδιας της εικόνας, η επιρροή της εικόνας ή του έργου στη σφαίρα της λαϊκής κουλτούρας. Και τέλος, η αξία της κριτικής αναγνώρισης. Ολα αυτά στοιχειοθετούν τη σημασία αυτού του έργου».

΄Οσον αφορά
 το δικό του πάθος για τη φωτογραφία, ο Ντάριους Χάιμς σχολιάζει: «Η φωτογραφία είναι ένα μέσο και μια μορφή τέχνης που αναστάτωσε τις καθιερωμένες αντιλήψεις για τη δημιουργία εικόνων τον 19ο αιώνα, στις αρχές της Βιομηχανικής Επανάστασης. Η φωτογραφία είναι σαν ένα ζευγάρι νέα μάτια για την ανθρωπότητα. Ο κόσμος μας μεταμορφώθηκε μέσω της φωτογραφίας - είναι τόσο μεγάλη η επιρροή που μπορεί να έχει μια φωτογραφία στον κόσμο. Γι’ αυτόν τον λόγο αγαπώ ολόκληρη την ιστορία της φωτογραφίας».

Αυτές οι φωτογραφίες του 1992 φαντάζουν προκλητικές ακόμα και σήμερα και εξακολουθούν να μας ελκύουν και να μας απασχολούν. Ολοι τις αναπολούν γιατί συμβολίζουν μια εποχή όπου η σεξουαλικότητα ήταν ακόμα αθώα, πριν καταδικαστεί από τον φεμινισμό και το #ΜeΤoo. «Sex», Μαντόνα και Μάιζελ τρεις δεκαετίες μετά.