Η Εύα Καϊλή υπέβαλε ένσταση στο Εφετείο Βρυξελλών για την υπόθεση Qatargate, ενώ σήμερα κατέθεσε στην επιτροπή νομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πιθανή απάτη σε σχέση με τις βουλευτικές... της αποζημιώσεις.
Ειδικότερα, η Εύα Καϊλή και όλοι οι εμπλεκόμενοι της υπόθεσης διαφθοράς Qatargate υπέβαλαν ενστάσεις στο Εφετείο Βρυξελλών σχετικά με τη νομιμότητα της ποινικής προδιαδικασίας. Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ο ένας εκ των συνηγόρων της Εύας Καϊλή, δήλωσε πως «θα δώσουμε δικαστική μάχη με τους συναδέλφους μου για να αποδείξουμε ότι η βουλευτική ασυλία της Εύας Καϊλή παραβιάστηκε. Σήμερα στο Εφετείο των Βρυξελλών, όλοι οι εμπλεκόμενοι, μεταξύ των οποίων και η Εύα Καϊλή, υπέβαλαν ενστάσεις για τη νομιμότητα της ποινικής προδιαδικασίας μέχρι σήμερα».
Σύμφωνα με τον Μιχάλη Δημητρακόπουλο, οι εν λόγω ενστάσεις στηρίζονται σε δύο πυλώνες. «Ο ένας είναι ότι παραβιάστηκε το δικαίωμα στην ασυλία που έχει η Εύα Καϊλή από τις μυστικές υπηρεσίες του Βελγίου και αυτό σημαίνει απόλυτη ακυρότητα της διαδικασίας. Η δεύτερη και η βασικότερη ένσταση είναι ότι ο ανακριτής της υπόθεσης, Μισέλ Κλεζ, είχε σοβαρό κόλλημα για να μην είναι ανακριτής και το απέκρυψε αυτό το κόλλημα στο οποίο συνίσταται στο ότι ο γιος του Κλεζ μαζί με το γιο βασικής υπόπτου και εμπλεκόμενης ευρωβουλευτού είχαν κοινή εταιρεία».
Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος συμπλήρωσε πως «αυτό πλήττει απόλυτα την αμεροληψία του συγκεκριμένου ανακριτή και θα έπρεπε να είχε δηλώσει αποχή από την πρώτη στιγμή. Αν αυτά συνέβαιναν στην ελληνική επικράτεια σήμερα θα ήταν κατηγορούμενος».
Σημειώνεται ότι οι συνήγοροι της Εύας Καϊλή υποστηρίζουν ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής είχε τεθεί υπό παρακολούθηση από τις βελγικές Αρχές, ήδη από τον Ιούλιο του 2022 - πολύ πριν τη σύλληψή της στις 9 Δεκεμβρίου - άρα παραβιάστηκε η βουλευτική της ασυλία.
Η Εύα Καϊλή ενώπιον της επιτροπής νομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Η Εύα Καϊλή κατέθεσε σήμερα στην επιτροπή νομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την υπόθεση που αφορά πιθανή απάτη σε σχέση με τις βουλευτικές της αποζημιώσεις. Η εν λόγω υπόθεση δεν έχει καμία σχέση με το σκάνδαλο διαφθοράς Qatargate. Πρόκειται για υπόθεση που ξεκίνησε από την πλευρά της ευρωπαϊκής εισαγγελίας τον περασμένο Δεκέμβριο. Η ευρωπαϊκή εισαγγελία ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την άρση της βουλευτικής ασυλίας της Εύας Καϊλή, για πιθανή απάτη κατά του προϋπολογισμού της ΕΕ σε σχέση με τις βουλευτικές αποζημιώσεις και την αμοιβή των βοηθών.
Η ακρόαση της Εύας Καϊλή έγινε κεκλεισμένων των θυρών, όπως προβλέπει η διαδικασία της επιτροπής νομικών υποθέσεων της Ευρωβουλής, και κράτησε περίπου μισή ώρα. Θα ακολουθήσει στα τέλη του Οκτωβρίου επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής νομικών υποθέσεων. Τότε, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για την άρση, ή μη, της ασυλίας της Εύας Καϊλή για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Η τελική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί με ψηφοφορία από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο Σπύρος Παππάς, δικηγόρος της Εύας Καϊλή ο οποίος έχει αναλάβει την υπεράσπισή της στη συγκεκριμένη υπόθεση, δήλωσε πως «συζητήθηκε το αίτημα της Γενικής Ευρωπαίας Εισαγγελέως για την άρση της ασυλίας της Εύας Καϊλή, όσον αφορά τη διαχείριση των αποζημιώσεων για τους κοινοβουλευτικούς βοηθούς. Το θέμα αυτό δεν έχει σχέση με το Qatargate». Επίσης, ο Σπύρος Παππάς επισήμανε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει κρίνει ότι τέτοιου είδους θέματα, αφορούν θέματα διοικητικής φύσεως και όχι θέματα ποινικού δικαίου.