Βιβλική καταστροφή και εικόνες αποκάλυψης άφησε πίσω της η κακοκαιρία «Daniel», με 15 νεκρούς στη Θεσσαλία, την ώρα που η παροχή στήριξης στους πληγέντες καθυστερεί, ενώ οι ίδιοι καλούνται να σταθούν στα... πόδια τους.
«Θέλουμε ψυχολόγους. Θέλουμε γιατρούς. Θέλουμε αντιτετανικούς ορούς, εμβόλια. Δεν ξέρουμε τι μας κάνουν. Εμβόλια. Χρειαζόμαστε εμβόλια. Δεν υπάρχει πουθενά το κράτος. Δεν εμφανίστηκε κανένας», «έπαιρνα τηλέφωνο την περιφέρεια, το νερό είχε φτάσει στις σκεπές και μου έλεγαν κάντε υπομονή ο Κοσκινάς αντέχει ακόμη. Τι πρέπει να γίνει; Πρέπει να πνιγούν άνθρωποι και μετά να έρθουν να κάνουν κάτι;», είπαν στον Alpha κάτοικοι του Κοσκινά.
Παράλληλα, καταγγέλλουν ότι τα ξενοδοχεία διώχνουν πλημμυροπαθείς που είχαν βρει καταφύγιο σε αυτά. «Όσον αφορά την φιλοξενία, διώχνουν τον κόσμο από τα ξενοδοχεία. Και που θα πάνε; Πού θα πάμε μάλλον; Όλοι μας. Άντε εγώ και κάποιοι άλλοι να έχουμε συγγενείς με πρώτο βαθμού συγγένεια να μας φιλοξενήσουν. Μέχρι πότε; Τα παιδιά θα ανοίξουν τα σχολεία. Σε ποια σχολεία θα πάνε; Αναρωτήθηκε κανένας;», είπε κάτοικος του Κοσκινά.
«Ακούσαμε τις καμπάνες και τις σειρήνες και πήγαμε πόρτα πόρτα να βγάλουμε όλον τον κόσμο και ήρθαμε στην εκκλησία γιατί είναι το πιο ψηλό σημείο. Το χωριό έχει πάθει ολική καταστροφή. Πού θα πάει αυτός ο κόσμος; Δεν πρέπει να μεριμνήσει η Πολιτεία; Πόσο καιρό θα κοιμόμαστε στην εκκλησία;», ανέφερε στο Mega η κ. Μαρία, κάτοικος του χωριού Βλοχός, το οποίο βρίσκεται «βυθισμένο» στα νερά ενώ τρεις παραπόταμοι περνούν ανάμεσά του.
«Είναι τραγική η κατάσταση. Δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο. Και εκτός αυτού υπάρχει κίνδυνος αρρώστιας. Είναι μία υγειονομική βόμβα. (Εγώ) ασχολούμαι με το εμπόριο. Με γλυκά του κουταλιού. Είναι μία αγροτική περιοχή. Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα αυτό. Όλοι οι αγρότες έχουν πάθει μία τεράστια ζημιά. Που είναι ανεπανόρθωτη. Χρειάζονται βοήθεια επειγόντως», είπε ο κ. Κώστας κάτοικος του Κοσκινά.
«Δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο. Φανταστείτε το νερό ήταν μέχρι τη μέση. (…) Τρία μέτρα νερό και», είπε δείχνοντας το σπίτι του. Όπως πρόσθεσε, οι χωριανοί του που σώθηκαν όπως και αυτός μαζευτήκανε στα ψηλά σπίτια για να αποφύγουν το νερό που «έπνιξε» την περιοχή.
«Ήμασταν 50 άτομα και γλιτώσαμε τελευταία στιγμή. Το νερό είχε ανέβει επάνω και λέμε τι θα γίνει. Παιδιά, ηλικιωμένοι, τελικά ήρθαν με βάρκες και βγήκαμε. Τελευταία στιγμή», πρόσθεσε.
«Είναι επικίνδυνο. Έχω τρία παιδιά, είμαι μόνη μου. Θέλω βοήθεια. Δεν έχει έρθει κανένας να με βοηθήσει. Δεν μπορώ να κάνω κάτι. Ζητάω βοήθεια από κάποιο συνεργείο, να πάρει τα πράγματα για να μπορέσω να το καθαρίσω. Θα πέσει και το ταβάνι. Τώρα κοιμάμαι στην Καρδίτσα. Έζησα και τον εφιάλτη. Ήμουν μέσα στο νερό. ‘Έλεγα δεν θα βγω ζωντανή. Μας βρήκε στον ύπνο. Ήμουν στο σπίτι του ξαδέλφου μου που ήταν πιο ψηλό. Δεν περιμέναμε αυτό που θα έγινε. Ήμουν 12 ώρες μέσα στο νερό. Μετά ήρθε ένας εθελοντής και μας έβγαλε», είπε στο Mega η κα. Κατσιαμπούρη, κάτοικος του Παλαμά για το πώς καταστράφηκε το σπίτι της.
«Αν κοιτάξετε έξω έχουμε καλλιέργειες πολύ πιο ακριβά από αυτά. Δεν θα μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε τον επόμενο χρόνο», είπε ο κ. Χρυσόστομος από την Αγία Τριάδα δείχνοντας στην κάμερα το κατεστραμμένο σπίτι του και τα κτήματά του.