Latest News

Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023

Κακοκαιρία Daniel: Έκλεισε η εθνική οδός λόγω υπερχείλισης του Πηνειού - Τελευταία ενημέρωση για τα μέτωπα

 
Ακόμη μια δύσκολη νύχτα πέρασε για τους πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel, ενώ τους δέκα έφτασαν οι νεκροί και 6 παραμένουν οι αγνοούμενοι... σύμφωνα με την πυροσβεστική.  

Την στιγμή που οι διασώσεις με κάθε μέσο συνεχίζονται με το πρώτο φως πιο ενεργά, μεγάλο στοίχημα για την κακοκαιρία είναι η αποφυγή περαιτέρω υπερχείλισης του Πηνειού αν και νωρίς το πρωί διακόπηκε η κυκλοφορία στην εθνική οδό στο ύψος της Λάρισας. Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πιερίας, λόγω αυξημένου όγκου υδάτων, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης στην Πιερία, από το 400 χιλιόμετρο (όρια με Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας), έως το 471 χιλιόμετρο (όρια με Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης), στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, μέχρι την εξομάλυνση των κυκλοφοριακών συνθηκών.

Επίσης διακόπτεται προσωρινά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων επί του αυτοκινητόδρομου Π.Α.Θ.Ε. στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα: από την χ/θ 261+280 (όρια νομού Μαγνησίας – νομού Φθιώτιδας) έως την χ/θ 321+580 (όρια νομού Μαγνησίας – νομού Λάρισας), εξαιρουμένων αυτών με προορισμό έως και την πόλη της Λάρισας & από την χ/θ 348+106 (A/K Νίκαιας) έως την χ/θ 400+265 (όρια Δ.Α. Λάρισας με Δ.Α. Πιερίας).

Εξαιρούνται τα οχήματα που έχουν τελικό προορισμό την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, καθώς και τα οχήματα οδικής βοήθειας και οχήματα εκτάκτου ανάγκης. Τα υπόλοιπα οχήματα που κινούνται με κατεύθυνση προς Αθήνα, θα εκτρέπονται στον ανισόπεδο κόμβο Κλειδίου Ημαθίας (474 χιλιόμετρο) του αυτοκινητόδρομου και μέσω της Εγνατίας Οδού θα κατευθύνονται προς Αθήνα. Παρακαλούνται οι οδηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις υποδείξεις των αστυνομικών της Τροχαίας.

Μιλώντας στο OPEN o δήμαρχος Τεμπών Γιώργος Μανώλης, έκανε λόγο για τις καταστροφές και για την στάθμη του Πηνειού. Είπε πως η υπερχείλιση έχει γίνει ήδη και έκανε λόγο για χιλιάδες κατεστραμμένα στρέμματα καλλιεργειών βαμβακιού, καλαμποκιού και ακτινιδίου. Σημείωσε πως οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι, έχουν κατανόηση πως δεν μπορούμε να τα βάλουμε με την φύση. «Ευτυχώς σώσαμε δύο οικισμούς δίπλα στον Πηνειό, τα Τέμπη και την κάτω Ραψάνη. Από χθες ο Πηνειός έχει πέσει κατά 9 πόντους, αλλά είναι πολύ αργή η πτώση της στάθμης των νερών. Ό,τι αντιπλημμυρικά έργα μπορούσαν να γίνουν είχαν γίνει», ανέφερε. 

Κακοκαιρία - Αρτοποιός : Τελευταία ενημέρωση 

Ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός, ανέφερε πως βρίσκονται στην περιοχή του Παλαμά μαζί με εκατοντάδες εθελοντές. «Θα μπούμε μέσα σε όλα τα σπίτια, θα ανοίξουμε όλες τις πόρτες», τόνισε χαρακτηριστικά. 

Για τα μέτωπα των επιχειρήσεων είπε: «Πρώτον περιμετρικά από την περιοχή της Καρδίτσας μέχρι τα σύνορα με το πρώτο χωριό των Τρικάλων, που είναι η Πηνειάδα και το δεύτερο μεγάλο κομμάτι που είναι ανησυχητικό. Όλη τη νύχτα οι πυροσβέστες ήταν με βάρκες στη Γιάννουλη. Καταγεγραμμένα πολλοί άνθρωποι βρίσκονται ακόμη στα χωριά»

«Υπάρχουν προβλήματα στη Μεταμόρφωση Καρδίτσας. Υπάρχει ένα παράδοξο, στο κέντρο της Λάρισας η ζωή κυλάει κανονικά ενώ σε συνοικίες όπως οι εργατικές και Γιάννουλη τα νερά έχουν φτάσει τα 2.5 μέτρα», τόνισε. Για τον Πηνειό είπε πως βρίσκεται σε οριακό σημείο. Τέλος ανέφερε πως η θεσσαλικός κάμπος είναι μια απέραντη λιμνοθάλασσα. 

Μεγάλη κινητοποίηση υπάρχει και όσον αφορά την βοήθεια προς τους πληγέντες. Δήμοι, φορείς, οργανώσεις έχουν κάνει εκκλήσεις για συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης.