Latest News

Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023

Κακοκαιρία Daniel: Νύχτα αγωνίας για τους εγκλωβισμένους – Φόβοι για την επόμενη μέρα

 Χωρίς προηγούμενο είναι η καταστροφή στον Θεσσαλικό κάμπο με απέραντες εκτάσεις να... έχουν βυθιστεί. 

Στους έξι ανέρχεται επίσημα ο αριθμός των νεκρών ενώ υπάρχουν φόβοι ότι θα αυξηθεί δραματικά.

 Την ίδια στιγμή η αγωνία κορυφώνεται για όσους περιμένουν στις στέγες των σπιτιών να έρθει βοήθεια.

Τουλάχιστον δεκάδες είναι οι εγκλωβισμένοι σε στέγες και μέσα στα σπίτια κυρίως σε χωριά των Τρικάλων και της Καρδίτσας στον κάμπο του Παλαμά που πλέον έχει μετατραπεί σε απέραντη λίμνη. Την ίδια στιγμή ασαφής παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων καθώς οι πληροφορίες έρχονται κυρίως από τους εγκλωβισμένους που αγωνιούν για συγχωριανούς τους που δεν έχουν δώσει σημεία ζωής.

Μέχρι στιγμής και σύμφωνα με την ενημέρωση από την ΓΓΠΠ έχουν απεγκλωβιστεί 69 άνθρωποι οι οποίοι έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία, ενώ τα εναέρια μέσα σταμάτησαν να πετούν όταν έπεσε το φως της ημέρας.

Οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται με πλωτά μέσα από την πυροσβεστική που προσπαθεί να εντοπίσει μέσα στο σκοτάδι τους ανθρώπους που περιμένουν βοήθεια για περίπου 20 ώρες. Χωρίς νερό, χωρίς τροφή, σε άσχημες καιρικές συνθήκες τα άτομα που έχουν εγκλωβιστεί περιμένουν με αγωνία τη διάσωσή τους ενώ εκφράζουν φόβους κατά πόσο θα μπορέσουν να τα καταφέρουν.

Ανησυχία για τον Πηνειό

Λίγο πριν από τις 23:00 νέα μηνύματα του 112 εστάλησαν σε περιοχές της Λάρισας καθώς υπάρχει έντονη ανησυχία για πλημμυρικά φαινόμενα εξαιτίας του υπαρκτού κινδύνου να υπερχειλίσει ο Πηνειός. Ο δήμος εξέδωσε ανακοίνωση που καλεί τους κατοίκους που βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης να απομακρυνθούν ενώ ζήτησε από τους υπόλοιπους να είναι σε επιφυλακή.

Δύσκολες είναι οι ώρες και για τους κατοίκους του Πηλίου που σε αρκετές περιοχές οι δρόμοι έχουν διαλυθεί, δεν υπάρχει νερό και ρεύμα ενώ κάνουν εκκλήσεις για βοήθεια. Ενδεικτική της εικόνας της παράλυσης είναι η μαρτυρία κατοίκου στο Χορευτό στο Ανατολικό Πήλιο που μετέφερε στο in τα όσα βιώνουν οι σχεδόν 500 εγκλωβισμένοι κάτοικοι και παραθεριστές που πλέον αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα έλλειψης τροφής αλλά και εμφιαλωμένων νερών ενώ δεν έχουν πρόσβαση σε φάρμακα.

Μέσω των ΜΜΕ απευθύνουν έκκληση στην Πολιτεία να υπάρξει βοήθεια και για τις περιοχές τους, που έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους.

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και στην υδροδότηση αντιμετωπίζουν ο Βόλος και άλλες πόλεις της Θεσσαλίας.

Ήδη με το πρώτο φως της ημέρας η εικόνα ήταν απελπιστική στη Θεσσαλία. Το μέγεθος της καταστροφής αποκαλύπτεται, καθώς τα ορμητικά νερά παρέσυραν στο πέρασμά τους σπίτια, αυτοκίνητα ενώ έχουν πνιγεί χιλιάδες ζώα και η καταστροφή στην αγροτική παραγωγή είναι ανυπολόγιστη.

Την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Συντονιστικό Κέντρο στη Λάρισα ενώ ανέβαλε την παρουσία του στη ΔΕΘ. Δεν είναι ακόμα δυνατόν να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος των πλημμυρών, αλλά πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές που έχει υποστεί η χώρα.