Latest News

Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023

Κακοκαιρία Daniel: Εφιάλτης δίχως τέλος- 15 νεκροί, ανυπολόγιστες καταστροφές - Ανησυχία και για τη δημόσια υγεία (ΒΙΝΤΕΟ - ΕΙΚΟΝΕΣ)

 Βιβλική καταστροφή και εικόνες αποκάλυψης άφησε πίσω της στη Θεσσαλία η κακοκαιρία «Daniel», η οποία προκάλεσε, μέχρι τώρα, 15 νεκρούς, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, η οποία ωστόσο γίνεται με το... σταγονόμετρο.

Δύο είναι και επίσημα οι αγνοούμενοι, χωρίς ωστόσο να έχει ξεκαθαριστεί ακόμη πλήρως το τοπίο.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για τους πληγέντες, ενώ άνοιξε η πλατφόρμα πρώτης αρωγής (στη διεύθυνση arogi.gov.gr) μέσω της οποίας θα δοθούν οι ενισχύσεις στους πληγέντες της κακοκαιρίας Daniel.

Στη ζοφερή εικόνα προστίθεται πλέον ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από τις λάσπες και τα λιμνάζοντα νερά στα οποία έχουν «παρασυρθεί» νεκρά ζώα, με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, να επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «υπάρχουν δύο βασικές πηγές που μπορεί να οδηγήσουν σε εμφάνιση λοιμωδών νοσημάτων στην περιοχήΗ μία είναι η χρήση ακατάλληλου νερού, το οποίο είναι τα στάσιμα νερά, οι λάσπες, όλο αυτό το κομμάτι δηλαδή του νερού που προέρχεται από την πλημμύρα. Είναι σημαντικό να καταλάβουν οι πολίτες ότι αυτό το νερό είναι δυνητικά μολυσμένο, γιατί εκτός από τα φερτά υλικά, έχει μέσα νεκρά τρωκτικά, ζώα που έχουν παρασυρθεί κλπ. Άρα δεν θα πρέπει οι πολίτες, ακόμα και αν το νερό αυτό το παίρνουν από τη θάλασσα, επειδή και στη θάλασσα έχουν ξεβραστεί νεκρά ζώα, φερτά υλικά, δεν θα πρέπει ούτε αυτό το νερό να το χρησιμοποιούν για να πλύνουν, ας πούμε κομμάτια στο σπίτι τους για να κάνουν εργασίες αποκατάστασης».

Λάρισα: Ασύλληπτη καταστροφή, εγκλωβισμένοι και μεταφορά ασθενών με μπουλντόζες

Αδιανόητες εικόνες κάνουν το γύρο του διαδικτύου, με ασθενείς να μεταφέρονται με μπουλντόζες στη Γιάννουλη της Λάρισας, ενώ άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι και στις εργατικές κατοικίες.

Βόλος και Πήλιο χωρίς νερό και ρεύμα

Στο Πήλιο η κατάσταση παραμένει απελπιστική, με πολλά χωριά να μην έχουν ακόμη νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ τεράστιες είναι και οι ζημιές στο οδικό δίκτυο.

Στο Βόλο έχει καταστραφεί το δίκτυο υδροδότησης και ό,τι νερό υπάρχει δεν είναι πόσιμο, ενώ την πόλη έχει καλύψει και η δυσοσμία.

Τα μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Στρατού δουλεύουν νυχηθημερόν προκειμένου να δοθεί πρόσβαση στα χωριά της ανατολικής Μαγνησίας που αποκλείστηκαν λόγω ολοκληρωτικών διατομών των δρόμων που προκάλεσε η πρωτοφανής κακοκαιρία. Σε περισσότερα από 22 ορεινά αλλά και παραθαλάσσια χωριά της ανατολικής πλευράς της Μαγνησίας που χτυπήθηκαν από τον «Daniel» έχει δοθεί ήδη πρόσβαση και αυτή την ώρα συνεχίζονται οι εργασίες προκειμένου να αποκατασταθεί και η σύνδεση με το Πουρί Πηλίου. Παράλληλα ο Στρατός εγκαθιστά γέφυρες τύπου Belley, όπως αυτή που τοποθέτησε στα Καλά Νέρα προκειμένου να λυθεί προσωρινά το πρόβλημα της οδικής σύνδεσης των χωριών της περιοχής.