Latest News

Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023

Δολοφονία στο Blue Horizon στον Πειραιά: Σοκ και οργή από τον πολιτικό κόσμο για το θάνατο του Αντώνη– Σύγκρουση για τις δηλώσεις Βαρβιτσιώτη

 Συγκλονισμένοι πολιτικοί από σχεδόν όλα τα κόμματα, εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για το αδιανόητο περιστατικό στο λιμάνι του Πειραιά, όπου μέλη του πληρώματος του Blue Horizon έσπρωξαν στη θάλασσα τον 36χρονο Αντώνη Καρυώτη που...

προσπάθησε να μπει στο πλοίο, με αποτέλεσμα αυτός να χάσει τη ζωή του.

Οι τέσσερις συλληφθέντες αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από κοινού, αλλά και την παράβαση άρθρων του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου. Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε και η νεκροψία-νεκροτομή του 36χρονου, στην οποία διαπιστώθηκε ότι ο θάνατός του προήλθε από πνιγμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιατροδικαστές Σωκράτης Τσαντίρης και Ηλίας Μπογιόκας αποφάνθηκαν ότι η αιτία θανάτου είναι «πνιγμός σε έδαφος κάκωσης κεφαλής». Παράλληλα, διαπιστώθηκε πως ο 36χρονος έφερε χτυπήματα στο κεφάλι.

Μέσω ανάρτησης στο facebook τοποθετήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για το τραγικό συμβάν στο λιμάνι του Πειραιά που κατέληξε στον θάνατο του 36χρονου Αντώνη Καρυώτη.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για αποτροπιασμό και φρίκηενώ σημείωσε ότι η Πολιτεία θα κάνει το καθήκον της στη μνήμη του Αντώνη, καλώντας παράλληλα τον καθένα να υπηρετήσει τον ρόλο που του αναλογεί, αυτόν της αλληλεγγύης στο συνάνθρωπο.

Για «εγκληματική ενέργεια» έκανε λόγο ο υπουργός Επικρατείας και παρέπεμψε στη Δικαιοσύνη για το κατηγορητήριο: «Σε ποιο επίπεδο θα διωχθεί, αν θα διωχθεί για ανθρωποκτονία εξ αμελείας ή για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως με ενδεχόμενο δόλο, ο ποινικός χαρακτηρισμός είναι ζητήματα της δικαιοσύνης. Η Εισαγγελία τα ξέρει αυτά, θα κάνει τη δουλειά της και το σωστό νομικό χαρακτηρισμό», δήλωσε συγκεκριμένα ο Μάκης Βορίδης.

Συγκλονισμένος εμφανίστηκε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, λέγοντας πως «έχουμε εγκατάλειψη ναυαγού, αδιανόητο για εκπαιδευμένους ναυτικούς». Παράλληλα, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του άτυχου άνδρα.

«Είδα το βίντεο με τον άνθρωπο να τον σπρώχνει το πλήρωμα στη θάλασσα και έχω αρρωστήσει, δεν μπορώ να πιστέψω ότι είναι δυνατόν να έχει γίνει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα, στο κεντρικό μας λιμάνι. Ως πρώην υπουργός Ναυτιλίας, σας λέω πως ό,τι βλέπουμε στο βίντεο είναι σειρά παραβάσεων του ποινικού δικαίου του ναυτικού δικαίου, της σύμβασης για την ασφάλεια της ζωής στη θάλασσα έχουμε εγκατάλειψη ναυαγού αδιανόητο για εκπαιδευμένους ναυτικούς» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης και κατέληξε: «Πέφτει ο άνθρωπος στη θάλασσα και αντί να σταματήσουν το πλοίο προχωρά και φεύγει σαν να μη συμβαίνει τίποτα».

Για «απάνθρωπη, εγκληματική πράξη», έκανε λόγο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του: «Μιλάμε για κάτι απάνθρωπο. Πολύ δύσκολα μπορούμε να βρούμε κάτι προηγούμενο. Είναι μία εγκληματική ενέργεια την οποία, προφανώς, τυπικά θα κρίνει η Δικαιοσύνη. Προφανώς. Αλλά νομίζω ότι δεν υπάρχουν λόγια να εκφράσουν την αποστροφή μας, την οργή μας γι’ αυτό το οποίο συνέβη. Επελήφθησαν άμεσα οι Αρχές, γύρισε πίσω το πλοίο, θα γίνουν οι δέουσες ενέργειες», είπε στον ΑΝΤ1.

«Αλλά πραγματικά είναι αδιανόητο να βλέπουμε τέτοιες εικόνες να συμβαίνουν. Να χάνει ένας άνθρωπος με αυτό τον τρόπο τη ζωή του, να του αφαιρείται η ζωή στην πραγματικότητα. Δεν είναι ότι έπεσε, είδαμε τι συνέβη. Είναι ντροπή αυτό το οποίο συνέβη. Είναι μια εγκληματική ενέργεια και ελπίζω η Δικαιοσύνη, μετά τη δέουσα διαδικασία, να επιβάλει τις πιο αυστηρές τιμωρίες», συμπλήρωσε ο κ. Μαρινάκης, ενώ ερωτηθείς αν υπάρχουν πρωτόκολλα ασφαλείας, απάντησε: «Προφανώς και υπάρχουν πρωτόκολλα ασφαλείας. Αυτό ξεφεύγει από οποιαδήποτε ανθρώπινη λογική».

Ερωτήματα για το τραγικό περιστατικό έθεσε από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ η Έφη Αχτσιόγλου: «Οι εικόνες σοκάρουν. Δεν χωράει ο νους τον θάνατο ενός νέου ανθρώπου υπό τέτοιες συνθήκες στο λιμάνι του Πειραιά. Αδιανόητη και εφιαλτική τέτοια απαξίωση της ανθρώπινης ζωής. Οι έρευνες πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα και να δοθούν απαντήσεις. Πού βρίσκονταν οι άνθρωποι του λιμενικού την ώρα της τραγωδίας; Γιατί επετράπη να φτάσει το πλοίο στην Αίγινα, πριν δοθεί εντολή να επιστρέψει στο λιμάνι;».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, επίσης υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τόνισε σε ανάρτησή του: «Ας μη συνηθίσουμε τη φρίκη, ας μην κανονικοποιήσουμε τη βαρβαρότητα. Η αποτρόπαια δολοφονία -γιατί περί τέτοιας πρόκειται- ενός νέου ανθρώπου οφείλει άμεσα να διερευνηθεί. Το πώς, τα γιατί. Και να αποδοθούν ευθύνες. Τον έλεγαν Αντώνη Καρυώτη, ήταν 36 χρόνων, από τον Άγιο Νικόλαο Κρήτης».

Ο Νίκος Παππάς αναφέρει: «Δεν μπορώ να πω καλημέρα. Το βίντεο ανατριχιάζει. Πόσο κοστίζει η ανθρώπινη ζωή; Λιγότερο από ένα εισιτήριο; Αυτό λέει η ζυγαριά των αξιών μας πλέον;».

«Δεν μπορεί αιώνες ανθρώπινης σκέψης να οδηγούν σε τόση απανθρωπιά», σχολιάζει ο Στέφανος Κασσελάκης. «Η ζωή πρέπει να αποκτήσει ξανά αξία στη χώρα μας. Ζητάμε το αυτονόητο: να λειτουργήσει η δικαιοσύνη. Ευτυχώς υπάρχει το βίντεο από το Blue Horizon. Χωρίς αυτό, όλο το σύστημα θα μιλούσε σήμερα για “ατύχημα”», σημειώνει.

Από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛΛ., ο Γραμματέας Τομέα Ναυτιλίας Δημήτρης Διαμαντίδης εκφράζει τη θλίψη του και καλεί «τον αρμόδιο υπουργό Ναυτιλίας να πράξει τα δέοντα. Δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα του 2023 να συμβαίνουν αυτά τα τραγικά περιστατικά. Θα πρέπει επιτέλους, να φτάσει το “μαχαίρι στο κόκκαλο” και να αποδοθούν οι ευθύνες άμεσα, εκεί που πρέπει. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του θύματος».

«Για έγκλημα στο λιμάνι του Πειραιά», μιλάει το ΚΚΕ:

«Οι απίστευτες εικόνες της δολοφονίας του 36χρονου στον καταπέλτη του “Blue Horizon” σοκάρουν και “σφίγγουν το στομάχι” σε όποιον θέλει να λέγεται άνθρωπος.

Η απαξίωση της ανθρώπινης ζωής που βιώνουμε σχεδόν καθημερινά σε μια κοινωνία όπου βασιλεύουν οι σάπιες αξίες του ατομισμού και του κέρδους, οδηγεί σε τέτοια επίπεδα αποκτήνωσης, ώστε να πετάει κάποιος έναν άνθρωπο στη θάλασσα και -ενώ τον βλέπει να πνίγεται μέσα στα απόνερα- να δίνει εντολή να ξεκινήσει κανονικά το πλοίο, προφανώς για να μην υπάρξει καθυστέρηση, αφού για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες “ο χρόνος είναι χρήμα”.

Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και όλες οι αρμόδιες Αρχές οφείλουν να δώσουν απαντήσεις: Τηρήθηκε από την εταιρεία το πρωτόκολλο και τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας κατά τον απόπλου του πλοίου; Υπήρχε παρουσία του Λιμενικού; Πώς είναι δυνατόν το πλοίο να αποπλέει και να ταξιδεύει ανενόχλητο για ώρα πριν δοθεί εντολή να επιστρέψει;

Είναι χαρακτηριστικό πως το τι πραγματικά έγινε αποκαλύφθηκε από τους ίδιους τους επιβάτες του πλοίου, ενώ η αρχική ενημέρωση του Λιμενικού έριχνε επί της ουσίας την ευθύνη στο θύμα.

Πέρα από τις δεδομένες ευθύνες μελών του πληρώματος που πρέπει να αποδοθούν, το ΚΚΕ απαιτεί να διερευνηθεί σε βάθος το έγκλημα και όλες οι συνθήκες που το προκάλεσαν, ενώ εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια του 36χρονου βιοπαλαιστή από την Κρήτη που έχασε άδικα τη ζωή του».

Θλίψη για τον νεκρό αλλά και… συμπάθεια για το πλήρωμα

Την διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης για τις ενέργειες του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, που αφορά τη διαχείριση του τραγικού περιστατικού, διέταξε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ,Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος εξέφρασε τη θλίψη του, ωστόσο με… με αισθήματα συμπάθειας και για τα άτομα που προκάλεσαν τον θάνατο του 36χρονου.

«Σήμερα υπάρχουν αυτοί που θρηνούν τον αδικοχαμένο, και υπάρχουν και αυτοί που θρηνούν για αυτούς που πήγαν να κάνουν τη δουλειά τους, να φέρουν πίσω ένα μεροκάματο και βρίσκονται κατηγορούμενοι για δολοφονία» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο OPEN.

«Είναι αδιανόητο κάποιοι να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν πολιτικά το γεγονός και να με κατηγορήσουν για προσπάθεια εξίσωσης του θύματος με τους θύτες. Κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο για μένα. Θέλω να διαβεβαιώσω την οικογένεια του θύματος ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να αποδοθούν οι ευθύνες σε αυτούς που πρέπει»είπε μετά το σάλο.

«Ο κ. Βαρβιτσιώτης όχι μόνο δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να ζητήσει έστω μια συγγνώμη για την απάνθρωπη δήλωση του, που προκάλεσε την κοινωνική κατακραυγή, αλλά έχει το θράσος να ζητάει και τα ρέστα. Ντροπή του! Μετά από όλα αυτά, ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει παρά να τον αποπέμψει από τη θέση του. Όσο αργεί τόσο επιβεβαιώνει ότι τον καλύπτει», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Την ώρα που η ελληνική κοινωνία είναι σοκαρισμένη από την αποτρόπαιη δολοφονία του Αντώνη Καρυώτη στο λιμάνι του Πειραιά, ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Βαρβιτσιώτης προέβη σε μια απάνθρωπη δήλωση.

“Υπάρχουν και αυτοί που θρηνούν για αυτούς που πήγαν να κάνουν την δουλειά τους και βρίσκονται κατηγορούμενοι για δολοφονία” είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης εξισώνοντας το θύμα με τους θύτες αυτής της βαρβαρότητας.

Δηλώνουμε τον αποτροπιασμό μας για τη δήλωση του κ. Βαρβιτσιώτη και θεωρούμε αυτονόητη την άμεση καταδίκη της από τον κ. Μητσοτάκη» ανέφερε νωρίτερα.

Εξηγήσεις από τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη για τις δηλώσεις του σχετικά με το τραγικό δυστύχημα στο λιμάνι του Πειραιά ζητά με ερώτησή της στη Βουλή η Έλενα Ακρίτα, σημειώνοντας ότι «εξισώνει τους θύτες με το νεκρό θύμα, ενώ αμβλύνει την τραγικότητα του γεγονότος που έγινε σε χώρο ευθύνης του Υπουργείου του».

Την αποπομπή του υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη ζητά η βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και υποψήφια πρόεδρος του κόμματος Έφη Αχτσιόγλου μετά το σάλο που προκλήθηκε από τη δήλωσή του.

«Οι απαράδεκτες δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, για τον θάνατο του Αντώνη Καρυώτη, προσβάλλουν όλους μας. Εξισώνουν τους θύτες με το θύμα. Και κυρίως υποβαθμίζουν τη βαρβαρότητα της καθημερινής ζωής.

Η χώρα μας αξίζει να ζήσει αλλιώς. Με ασφάλεια, δικαιώματα και σεβασμό στη ζωή κάθε ανθρώπου. Ο Αντώνης Καρυώτης πλήρωσε με τη ζωή του το γεγονός ότι ήταν ανίσχυρος, ότι στα μάτια αυτών που τον έσπρωξαν στη θάλασσα και τον άφησαν εκεί ήταν ένας περιθωριακός.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης δεν αρκεί να ανακαλέσει. Άλλωστε ήδη έσπευσε να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Αν ο πρωθυπουργός δεν τον αποπέμψει άμεσα στέλνει μήνυμα ότι πλέον νόμος είναι η εγκληματική αυθαιρεσία και απανθρωπιά», καταλήγει η κα Αχτσιόγλου.

«Η Ελλάδα πρέπει να τελειώνει με τις ασυναίσθητες βαρονίες» ανέφερε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης με αφορμή την προσπάθεια του υπ. Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη να εξισώσει θύτες και θύμα.

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης με αφορμή τις δηλώσεις του υπ. Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη σε τηλεοπτικό σταθμό, προέβη στην εξής δήλωση:

«Όταν μου μετέφεραν τη δήλωση του υπ. Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, νόμιζα ότι ήταν fake news.

Ακούω και ξανακούω τα όσα ειπώθηκαν στην εκπομπή και δεν μπορώ να το πιστέψω.

Αλλά, πώς να συλλάβει ο άχρηστος κομματικός σωλήνας της ΟΝΝΕΔ την ανθρώπινη ανάγκη;

Η Ελλάδα πρέπει να τελειώνει με τις ασυναίσθητες βαρονίες».

Τα «βέλη» του κατά του Υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη έστρεψε ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά την εισήγησή του στο Πολιτικό Συμβούλιο που συνεδρίασε σήμερα στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

«Οι δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας με τις οποίες εξισώνει προκλητικά τον θύτη με το θύμα, προκαλούν αλγεινή εντύπωση και περιμένουμε δημόσια αποδοκιμασία από την Κυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Ανδρουλάκης.