Latest News

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023

Πόλεμος συμμοριών με 13 νεκρούς στη Σουηδία: Ο στρατός στους δρόμους για την αντιμετώπιση της βίας

Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει στη Σουηδία ο πόλεμος μεταξύ συμμοριών, εξαιτίας του οποίου τρία άτομα σκοτώθηκαν μέσα σε... 24 ώρες.

Όπως μεταδίδει το AFP, η κοινωνία στη Σουηδία βρίσκεται εδώ και χρόνια αντιμέτωπη με συμμορίες που πολεμούν μεταξύ τους για τον έλεγχο του λαθρεμπορίου των ναρκωτικών και των όπλων στη χώρα.

Μάλιστα, τους τελευταίους μήνες, οι συμπλοκές έχουν αυξηθεί δραματικά καθώς έχει ξεσπάσει «εμφύλιος» σε μία από τις μεγάλες συμμορίες, με αποτέλεσμα οι εκρήξεις και τα περιστατικά με πυροβολισμούς να αποτελούν καθημερινό φαινόμενο.

Όπως ανέφερε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο αρχηγός της σουηδικής αστυνομίας, Άντερς Τόρνμπεργκ, «έχουμε μια κατάσταση στην οποία ανήλικα παιδιά έρχονται τα ίδια σε επαφή με εγκληματικές συμμορίες για να διαπράξουν φόνους».

«Οι εγκληματίες είναι ανελέητοι», πρόσθεσε ο Τόρνμπεργκ, περιγράφοντας πως λειτουργεί το σύστημα που χρησιμοποιούν οι συμμορίες. Όπως σημείωσε, τα μέλη των συμμοριών καλούν εξωτερικά άτομα, συνήθως ανήλικα, και με την υπόσχεση καλής αμοιβής τους αναθέτουν «συμβόλαια θανάτου». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συμμορίες «τους παρέχουν τα όπλα και τους δίνουν τη διεύθυνση στην οποία θα επιτεθούν». Συχνά, μάλιστα, οι «στόχοι» είναι και αυτοί νέοι.

Σουηδία: Μεγάλη ζήτηση στους νέους τα «συμβόλαια θανάτου»

Σύμφωνα με καταμέτρηση που έκανε ο δημόσιος τηλεοπτικός σταθμός SVT, τον Σεπτέμβριο δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά και εκρήξεις, με αποτέλεσμα να είναι ο πιο πολύνεκρος μήνας των τεσσάρων τελευταίων ετών. Μάλιστα, τρεις από αυτές τις δολοφονίες σημειώθηκαν τη νύχτα της Τετάρτης, μεταξύ των οποίων ενός 18χρονου και μιας 25χρονης.

Όπως σημείωσε ο αρχηγός της αστυνομίας, «τα παιδιά θα έπρεπε να έχουν πίστη στο μέλλον, τα παιδιά και οι νέοι δεν θα έπρεπε να επιθυμούν να γίνουν φονιάδες».

Σύμφωνα με τον αστυνομικό παρατηρητή Ματς Λίντστρομ, που έχει ερευνήσει πολλές πλατφόρμες, όπου διακινούνται μηνύματα «παραγγελίας δολοφονιών», τα εν λόγω «συμβόλαια θανάτου» έχουν μεγάλη ζήτηση στους νέους.

«Βλέπουμε να γράφουν: 'Υπάρχουν συμβόλαια; Εγώ και ο φίλος μου είμαστε διαθέσιμοι για 200.000 κορώνες'», σημειώνει. Το κάνουν «για να αποκτήσουν κάποιο στάτους, να γίνουν κάποιοι, να έχουν 'την αίγλη ενός φονιά'», όπως του είχε εξομολογηθεί ένας νέος στη διάρκεια έρευνας.

Σημειώνεται πως χθες ο πρωθυπουργός της Σουηδίας ανακοίνωσε πως δυνάμεις από τον στρατό θα ενισχύσουν την αστυνομία για να σταματήσει η κλιμάκωση της βίας.