Καλύτερη ποιότητα ζωής θα μπορούσαν να έχουν περίπου 40.000 ασθενείς στην Ελλάδα που πάσχουν από Ιδιοπαθή Πνευμονική Ινωση, μια θανατηφόρα νόσο, εάν ο ΕΟΠΥΥ αποζημίωνε την... αποκατάσταση τους.
Το κενό αυτό, σε συνδυασμό με την σοβαρή έλλειψη Κέντρων Πνευμονικής Αποκατάστασης στα δημόσια νοσοκομεία της χώρα μας, αλλά και τη μη έγκαιρη διάγνωση της νόσου, έχει ως αποτελέσματα οι ασθενείς ηλικίας άνω των 50 ετών να έχουν μικρό προσδόκιμο ζωής.
Σημειώνεται ότι υπάρχει φαρμακευτική αγωγή για την ασθένεια, η οποία έχει διπλασιάσει το προσδόκιμο ζωής των πασχόντων και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνάει τα οκτώ χρόνια.
Τα παραπάνω τόνισαν οι ειδικοί με αφορμή την ενημερωτική εκστρατεία για την Ιδιοπαθή Πνευμονική Ίνωση (ΙΠΙ), που πραγματοποιεί για δεύτερη χρονιά η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία. Βασικό επικοινωνιακό όχημα της εκστρατείας είναι μικρής διάρκειας βίντεο που θα προβληθούν στα social media της ΕΠΕ, με στόχο την ενημέρωση του ευρύτερου κοινού, της Πολιτείας, αλλά και της ιατρικής κοινότητας για την «άγνωστη– γνωστή» αυτή νόσο. Tην εκστρατεία στηρίζουν οι εταιρείες Boehringer Ingelheim Ελλάς και Elpen.
Τι είναι η Ιδιοπαθής Πνευμονική Ινωση
Η ΙΠΙ ανήκει σε μια κατηγορία 500 περίπου νοσημάτων που ονομάζονται διάμεσες πνευμονοπάθειες. Υπολογίζεται ότι περίπου 100.000 ασθενείς στις Ηνωμένες Πολιτείες και 80.000 έως 110.000 στην Ευρώπη πάσχουν σήμερα από τη νόσο. Στην Ελλάδα οι ασθενείς είναι 30.000 έως 40.000 όπως εκτιμούν οι ειδικοί.
«Η Ιδιοπαθής Πνευμονική Ίνωση, αν και όχι πολύ συχνό νόσημα, επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών», επισήμανε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, Ειδικός Γραμματέας ΕΠΕ Πέτρος Μπακάκος : «Η πρώιμη διάγνωση και η έγκαιρη έναρξη της θεραπείας αποτελούν κομβικά σημεία στη σωστή διαχείριση του νοσήματος.
Τα συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν
Με συμπτώματα όπως χρόνιος βήχας, δύσπνοια και κόπωση, η ΙΠΙ προσβάλλει συνήθως άτομα άνω των 50 ετών, καπνιστές.