Αύξηση στα κρούσματα από σαλμονέλα καταγράφεται στην Ελλάδα... σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.
Από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2023, περισσότεροι από 480 άνθρωποι έπαθαν τροφική δηλητηρίαση από το βακτήριο σαλμονέλα στην Ελλάδα, εκ των οποίων περισσότεροι από έξι στους δέκα είχαν μολυνθεί από τον τύπου s. enteritidis. Πρόκειται για τον ορότυπο που προκάλεσε φέτος δύο συρροές κρουσμάτων σαλμονέλωσης σε 11 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αναφέρει ότι την περίοδο από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστος του 2023 καταγράφηκαν 488 κρούσματα μη τυφυο-παρατυφικής σαλμονέλωσης στην Ελλάδα. Από τα κρούσματα αυτά, το 66% οφείλονταν στον ορότυπο s. enteritidis, που είναι ο συχνότερα εμφανιζόμενος
Το ποσοστό απομόνωσης του συγκεκριμένου ορότυπου παρουσίασε αύξηση κατά 43% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της πενταετίας 2015-2019. Από την σύγκριση εξαιρέθηκε η περίοδος της πανδημίας ως μη τυπική όσον αφορά την καταγραφή της συχνότητας της σαλμονέλωσης. Με τα φετινά κρούσματα, ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που νόσησαν από σαλμονέλα στην Ελλάδα από το 2004 ανέρχεται σε 12.143.
Τα κρούσματα σαλμονέλας στην Ευρώπη
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι δύο συρροές κρουσμάτων που προκάλεσε η σαλμονέλα στην Ευρώπη αναφέρθηκαν:
- Τον Ιούλιο 2023. Η συρροή αυτή άρχισε στη Δανία. Έως τις 25 Αυγούστου 2023 είχαν δηλωθεί συνολικώς 97 κρούσματα σε 11 χώρες.
- Τον Αύγουστο 2023. Η συρροή άρχισε στην Αυστρία. Τα κρούσματά της δηλώθηκαν μεταξύ Μαρτίου 2023 και Ιουλίου 2023. Έως τις 25 Αυγούστου 2023 δηλώθηκαν συνολικά 37 κρούσματα από 6 χώρες.
- Και στις δύο περιπτώσεις ταυτοποιήθηκε ως υπαίτιος ένας ορότυπος της σαλμονέλας που λέγεται Salmonella Enteritidis Sequence Type ST11.
Μέτρα προστασίας κατά της σαλμονέλας
Για την προστασία από τη σαλμονέλα ο ΕΟΔΥ συνιστά τα εξής μέτρα:
- Επαρκές μαγείρεμα του κρέατος, των πουλερικών και των αυγών
- Λήψη μέτρων για την αποφυγή της επιμόλυνσης τροφίμων που καταναλώνονται ωμά (π.χ. σαλάτες) από μολυσμένα τρόφιμα ή μολυσμένες επιφάνειες
- Αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής