Latest News

Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023

Ιερά Σύνοδος για τις νέες ταυτότητες: Ανίσχυρες θεολογικά οι θεωρίες ότι προσβάλλεται το δόγμα μας

 
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ολοκλήρωσε σήμερα τις διήμερες συνεδρίες της με τη θεματολογία να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το ζήτημα για τις... νέες ταυτότητες.

«Δεν είναι θεολογικώς ισχυρές οι θεωρίες ότι προσβάλλεται το δόγμα της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού από τη μορφή και το περιεχόμενο στις νέες ταυτότητες», αναφέρει η Ιερά Σύνοδος. Στη συνέχεια, προσθέτει ότι «παραθρησκευτική αφετηρία έχει η χρήση φράσεων περί "ηλεκτρονικού φακελώματος" που επιβάλλει η "νέα τάξη πραγμάτων" και η "παγκοσμιοποίηση", καθώς δεν στοχεύει στην προστασία των ατομικών ελευθεριών των πολιτών, αλλά υπονοεί ότι η ελληνική Δημοκρατία, οι υπηρεσίες της και η εκάστοτε εκλεγμένη κυβέρνηση είναι "όργανα του αντιχρίστου"».

Η Ιερά Σύνοδος αναφέρει παράλληλα πως η κρίση περί νομιμότητας για τις νέες ταυτότητες ανήκει στη δικαστική εξουσία της χώρας που ήδη αποφάνθηκε, και αφορά ένα διοικητικής φύσεως ζήτημα των σχέσεων κράτους και πολίτη. Τονίζει παράλληλα πως το θέμα μελετάται σε όλες τις προεκτάσεις του και θα παραπεμφθεί σε μελλοντική έκτακτη σύγκληση της ιεραρχίας.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ιερά Συνοδός αναφέρεται επίσης πως όσες απόψεις ή επιφυλάξεις αναπαράγονται από παραθρησκευτικές αντιλήψεις γύρω από τις νέες ταυτότητες των πολιτών δεν είναι αμιγώς ορθόδοξης προέλευσης.

Μέσω της ίδιας ανακοίνωσης η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εκφράζει τη συμπαράστασή της προς όλους τους δοκιμαζόμενους από τα ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω της κακοκαιρίας Daniel, ενώ παράλληλα εύχεται οι υπηρεσίες του κράτους και όλοι οι εθελοντές να έχουν δύναμη από τον Θεό για να προσφέρουν τα απαραίτητα, και η ελληνική Πολιτεία να συμβάλει άμεσα στην αποκατάσταση των πληγέντων. Μάλιστα, επισημαίνεται επ' αυτού, ότι «η συμβολή της εκκλησίας της Ελλάδος και των κατά τόπους ιερών μητροπόλεων είναι ευνόητο ότι θεωρείται δεδομένη».