Latest News

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023

Ένα βήμα πριν τον πόλεμο Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία

 Η Αεροπορία του Αζερμπαϊτζάν έπληξε με drones στόχους στο Στεπανασκέρτ, ενώ παράλληλα έπεσαν ρουκέτες στα περίχωρα της... πόλης Ασκεράν.

Το υπουργείο Άμυνας στο Μπακού ισχυρίστηκε ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν όπλα εναντίον θέσεων πολιτών, αλλά τα πλήγματα πραγματοποιούνταν σαφώς σε κοντινή απόσταση από μεγάλες πόλεις και κέντρα πληθυσμού.

Πυκνώνουν για άλλη μία φορά τα σύννεφα του πολέμου στον νότιο Καύκασο, με την εκδήλωση αζερικής επίθεσης κατά των Αρμενίων στο γνωστό και μετασοβιετικά διαφιλονικούμενο θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Το Αζερμπαϊτζάν έχει ξεκινήσει μια νέα «αντιτρομοκρατική εκστρατεία» (έτσι την αποκαλεί) στην αμφισβητούμενη περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ, καθώς αναφέρθηκαν χθες βομβαρδισμοί της αζερικής Αεροπορίας στην περιφερειακή πρωτεύουσα του Στεπανακέρτ, ως και σε άλλες θέσεις των Αρμενίων. Ο βομβαρδισμός της αποκλεισμένης περιοχής, την οποία οι ντόπιοι Αρμένιοι αποκαλούν Αρτσάχ, θα μπορούσε να ξανανοίξει ένα νέο κεφάλαιο του αιματηρού πολέμου του 2020, όπου το Αζερμπαϊτζάν ανέκτησε υπολογίσιμο στρατιωτικά έδαφος από έναν ντόπιο αρμένικο πληθυσμό (εν μέσω ευρέως διαδεδομένων κατηγοριών για εγκλήματα πολέμου.)

Χθεσινό βίντεο από την αμφισβητούμενη περιοχή δείχνει το Αζερμπαϊτζάν να χρησιμοποιεί drones για να χτυπήσει θέσεις της αντιαεροπορικής άμυνας της Αρμενίας. Πυρά Πυροβολικού, προερχόμενα από ένα σύστημα πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών Grad, ακουγόταν επίσης στα περίχωρα της πόλης Aσκεράν. Το υπουργείο Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν στο Μπακού ισχυρίστηκε ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν όπλα εναντίον θέσεων πολιτών, αλλά τα πλήγματα πραγματοποιούνταν σαφώς σε κοντινή απόσταση από μεγάλες πόλεις και κέντρα πληθυσμού. «Ακούσαμε πολλές εκρήξεις στο Στεπανακέρτ, ήταν και βομβαρδισμοί πυροβολικού και επιδρομές UAV, επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη», είπε ο Αρτάκ Μπεγλαριάν, πρώην σύμβουλος της αυτοαποκαλούμενης κυβέρνησης του Αρτσάχ, σε συνέντευξή του από το Στεπανακέρτ.

Πρόσθεσε ότι επλήγησαν στρατιωτικοί όσο και πολιτικοί στόχοι (σε ολόκληρη τη γραμμή επαφής). Το Αζερμπαϊτζάν είπε ότι εξαπέλυσε τις επιθέσεις για να αναγκάσει μαχητές που υποστηρίζονται από την Αρμενία να αποχωρήσουν από την περιοχή. Ο προηγούμενος πόλεμος του 2020 έληξε με ήττα για το de facto κράτος του Αρτσάχ που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση της Αρμενίας, ενώ διήρκεσε 44 ημέρες. Οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν κατέλαβαν την ιστορικά σημαντική πόλη Σούσα, την οποία οι Αρμένιοι αποκαλούν Σούσι.

Οι επιθέσεις της Τρίτης έρχονται εν μέσω μιας αυξανόμενης έντασης και ως αποτέλεσμα ενός αποτελεσματικού αποκλεισμού του διαδρόμου του Λατσίν από την κυβέρνηση και τους ακτιβιστές του Αζερμπαϊτζάν, που οδήγησε σε έντονες ελλείψεις τροφίμων, φαρμάκων και άλλων αγαθών στην περιοχή. Μεγάλα τμήματα του Στεπανακέρτ, της πρωτεύουσας του αρμενικού θύλακα, έχουν μείνει χωρίς νερό ή ρεύμα. Νωρίτερα χθες έξι πολίτες του Αζερμπαϊτζάν σκοτώθηκαν στην αμφισβητούμενη περιοχή σε δύο εκρήξεις ναρκών ξηράς. Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και ορισμένες γύρω περιοχές βρίσκονται υπό εθνοτικό έλεγχο των Αρμενίων από το τέλος ενός αυτονομιστικού πολέμου το 1994, αλλά το Αζερμπαϊτζάν ανέκτησε τα εδάφη και τμήματα του ίδιου του Ναγκόρνο-Καραμπάχ το 2020. Τα χθεσινά πολεμικά επεισόδια έγιναν (χρονικά) μόλις τελείωσε η για πρώτη φορά διεξαχθείσα κοινή ειρηνευτική άσκηση ΗΠΑ-Αρμενίας.