Latest News

Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023

Ντόμινο επιπτώσεων σε οικονομία και τροφοδοσία προϊόντων η καταστροφή στον θεσσαλικό κάμπο


Ξεκίνησαν ήδη οι ελλείψεις τροφοδοσίας σε αγροτικά προϊόντα, γαλακτοκομία και κρέας εξαιτίας της θεομηνίας από τον... θεσσαλικό κάμπο.

Και πώς να μην συμβεί αυτό, όταν στη Θεσσαλία παράγεται το 55% του βάμβακος της χώρας και του οποίου η καταστροφή είναι καθολική, το 45% της βιομηχανικής ντομάτας, με εξαγωγές 45% στα γαλακτοκομικά, 40% στη πρώτη και δεύτερη βιομηχανική μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, με παραγωγή τυριών 65% (μαλακά σκληρά), γάλακτος 65% ( αιγο-πρόβειο, αγελαδινό), οινοποιίας κλπ. 

Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι κτηνοτρόφοι της συντηρούν το 10% του ζωικού κεφαλαίου της χώρας, ενώ τα σιτηρά αποτελούν το 18% της παραγωγής πανελλαδικά. 

Όσο για το μερίδιο στην ελληνική παραγωγή των κηπευτικών είναι σχεδόν 7%!

Οι ελλείψεις αυτές αναμένεται να φέρουν νέες ανατιμήσεις, στρεβλώσεις αλλά και αισχροκέρδεια στα βασικά είδη διατροφής την ώρα που τα νοικοκυριά τα βγάζουν οριακά με την ακρίβεια.

Ωστόσο, το πρόβλημα για τη χώρα μας δεν θα είναι μόνο η ακρίβεια και οι ελλείψεις… Θυμίζουμε ότι η Θεσσαλία συμμετέχει στη διαμόρφωση του ΑΕΠ με ποσοστό 5%. Μάλιστα για φέτος το ΑΕΠ της χώρας ήταν 215 δισ. ευρώ και η συμμετοχή της Θεσσαλίας ήταν 11 δισ. ευρώ.

Δηλαδή, επηρεάζει μια ολόκληρη σειρά παραγόντων οι οποίες θα φέρουν τα πάνω κάτω στον οικονομικό προϋπολογισμό. Πιο συγκεκριμένα, η απώλεια παραγωγής του τρέχοντος έτους στο πρωτογενή αγροτικό τομέα, θα επηρεάσει το δευτερογενή τομέα της μεταποίησης, τις υπηρεσίες και τον τουρισμό.

Την ίδια ώρα που οι ελλείψεις θα είναι εμφανείς, αναγκαστικά θα αυξηθούν οι εισαγωγές επιδεινώνοντας το εμπορικό ισοζύγιο.

Σε ό,τι αφορά το απόθεμα στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο καθώς και των ζωοτροφών της Θεσσαλίας που ήταν φέτος πλέον των 20 δισ ευρώ, η εκτιμώμενη απώλεια για το παρόντα χρόνο είναι 5 δισ. ευρώ από τη καταστροφή.

Η αξία των εγκαταστάσεων (επαγγελματικών εγκαταστάσεων, αυτοκινήτων, μηχανημάτων και εξοπλισμού) ήταν πλέον των 20 δισ. ευρώ. Σήμερα μιλάμε για μια καταστροφή στον συγκεκριμένο τομέα αξίας 6 δισ. ευρώ, την ώρα που το 50% αυτών αποτελούν οφειλόμενα δάνεια σε τράπεζες.

Η αξία των κτηριακού αποθέματος στη Θεσσαλία ανέρχεται στα 70 δισ. ευρώ. Στο εν λόγω κτηριακό απόθεμα, η εκτιμώμενη απώλεια από τη πρόσφατη καταστροφή  είναι της τάξης των 8 δισ.

Αν μιλησουμε τωρα για υποδομές, όπως γέφυρες, δρόμους, εγγειοβελτιωτικά έργα, οδοποιία, δίκτυα ηλεκτρισμού και τηλεφωνίας, η εκτιμώμενη απώλεια φθάνει τα 10 δισ. ευρώ από τις καταστροφές.

Τέλος, εκτιμώμενη απώλεια – για όλη τη χώρα – 10 δισ. ευρώ για αποθετικές (παράπλευρες απώλειες) ζημιές και καταστροφές της υπόλοιπης χώρας εξ αιτίας του Daniel στη Θεσσαλία.

Με λίγα λόγια, οι απώλειες από τη καταστροφή προϊόντων δεν θα επιβαρύνουν το ΑΕΠ μόνο με έλλειψη πρώτων υλών, αλλά και με τις εισαγωγές, με άνοδο του εμπορικού ελλείμματος, του εξωτερικού χρέους και με  αύξηση του δημοσίου χρέους.

Εάν σε αυτό συνυπολογίσει κανείς ότι εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα έχουν γεμίσει λάσπη και αποθέσεις αργίλων στον θεσσαλικό κάμπο και η εκτίμηση είναι ότι θα χρειαστεί μία 5ετία για να ξανά γίνει γόνιμος, τότε μιλάμε ότι το «μάρμαρο» των συνεπειών αυτή της καταστροφής είναι πολύ ακριβό και θα το πληρώνουμε για πολλά πολλά χρόνια.