Latest News

Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023

Ερωτική επιθυμία: Πότε χάνεται και πώς θα ανέβει


Η ερωτική επιθυμία δεν μπορεί να μετρηθεί ή να οριοθετηθεί, ενώ καθοριστικό ρόλο παίζουν η φάση της ζωής στην οποία... βρίσκεται ο/η πρωταγωνιστής/στρια αλλά και άλλοι παράπλευροι παράγοντες όπως η κατάσταση της υγείας και το στρες. 

Οι λόγοι αυτοί καθιστούν αδιευκρίνιστο μεγάλο αριθμό πτυχών της υποτονικής σεξουαλικής επιθυμίας.

Κάθε πότε υπάρχει ερωτική επαφή: Έχοντας ως όριο τη μία φορά κάθε δύο εβδομάδες, η απουσία της ερωτικής επιθυμίας μπορεί να αποτελεί ένδειξη σεξουαλικής διαταραχής, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, εφόσον φυσικά αποκλειστούν άλλες διαταραχές (όπως π.χ. η κατάθλιψη). Σημαντικό κριτήριο αποτελεί επίσης η απουσία ερωτικών φαντασιώσεων και η έλλειψη επιθυμίας σε σημείο που να δημιουργεί δυσφορία και προβλήματα στη σχέση με τον/τη σύντροφo. Όταν η απουσία ερωτικής επιθυμίας λοιπόν είναι συνεχής και επίμονη θα ήταν χρήσιμη η διερεύνηση των αιτιών αλλά και η αναζήτηση λύσεων για το πρόβλημα.

Τα πιθανά αίτια:

Η σχέση αυτή καθαυτή
Το κυριότερο θέμα που πρέπει να διερευνηθεί για τη μειωμένη επιθυμία είναι η ίδια η συντροφική σχέση. Η έλλειψη επικοινωνίας και οικειότητας, τα παράπονα από τη συμπεριφορά ή τη στάση του/της συντρόφου ενδέχεται να οδηγήσουν σε έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα απουσίας ερωτικής έλξης προς τον/τη σύντροφο, που οδηγεί σε αποφυγή σεξουαλικών επαφών με την επίφαση της έλλειψης ερωτικής επιθυμίας. Τέλος, η έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας μπορεί να συνδέεται με την ανασφάλεια του ατόμου ως προς την εμφάνιση του και το κατά πόσον είναι θελκτικό και επιθυμητό ερωτικά.

Η αίσθηση ενοχών
Μία γυναίκα μπορεί να ζει εσωτερικές ενσυνείδητες και ασυνείδητες συγκρούσεις κάτι που ενδέχεται να διαταράξει ακόμα και την υγιή σεξουαλική της λειτουργία. Αν για παράδειγμα η γυναίκα ανετράφη με αυστηρές αρχές που δεν της επιτρέπουν να απολαύσει την ερωτική εμπειρία τότε καταπιέζεται η ερωτική της επιθυμία και αποφεύγει την ερωτική επαφή. Αισθάνεται λοιπόν έντονη σεξουαλική διάθεση, αισθάνεται όμως ένοχη για αυτή και απωθεί τα συναισθήματα της θεωρώντας πως είναι λάθος. Αν και λιγότερο συχνά, κάτι παρόμοιο μπορεί να αφορά και τον άντρα.

Η παρατεταμένη αποχή
Η καταστολή της σεξουαλικής ορμής ενδέχεται να προκληθεί και από την παρατεταμένη αποχή από το σεξ. Ανάλογα με την αιτία της παρατεταμένης αποχής (π.χ. μεγάλη χρονικά απουσία συντρόφου) η μειωμένη ερωτική επιθυμία μπορεί να είναι παροδική.

Ο παράγοντας κατάθλιψη
Η κατάθλιψη, είτε ήπια είτε σοβαρή, ενδέχεται να επηρεάσει την ερωτική επιθυμία. Η μελαγχολική διάθεση, η έλλειψη ενεργητικότητας και αισθήματος ευχαρίστησης, η τάση απόσυρσης και οι απαισιόδοξες σκέψεις είναι συνήθη συμπτώματα. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και όχι της μειωμένης ερωτικής επιθυμίας που αποτελεί μόνο ένα σύμπτωμα της πάθησης.

Διαφορετικός σεξουαλικός προσανατολισμός
Σε ορισμένες, πιο σπάνιες περιπτώσεις, η έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας μπορεί να σχετίζεται με ομοφυλόφιλο σεξουαλικό προσανατολισμό (εφόσον μιλάμε για απουσία σεξουαλικής επιθυμίας στα πλαίσια μια ετεροφυλόφιλης σχέσης). Σε αυτή την περίπτωση ουσιαστικά δεν υπάρχει έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας αλλά ερωτική έλξη για άτομα του ιδίου φύλου. Η δυσκολία της αποδοχής του ομοφυλόφιλου σεξουαλικού προσανατολισμού (είτε από το ίδιο το άτομο είτε από το σύνολο) ωθεί στην δικαιολογία της «μειωμένης ερωτικής επιθυμίας» σε μια προσπάθεια συνέχισης της απόκρυψης της αλήθειας και των ανησυχιών που γεννά.

Άλλοι παράγοντες που ενδέχεται να επιφέρουν προσωρινή μείωση ή απώθηση της σεξουαλικής επιθυμίας είναι η εγκυμοσύνη, η μητρότητα και η εμμηνόπαυση, τα υψηλά επίπεδα στρες, η υπερβολική καθημερινή κόπωση και οι σωματικές ασθένειες (όπως ο χρόνιος πόνος).

Πώς να αυξήσετε τη μειωμένη λίμπιντο
Η επαναφορά της μειωμένης λίμπιντο σε φυσιολογικά επίπεδα εξαρτάται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από τον εντοπισμό των αιτιών του προβλήματος.

Με εξαίρεση τις περιπτώσεις που η μείωση στην ερωτική επιθυμία οφείλεται σε φαρμακευτική αγωγή ή κάποια ασθένεια, οι ειδικοί δείχνουν να μην έχουν σαφείς απαντήσεις πέρα από απλές συμβουλές για το πώς η λίμπιντο θα μπορέσει να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα.

Τι κάνουμε αν το πρόβλημα είναι η σχέση:
Σε περίπτωση που η υποτονική επιθυμία εκφράζει ένα βαθύτερο πρόβλημα στη σχέση το σημαντικότερο κομμάτι είναι η αναγνώριση και ο εντοπισμός του. Οι σύντροφοι πρέπει να εντοπίσουν τις αιτίες αραίωσης των ερωτικών τους επαφών μέσα από τη συζήτηση και ενδιάμεσα να αναρωτηθούν τι έχει αλλάξει ενδιάμεσα στη ζωή τους. Αφού εντοπιστεί το πρόβλημα τότε θα οι σύντροφοι θα είναι σε θέση να δουλέψουν πάνω σε μία ουσιαστική λύση. Αν για παράδειγμα γίνει αντιληπτό πως το πρόβλημα είναι η ρουτίνα, τότε διαφορετικές ευχάριστες δραστηριότητες μπορεί να αναζωογονήσουν τη σχέση. Στην περίπτωση της υπερβολικής εξάρτησης (όταν ένα ζευγάρι κάνει τα πάντα μαζί), οι ξεχωριστές κοινωνικές επαφές και διασκέδαση για κάποιες μέρες του μήνα, μπορεί να φρεσκάρει την ερωτική διάθεση.

Ο πρακτικότερος τρόπος
Ένας πρακτικός τρόπος τόνωσης της σεξουαλικής επιθυμίας αφορά το ίδιο το σεξ: Τόσο η γυναίκα όσο και ο άντρας μπορούν να δώσουν έμφαση σε τρόπους προσέγγισης που γνωρίζουν (κι αν δεν γνωρίζουν είναι σημαντικό να μάθουν!) ότι προτιμούν και διεγείρουν τον/τη σύντροφο τους αντίστοιχα.