Latest News

Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023

Δήμος Πειραιά: Θέλει να γκρεμίσει «παρτέρι» που έφτιαξαν οι κάτοικοι (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι μιας γειτονιάς στα Μανιάτικα του Πειραιά με την απόφαση της δημοτικής αρχής Μώραλη να προχωρήσει στο ξήλωμα ενός παρτεριού, όπως το χαρακτηρίζει που...

βρίσκεται επί των οδών Παπαφλέσσα και Αιτωλικού.

Η συγκεκριμένη κατασκευή έγινε από τους ίδιους τους κατοίκους και ομόρφυνε τον χώρο  στην γειτονιά τους που είναι εγκαταλελειμμένη εδώ και χρόνια και φαίνεται πως την θυμήθηκε τώρα ο Δήμος Πειραιά για να καταστρέψει ό,τι έφτιαξαν μόνοι τους οι δημότες ενώ θα έπρεπε να το είχε κάνει ο ίδιος εδώ και χρόνια.

Οι κάτοικοι ζητούν από το δήμαρχο Πειραιά να ανακαλέσει την απόφαση και να παραμείνει ο χώρος έως έχει...

Δείτε την επιστολή με 40 υπογραφές από τη γειτονιά που έστειλαν στο Δήμο Πειραιά  και δημοσιεύει το Reportaz net...

Προς τον

Δήμο Πειραιά και

τις αρμόδιες υπηρεσίες

Προς: Τον Δήμαρχο Πειραιά 


Κοινοποίηση προς: Αντιδήμαρχο Δόμησης & ΓΣΠ

Αντιδήμαρχο Οδοποιίας-Αποχέτευσης 

Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος-Κλιματικής Αλλαγής και Ευζωίας Ζώων Συντροφιάς

Αντιδήμαρχο Επισκευών – Συντηρήσεων και Έργων Αυτεπιστασίας

Διευθυντή Πολεοδομίας

Διευθυντή Οδοποιίας

Διευθυντή Πρασίνου

Κοινοτικούς Συμβούλους Ε΄ Διαμερίσματος


Την 27η Ιουλίου 2023 προσήλθε υπάλληλος του Δήμου Πειραιά, προκειμένου να υλοποιήσει απόφαση που έχει παρθεί για αποψίλωση και καταστροφή του «παρτεριού» (έτσι το χαρακτηρίζει η απόφαση ) που βρίσκεται επί των οδών Παπαφλέσσα και Αιτωλικού. Η οδός Παπαφλέσσα είναι αδιέξοδο με βραχώδες και χωμάτινο έδαφος και στο συγκεκριμένο σημείο ο ίδιος ο Δήμος Πειραιά προέβη στη δενδροφύτευσή του πριν από περίπου 30 έτη και συγκεκριμένα τοποθέτησε 2 ( δύο ) Πικροδάφνες και 2 ( δύο ) Νεραντζιές. Έκτοτε τα δένδρα αυτά αναπτύχθηκαν αποκλειστικά και μόνο με τη φροντίδα και περιποίηση των κατοίκων της γειτονιάς. Επειδή δε από το χώμα έβγαιναν μικρά ερπετά όπως φιδάκια και σαύρες και διάφορα άλλα έρποντα ζωύφια, πέριξ των δένδρων και αυστηρά στον ίδιο χώρο που καταλαμβάνουν, επενδύθηκε από την βραχώδη πλευρά με πλακάκι το οποίο αποτρέπει την έξοδο υγρασίας και των προαναφερθέντων οργανισμών ενώ παράλληλα συγκρατεί το χώμα και την κατακρήμνιση πετρών. Λόγω της ιδιομορφίας του χώρου όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες χρησίμευε και ως αποχωρητήριο για τους περαστικούς. Πρέπει να τονιστεί ότι δεν πρόκειται για κατασκευή τοιχίου αλλά για επικάλυψη του βράχου, που αποτρέπει τα προαναφερθέντα και αν μη τι άλλο προσθέτει ομορφιά και καθαριότητα σε ένα παραμελημένο από το Δήμο χώρο.

Είναι λυπηρό σε μια περιοχή βαθιά υποβαθμισμένη, που έχει πολλά εγκαταλελειμμένα κτίρια και οικόπεδα γεμάτα σκουπίδια, τρωκτικά και έντομα και χωρίς έργα ανάπλασης για πολλά χρόνια, να παίρνεται η απόφαση να καταστραφεί, ας μου επιτραπεί η έκφραση, μια μικρή όαση και ανάσα πρασίνου.

Οι κάτοικοι της περιοχής  που έχουν φροντίσει το χώρο αυτό με προσωπική εργασία και δικά τους έξοδα χωρίς να επιβαρυνθεί ο Δήμος, έχουν θορυβηθεί από την ενέργεια αυτή και απορούν με το σκεπτικό των αρμοδίων που το αποφάσισαν χωρίς καν να πραγματοποιηθεί αυτοψία στο χώρο και να ερωτηθεί η γειτονιά για να διαπιστώσουν και μόνοι τους ότι το «παρτέρι» για το οποίο γίνεται λόγος αφενός μεν αντιπροσωπεύει τον κόπο των ανθρώπων της γειτονιάς για τόσα έτη και αφετέρου δεν ενοχλεί σε κάτι.

Αναλογιζόμενοι και τις δύσκολες ημέρες που περνάει η χώρα μας με τις πυρκαγιές, θεωρούμε αδιανόητο το γεγονός να καταστραφεί έστω και ένα δένδρο.

Γι΄ αυτό παρακαλώ να μας ενημερώσετε πότε έγινε η αυτοψία του χώρου, από ποιόν, και με βάση ποια κριτήρια χαρακτηρίστηκε ο χώρος ως παρτέρι και υπογράφηκε μια τυχαία καταγγελία για αποψίλωση και κατεδάφιση ενός χώρου η οποία αντίκειται στην απόφαση του Δήμου να δημιουργήσει το «παρτέρι» αυτό προ ετών.

Ευχαριστούμε για την προσοχή σας και αιτούμαστε την ανάκληση της απόφασης και να παραμείνει ο χώρος ως έχει. 

Πειραιάς 05/09|2023

Με εκτίμηση

Οι κάτοικοι που

αγαπάμε τη γειτονιά