Latest News

Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023

ΑΑΔΕ: Τι αλλάζει για τους ιδιοκτήτες στις πλατφόρμες τύπου Airbnb

 Μνημόνιο συνεργασίας υπογράφουν σήμερα ο διοικητής της ΑΑΔΕ και εκπρόσωποι ψηφιακών πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης, τύπου Airbnb...

Σκοπός του επικαιροποιημένου μνημονίου είναι η παροχή περισσότερων στοιχείων και σε πιο τακτά χρονικά διαστήματα ούτως ώστε να εντοπίζονται ακίνητα που ενοικιάζονται σε τύπου Airbnb πλατφόρμες φοροδιαφεύγοντας. Έτσι, κρυφά εισοδήματα θα αποκαλύπτονται μέσα από διασταυρώσεις με τα αντίστοιχα έντυπα της εφορίας, τραπεζικούς λογαριασμούς, κάρτες, εμβάσματα και άλλα. 

Η συμφωνία έρχεται στο πλαίσιο των νέων υποχρεώσεων των πλατφορμών, οι οποίες απορρέουν από την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας και τα βαριά πρόστιμα των 500.000 ευρώ για τους παραβάτες.

Από την πρώτη φάση της συνεργασίας τους με τις ελληνικές αρχές, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, οι πλατφόρμες εφοδίασαν τις ελεγκτικές υπηρεσίες με στοιχεία που οδήγησαν στην αποκάλυψη φορολογητέας ύλης και τελικά σε έσοδα που ξεπέρασαν τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Airbnb: Οι αλλαγές στη φορολογία

Το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να εξειδικεύσει τις αλλαγές σχετικά με τη φορολογία της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ωστόσο, όπως έχει γίνει γνωστό για τους μισθωτές προβλέπεται: 

  • Εφόσον εκμεταλλεύονται τρία ή περισσότερα καταλύματα θα υπάγονται σε ΦΠΑ και σε τέλη που ισχύουν για τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια (φόρος διαμονής, τέλος παρεπιδημούντων 0,5%).
  • Σήμερα, οι ιδιοκτήτες που μισθώνουν τα ακίνητα μέσω των πλατφορμών τύπου Airbnb απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ, οπότε για τους διαχειριστές ακινήτων, εφόσον μετατραπούν σε εταιρείες με απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία θα πρέπει να καταβάλλουν οι ίδιοι τον ΦΠΑ ανά μήνα ή ανά τρίμηνο.

Επίσης, όσον αφορά τη μεταβίβαση ακινήτου, τα μετρητά θα απαγορευθούν και θα επιβάλλεται πρόστιμο διπλάσιο της αξίας των μετρητών που χρησιμοποιούνται σε οποιαδήποτε συναλλαγή πέραν του υφιστάμενου ορίου των 500 ευρώ.