Latest News

Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023

Τουρκία: Απεγκλωβίστηκε ο Αμερικανός σπηλαιολόγος, μετά από 9 μέρες (ΕΙΚΟΝΕΣ)


 Αίσιο τέλος είχε η επιχείρηση απεγκλωβισμού του Αμερικανού σπηλαιολόγου, ο οποίος είχε παγιδευτεί σε σπήλαιο της Τουρκίας για... εννέα ημέρες.

Ο Μαρκ Ντίκι, 40 ετών, ερευνούσε το δίκτυο σπηλαίων της Μόρτσα μαζί με μια διεθνή ομάδα συναδέλφων του όταν υπέστη εσωτερική αιμορραγία.

Στις 2 Σεπτεμβρίου, παγιδεύτηκε στο σπήλαιο βάθους 1.000 μέτρων και άμεσα στήθηκε η επιχείρηση απεγκλωβισμού του από τις τουρκικές αρχές.

150 άτομα συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσής του και τα ξημερώματα ανασύρθηκε σε ασφαλές σημείο.

«Ο Μαρκ Ντίκι απεγκλωβίστηκε από την τελευταία έξοδο του σπηλαίου. Η επιχείρηση διάσωσής του ολοκληρώθηκε με επιτυχία» ανέφερε η Τουρκική Ομοσπονδία Σπηλαιολογίας.

«Η ταχεία αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης για την παροχή της ιατρικής βοήθειας που χρειαζόμουν νομίζω ότι μου έσωσε τη ζωή», ανέφερε ο σπηλαιολόγος σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από την τουρκική προεδρία.

Ο ίδιος εξήγησε ότι «βρισκόμουν πολύ κοντά στο τέλος» όταν η αρραβωνιαστικιά του, η Τζέσικα, εμφανίστηκε μπροστά του μεταφέροντας φάρμακα. Αυτή ήταν «μια θαυμάσια ευκαιρία για να δείξουμε πόσο καλά μπορεί να λειτουργήσει ο κόσμος όταν εργάζεται από κοινού», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την τουρκική Ομοσπονδία Σπηλαιολογίας, περισσότεροι από 150 εκπαιδευμένοι διασώστες, και περίπου 20 ομάδες από την Τουρκία και το εξωτερικό πήγαν να βοηθήσουν τον Μαρκ Ντίκι. Μάλιστα, οι διασώστες κατάφεραν να του στείλουν στο σπήλαιο αίμα ώστε να του γίνει μετάγγιση.