Latest News

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023

Δημοσκόπηση για ΣΥΡΙΖΑ: Προβάδισμα στον Κασσελάκη με 8 μονάδες δίνουν όσοι λένε πως θα ψηφίσουν – Ντέρμπι με Αχτσιόγλου στον β’ γύρο

  «Ντέρμπι» δείχνει τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega καθώς η Έφη Αχτσιόγλου και ο Στέφανος Κασσελάκης είναι το δίδυμο που προηγείται μακράν των υπόλοιπων 3 υποψηφίων και μπαίνει στο... δεύτερο γύρο.

Έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι σε εκείνους που δηλώνουν πως θα πάνε να ψηφίσουν στις εκλογές την Κυριακή προηγείται ο Στέφανος Κασσελάκης με 8 μονάδες δηλαδή με 39% έναντι 31% που συγκεντρώνει η Έφη Αχτσιόγλου. Στο ερώτημα για τον δεύτερο γύρο ο οποίος είναι πολύ πιθανό να διεξαχθεί και πάλι ο Στέφανος Κασσελάκης καταγράφει ένα οριακό προβάδισμα σε εκείνους που δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν με 45% έναντι 44% της Έφης Αχτσιόγλου.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε δείγμα 1.001 ερωτώμενων το διάστημα 11.9 – 13.9. Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ αντιστοιχούν σε 134 ερωτώμενους κ αυτοί που «μάλλον» θα πάνε να ψηφίσουν 164.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την «προτίμηση»για τον πρόεδρο η ψαλίδα κλείνει όσο το δείγμα στενεύει και διαψεύδεται μια εντύπωση που υπήρχε πως ο Στέφανος Κασσελάκης τα πάει καλύτερα στο ευρύ κοινό.

Ετσι όσον αφορά την κάλπη της 17ης Σεπτεμβρίου:

-Στο σύνολο του δείγματος, που περιλαμβάνει και τους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων, η Έφη Αχτσιόγλου έχει σαφές προβάδισμα με 35% έναντι 19% του Στέφανου Κασσελάκη και 12% του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ενώ ακολουθούν ο Νίκος Παππάς με 4% και ο Στέφανος Τζουμάκας με 3%.

-Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ προηγείται η Έφη Αχτσιόγλου με 41%, όμως ο Στέφανος Κασσελάκης έχει 35%, και ακολουθούν ο Νίκος Παππάς με 8%, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με 7% και ο Στέφανος Τζουμάκας με 1%.

-σε αυτούς που δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν προηγείται ο Στέφανος Κασσελάκης με 39%, ακολουθεί η Έφη Αχτσιόγλου με 31%, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με 13%, ο Στέφανος Τζουμάκας με 3% και ο Νίκος Παππάς με 3%.

Στον δεύτερο γύρο, εφόσον αυτός υπάρξει:

-Στο σύνολο του δείγματος έχει προβάδισμα η Έφη Αχτσιόγλου με 52% έναντι του 26% που συγκεντρώνει ο Στέφανος Κασσελάκης.

-Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ η Έφη Αχτσιόγλου συγκεντρώνει το 52% έναντι του 39% που συγκεντρώνει ο Στέφανος Κασσελάκης.

-Σε αυτούς που σίγουρα/πιθανόν θα πάνε να ψηφίσουν καταγράφεται οριακό προβάδισμα του Στέφανου Κασσελάκη με 45% έναντι της Έφη Αχτσιόγλου που συγκεντρώνει το 44% των προτιμήσεων.

Αναλυτικότερα:

Στο σύνολο του δείγματος, που περιλαμβάνει και τους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων, η Έφη Αχτσιόγλου έχει σαφές προβάδισμα με 35% έναντι 19% του Στέφανου Κασσελάκη και 12% του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ενώ ακολουθούν ο Νίκος Παππάς με 4% και ο Στέφανος Τζουμάκας με 3%.

Στις δημοτικότητες των υποψηφίων, στο γενικό σύνολο, προηγείται η Έφη Αχτσιόγλου, ακολουθεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και στη συνέχεια ο Στέφανος Κασσελάκης, ο Νίκος Παππάς και ο Στέφανος Τζουμάκας.

Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, η εικόνα των υποψηφίων κινείται ως εξής: Προηγείται η Έφη Αχτσιόγλου, ακολουθεί ο Στέφανος Κασσελάκης και στη συνέχεια Νίκος Παππάς, Στέφανος Τζουκάκας και Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στην προτίμηση προέδρου σε όσους δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν σίγουρα στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτούς που είναι πιθανόν να ψηφίσουν, προηγείται ο Στέφανος Κασσελάκης με 39% έναντι της Έφης Αχτσιόγλου με 31%. Ακολουθούν Ευκλείδης Τσακαλώτος, Στέφανος Τζουμάκας και Νίκος Παππάς.

Στην προτίμηση προέδρου ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, μπροστά βρίσκεται η Έφη Αχτσιόγλου με 41%, δεύτερος ο Στέφανος Κασσελάκης με 35%, ακολουθούν ο Νίκος Παππάς με 8%, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με 7% και ο Στέφανος Τζουμάκας με 1%.

Στα σενάρια του β’ γύρου φαίνεται πως θα «κονταροχτυπηθούν» η Έφη Αχτσιόγλου με τον Στέφανο Κασσελάκη, με την πρώτη να προηγείται στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ με 52% και τον δεύτερο να ακολουθεί με 39%.

Ωστόσο, ανάμεσα σε εκείνους που θα πάνε σίγουρα να ψηφίσουν ή είναι πιθανόν να πάνε να ψηφίσουν, διαφαίνεται ντέρμπι ανάμεσα σε Αχτσιόγλου και Κασσελάκη.

Στην παράσταση νίκης για εκείνους που σίγουρα θα πάνε να ψηφίσουν, προηγείται η Έφη Αχτσιόγλου με 37%, τέσσερις μονάδες μπροστά από τον Κασσελάκη, που συγκεντρώνει 33%. Ακολουθούν Ευκλείδης Τσακαλώτος με 13%, Νίκος Παππάς με 5%, Στέφανος Τζουμάκας με 4%.

Στην παράσταση νίκης των ψηφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και πάλι προηγείται η Έφη Αχτσιόγλου με 49%, ακολουθεί ο Στέφανος Κασσελάκης με 30% και στη συνέχεια Νίκος Παππάς με 8%, Ευκλείδης Τσακαλώτος με 3% και Στέφανος Τζουμάκας με 1%.

Σημειώνεται πως ως προς τη μεθοδολογία της η έρευνα στηρίζεται σε ένα δείγμα 1001 ατόμων. Όμως, εντός του συνολικού δείγματος στέκεται και σε δύο κρίσιμα υποσύνολα, αυτά που αφορούν τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και αυτούς θα πάνε σίγουρα ή είναι πιθανό να πάνε να ψηφίσουν την Κυριακή.

Δηλαδή, η έρευνα μετρά απήχηση των υποψηφίων στο γενικό κοινό, στο κοινό των ψηφοφόρων και στους ανθρώπους που θα συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία.

Η Έφη Αχτσιόγλου έχει θετικές γνώμες σε όλες τις κατηγορίες. Με 48% προηγείται στο γενικό κοινό, έχει 72% αποδοχή στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και 66% σε αυτούς που θα πάνε να ψηφίσουν. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει 35% στο γενικό κοινό, 53% στο κοινό του ΣΥΡΙΖΑ και 48% σε αυτούς που θα πάνε να ψηφίσουν. Ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να μην έχει ακόμη πολύ μεγάλη θετική απήχηση στην κοινωνία (29%) όμως ήδη έχει θετική εικόνα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (58%) και σε αυτούς που θα πάνε να ψηφίσουν (62%). Ο Νίκος Παππάς δεν έχει μεγάλο άνοιγμα στην κοινωνία όμως έχει εσωκομματικό κύρος, ενώ πιο χαμηλά είναι ο Στέφανος Τζουμάκας.