Latest News

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023

Ελληνίδα η 32χρονη που πέθανε από αλλαντίαση στη Γαλλία- Στην εντατική ο σύζυγός της

 
Ελληνίδα ήταν η 32χρονη γυναίκα η οποία πέθανε από αλλαντίαση στη Γαλλία, έπειτα από γεύμα σε εστιατόριο... του Μπορντό. 

Χθες έγινε γνωστό πως μία γυναίκα έχασε τη ζωή της και άλλοι 12 νοσηλεύονται, λόγω αλλαντίασης, αφού γευμάτισαν στο ίδιο εστιατόριο. Η 32χρονη που κατέληξε ήταν Ελληνίδα, η οποία ζούσε μόνιμα στη Γαλλία, κάτι που επιβεβαίωσαν οι γονείς της.

«Την Κυριακή εμφάνισε συμπτώματα, τα ξημερώματα της Τρίτης πέθανε. Ο σύζυγός της νοσηλεύονται στην εντατική και αύριο θα μεταφερθεί σε κλινική του νοσοκομείου, ενώ ένας φίλους τους που γευμάτισε μαζί τους, νοσηλεύτηκε στη Βαρκελώνη όπου ζει, στην εντατική και ήταν σε κρίσιμη κατάσταση», δήλωσαν οι γονείς της 32χρονης. 

«Ζήτησε ιατρική βοήθεια. Πέθανε στο Παρίσι, στο σπίτι της. Δεν διέγνωσαν την αλλαντίαση. Αν είχαν κάνει τη διάγνωση, θα είχαν προλάβει», είπαν ακόμη και δεν θέλησαν να πουν περισσότερα για την υπόθεση, σημειώνοντας ότι με την υπόθεση ασχολούνται οι εισαγγελικές αρχές και η αστυνομία. 

Συνολικά 12 άτομα νοσηλεύονται λόγω αλλαντίασης έπειτα από γεύμα στο εστιατόριο Tchin Tchin στο Μπορντό. Από αυτούς, οι επτά νοσηλεύονται στην εντατική. Οι περισσότεροι είναι Καναδοί, Ιρλανδοί και Αμερικανοί, ηλικίας 30-40 ετών, με εξαίρεση μία γυναίκα 70 ετών, σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ. 

Όλοι όσοι εμφάνισαν συμπτώματα αλλαντίασης έφαγαν στο ίδιο εστιατόριο, το διάστημα 4-10 Σεπτεμβρίου και κατανάλωσαν σαρδέλες που είχε αποθηκεύσει σε βάζα ο ιδιοκτήτης. Μάλιστα, οι αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν κι άλλα κρούσματα αλλαντίασης τις επόμενες ημέρες. Για αυτό τον λόγο, κάλεσαν όσους γευμάτισαν στο συγκεκριμένο εστιατόριο και εμφανίσουν διάρροια, εμετό, ή προβλήματα όρασης και ομιλίας, να απευθυνθούν σε γιατρό για να λάβουν την απαραίτητη θεραπεία. 

Μιλώντας στην εφημερίδα Sud-Ouest, ο εστιάτορας δήλωσε πως όταν άνοιξε κάποια βάζα με σαρδέλες διαπίστωσε ότι είχαν μια έντονη οσμή και τα πέταξε. Όμως, συμπλήρωσε, τα υπόλοιπα του φάνηκαν εντάξει και για αυτό σέρβιρε το περιεχόμενό τους. 

Τι είναι η αλλαντίαση 

Η αλλαντίαση είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή παραλυτική νόσος που προκαλείται από μια νευροτοξίνη η οποία παράγεται από το βακτηρίδιο Clostridium botuiinum και μερικές φορές από στελέχη των βακτηριδίων Clostridium butyricum και Clostridium baratii, σύμφωνα με το ΕΟΔΥ. 

Τα είδη της αλλαντίασης είναι έξι: τροφιμογενής, βρεφική, εντερική τοξιναιμία των ενηλίκων, τραυματική, ιατρογενής και εισπνευστική.

Η τροφιμογενής αλλαντίαση προκύπτει όταν το Clostridium botulinum αναπτύσσεται και παράγει τοξίνη σε τρόφιμο το οποίο στη συνέχεια καταναλώνεται χωρίς να προηγηθεί κατάλληλο μαγείρεμά του, ώστε να καταστραφεί η τοξίνη. 

Συνήθως, η τοξίνη αναπτύσσεται σε τρόφιμα ακατάλληλα παρασκευασμένα ή κονσερβοποιημένα, χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι ή ζάχαρη, χαμηλής οξύτητας, καθώς και σε παστεριωμένα ή ελαφρώς μαγειρεμένα τρόφιμα που δεν έχουν καταψυχθεί, ειδικά σε αυτά σε αεροστεγή συσκευασία (π.χ καπνιστά ψάρια, προϊόντα κρέατος, σάλτσες κ.α). 

Τα συμπτώματα της αλλαντίασης 

Αρχικά οι ασθενείς παρουσιάζουν αδυναμία, ίλιγγο, θαμπή όραση, ξηροστομία, δυσκολία στην κατάποση και την ομιλία, λόγω της προσβολής των κρανιακών νεύρων από την αλλαντική τοξίνη, αναφέρει ο ΕΟΔΥ. 

Τα νευρολογικά συμπτώματα είναι αποτέλεσμα της μυϊκής παράλυσης που προκαλείται από την αλλαντική τοξίνη και περιγράφονται ως «χαλαρή συμμετρική κατιούσα παράλυση». Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, η παράλυση των αναπνευστικών μυών μπορεί να είναι θανατηφόρα. Δεν παρατηρείται πυρετός ή απώλεια συνείδησης. Μπορεί να συνυπάρχουν γαστρεντερικές διαταραχές, όπως ναυτία, έμετος, δυσκοιλιότητα ή σπανιότερα διάρροια.

Τα συμπτώματα ξεκινούν είτε πολύ νωρίς, μέσα σε 6 ώρες από την κατανάλωση μολυσμένης τροφής, είτε αργά έως και 10 ημέρες μετά. Συνήθως, ο μέσος χρόνος επώασης της νόσου είναι 18-36 ώρες. Η τροφιμογενής αλλαντίαση θεραπεύεται με αντιτοξίνη η οποία μπλοκάρει τη δράση της τοξίνης. Όταν η αντιτοξίνη δοθεί προτού ολοκληρωθεί η παράλυση, μπορεί να προλάβει την επιδείνωση και να βραχύνει τον χρόνο αποθεραπείας.