Στην συνεδρίαση του ΚΑΣ για την έγκριση ή μη της προμελέτης για την ανάπλαση της Ακτής Θεμιστοκλέους, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από παρατάξεις, φορείς, κατοίκους... του Πειραιά.
Από τη Δήμητρα Βήνη
Από όλους τους ομιλητές τονίστηκαν τα ζητήματα που είχαμε ήδη μελετήσει και γνωστοποιήσει ως κοινοτική παράταξη ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ Α ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ –ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΪΚΉ σε συνεργασίας με το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΪΚΗΣ στις συνελεύσεις των κατοίκων και στις δράσεις μας, όλο αυτό το διάστημα από τον Δεκέμβριο του 22 όταν μας δόθηκε η προμελέτη στην οποία επισημάναμε την προχειρότητα, αοριστολογία, έλλειψη ειδικών μελετών(τοπίου προτεραιότητας, ακτομηχανικής, Κυκλοφοριακής, φυτοτεχνικής κ.α).
Η περιγραφή της Πειραϊκής Ριβιέρας περιπάτου 23,5 εκατομμυρίων ευρώ ήταν γενικόλογη και συνοπτική ενώ ελλιπέστατη ήταν η περιγραφή για τον αρχαιολογικό περίπατο πάνω στα βράχια προϋπολογισμού 1,5 εκατομμυρίου. Μια πεζογέφυρα από ανοξείδωτο χάλυβας INOX «γραδελάδα» με ρυθμιζόμενες βάσεις πάνω στα βράχια της Πειραϊκής πλάτους 2μέτρων και μήκους 1,5 χιλιομέτρου εντός αιγιαλού προβλέπεται να αποτελέσει τον ακριβοπληρωμένο πόλο της τουριστικής έλξης! Επιπλέον, η γραδελάδα που σχεδιάζεται ,θα διατρέχει εντός του Αιγιαλού, χωρίς να έχει εκπονηθεί ακτομηχανική μελέτη που θα απαντά σε ερωτήματα όπως: Μέχρι που θα φτάνει το κύμα ,τι έκτασης θα είναι και πόσο αυτή η κατασκευή θα επηρεαστεί από μελλοντικά κλιματικά φαινόμενα. Μια καταστροφική παρέμβαση πάνω στα βράχια της Πειραϊκής όπως τόσες άλλες κιτς παρεμβάσεις που προσβάλλουν τα μνημεία του Πειραιά, τύπου ταμπέλα LOVE PIRAEUS στην πλατεία Αλεξάνδρας, αυθαίρετες κατασκευές στην παραλία Φρεαττύδας, (χαρακτηρισμένος αρχαιολογικός χώρος που αφήνεται προς το παρόν εκτός ανάπλασης), όρμο Αφροδίτης κ.α. Παρ’ ότι στη συνεδρίαση κυριάρχησε η απομάκρυνσης των γηπέδων (Φοίνικα και Πορφύρα), εντύπωση προκαλεί ότι η αρχαιολογική υπηρεσία ζητά να απομακρυνθούν τα γήπεδα εντός εύλογου χρόνου διότι είναι εγκαταστημένα πάνω στο τείχος ωστόσο δεν ζητά να απομακρυνθούν και οι τσιμεντένιες βάσεις τους επί του τείχους.
Εναρμονιζόμενοι πλήρως με τον τουριστικό στόχο, οι βάσεις των γηπέδων επί του τείχους παραμένουν για να αποτελέσουν χώρο θέασης και γρήγορης φωτογραφίας από τα τουριστικά πούλμαν που θα σταματούν για μια στάση, παρκάροντας στις θέσεις πάρκινγκ που θα διαμορφωθούν στο πεζοδρόμιο ακριβώς απέναντι, εκεί που σήμερα υπάρχουν παρτέρια τα οποία προγραμματίζεται να αποξηλωθούν. Οι επιχωματώσεις του Σκυλίτση, τα 800 μέτρα μπάζων που αποκλείουν με συρματόπλεγμα την παραλία εδώ και 20 χρόνια, μολονότι περίμενε κανείς να είναι η προτεραιότητα της ανάπλασης, αναφέρονται από την υπηρεσία χωρίς ωστόσο να αναλύεται το κονδύλι και οι εργασίες που θα απαιτηθούν! Οι ξύλινες σκάλες προς τη θάλασσα ξηλώνονται διότι «δεν συνάδουν με το μνημείο» ενώ δεν αναφέρεται με ποιο υλικό και ποιο κονδύλι θα γίνεται η πρόσβαση στο τείχος και στη θάλασσα από τα σημεία εκείνα. Τουλάχιστον 28 μεγάλα δέντρα ευκάλυπτοι, αρμυρίκια, φοινικοειδή, υλοτομούνται για να περάσει η «πράσινη» διαδρομή του ποδηλατόδρομου. Οι κατασκευές στον Ορμο Αφροδίτης επί του τείχους απομακρύνονται. Αν και είναι γνωστό ότι το τείχος είναι ενιαίο μνημείο που συνεχίζεται μέσα στο Παλατάκι στο τερμιναλ 12 της κρουαζιέρας όπου 590 μέτρα του περιμένουν την ανάδειξή τους από την COSCO , η μελέτη του Δήμου δεν τα ακουμπάει καν, αναλόγως τα αγνοεί και η αρχαιολογική υπηρεσία. Η μελέτη δεν αντιμετωπίζει το βασικό πρόβλημα της στάθμευσης των κατοίκων καθώς προβλέπει 241 θέσεις στάθμευσης για κατοίκους και επισκέπτες συνολικά και ακαθόριστα έναντι πολλαπλάσιων αυτοκινήτων που σταθμεύουν.
Στα 6-9 μέτρα πλάτους της ακτής Θεμιστοκλέους προβλέπεται η κατασκευή ποδηλατόδρομου 2,80μέτρα + δρόμου 4 μ +πεζοδρομίου παραλιακού 2 μ +πεζοδρόμιου στην οικοδομική γραμμή 1,5 μέτρο! Χωρίς εξήγηση πού και πώς θα χωρέσουν όλα αυτά! Καμία αναφορά επίσης στα βασικά στάδια ανάδειξης των μνημειακών καταλοίπων, [Α) Συντήρηση των μνημείων, Β) Αποκατάσταση και αναστήλωση, Γ) Διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου, Δ) Ανάδειξη του μνημειακού συνόλου, Ε) Διατήρηση του διαμορφωμένου αρχαιολογικού χώρου. Τον Ιούλιο 2023 υπερψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο Πειραιά ,ο προϋπολογισμός των 25,5εκατομμυρίων (μόνο 2 παρατάξεις ψήφισαν αρνητικά).Ενας προϋπολογισμός καλυμμένος με ασάφεια και αοριστία καθόλου αναλυτικός ,ο οποίος χωρίζεται σε 4 υποέργα χωρίς αναλυτική περιγραφή των ποσών όσον αφορά το υποέργο 1 των 23,5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ για τα έργα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος 2, 3 και 4 καμία ανάλυση των ποσών ούτε προσδιορισμός στις εργασίες που θα πραγματοποιηθούν.
Στη συνεδρίαση του ΚΑΣ, ο καθηγητής θαλασσίου περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Πειραιά κύριος Βασίλης Τσελέντης προσπάθησε να αναφερθεί στον προϋπολογισμό λαμβάνοντας την απάντηση από τον γενικό γραμματέα του ΚΑΣ ότι δεν τίθεται θέμα χρημάτων, παραμένει συνεπώς το ερώτημα αν ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός προβλέπει και είναι ικανός να καλύψει τους όρους που θέτει διαχρονικά η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιά ή αν τελικά η ανάδειξη του Κονώνειου Τείχους είναι δευτερευούσης σημασίας.
Για όλα τα παραπάνω και μετά τις δηλώσεις του δημάρχου ότι δεν προτίθεται να διαβουλευτεί με τους κατοίκους, καλούμε τους κατοίκους, φορείς, συλλόγους και εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων σε ανοιχτή συγκέντρωση για ενημέρωση και λήψη αποφάσεων ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 6.30μμ ΣΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ
ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ Α ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ –ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΪΚΗ
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΪΚΗΣ