Παρότι ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμης Λέκκας, προσδιορίζει την καταστροφή σε 720.000 στρέμματα, (ήτοι το 22-23% του συνόλου της παραγωγικής γης), υπολογίζοντας όμως μόνο τα χωράφια που πλημμύρισαν ολοσχερώς, η ζημιά είναι πολύ μεγαλύτερη. Ο κ. Λέκκας επισημαίνει βέβαια ότι και το γεγονός ότι οι αποθέσεις αργίλων και λάσπης πάνω στα γόνιμα εδάφη πάχους τουλάχιστον μισού μέτρου δεν θα μπορούν να φιλοξενήσουν καλλιέργειες ούτε τα επόμενα 5 χρόνια!
Οι αγρότες του κάμπου, που βλέπουν όλες τις επιπτώσεις της πλημμύρας, κάνουν λόγο για μία καταστροφή η οποία υπολογίζεται στα 2,5 εκατομμύρια στρέμματα.
«Περιβόλια ολόκληρα έχουν θαφτεί, δέντρα ξεριζώθηκαν στα βουνά. Τα έχει παρασύρει ο χείμαρρος. Ο ορεινός όγκος επίσης έχει θαφτεί στη λάσπη» λέει ο Δημήτρης Κοττής, αντιδήμαρχος και πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγρογόλ Μετεώρων στο τομέα της Αγροτικής Ανάπτυξης. «Ο κάμπος έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Δεν υπάρχει πλέον παραγωγή βαμβακιού καλαμποκιού, καπνού, σιτηρών κλπ. Ακόμη και τα κριθάρια, που ήταν έτοιμη σοδειά για πώληση, καταστράφηκαν»
Ζημιές σε όλες τις καλλιέργειες
Συγκεκριμένα οι ειδικοί, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αγροτικής γης επισημαίνουν ότι όλα τα χωράφια είναι πνιγμένα, ειδικότερα το βαμβάκι που βρίσκεται στα τελευταία στάδια πριν τη συγκομιδή, αλλά και το 10% των βιομηχανικών ντοματών που δεν είχε προχωρήσει η συγκομιδή τους, θεωρείται δεδομένο πως έχει καταστραφεί.
Ίδιου μεγέθους ζημιές έχουν υποστεί, τα αμπέλια αλλά και τα εποχικά είδη! Μεγάλες όμως είναι και οι καταστροφές σε δενδρώδεις καλλιέργειες μήλα, ροδάκινα, αχλάδια κ.α. Καταστράφηκαν επίσης και πολλές αποθήκες, κυρίως με σιτηρά και ξηρούς καρπούς, η έλλειψη των οποίων σύντομα θα γίνει αισθητή στην αγορά.
Αν και ο κ. Λέκκας υπολογίζει ότι το κόστος των ζημιών στην αγροτική παραγωγή, θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, ο Δημήτρης Λύπας, αντιπρόεδρος της Αγρογάλ Μετεώρων και επίσης αντιδήμαρχος, εκτιμά πως «ούτε με 2 δις ευρώ αποζημιώσεις δεν θα καλυφθούν οι ζημιές που έχουν υποστεί οι αγρότες».
Η κτηνοτροφία πνέει τα λοίσθια
Ειδικά στον κλάδο της κτηνοτροφίας, η ζημιά που έγινε τα τελευταία 24ωρα µε την καταστροφή σταυλικών εγκαταστάσεων και τις απώλειες ζωικού κεφαλαίου, είναι τεράστια.
«Μιλάμε για ξεκλήρισμα του κτηνοτροφικού επαγγέλματος» λέει ο Δημήτρης Κοττής. Και σημειώνει ότι «έχει πνιγεί το 20% των ζώων… την ώρα που ο κλάδος κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης μειώνεται κάθε χρόνο κατά 30%! Ακόμη και τα ζώα όμως που μας έχουν απομείνει δεν μπορούμε να τα φροντίσουμε διότι γέφυρες έχουν κοπεί στα δυο. Μεγάλες μονάδες έχουν αποκλειστεί… έχουν μείνει χωρίς ρεύμα και νερό!»
Εκτόξευση τιμών
Σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις που θα δημιουργηθούν στην αγορά οι άνθρωποι του κλάδου τονίζουν ότι τώρα θα διπλασιαστούν οι τιμές στους πάγκους. Δυσεύρετες θα είναι πλέον οι ντομάτες, τα ροδάκινα, τα μήλα, τα αχλάδια, οι ξηροί καρποί, τα σταφύλια ακόμη και τα κρεμμύδια, όλα τα εποχικά, ενώ η τιμή των γαλακτοκομικών και της φέτας θα «εκτοξευθεί», την ώρα μάλιστα που έχουν φύγει ήδη στα ύψη τα κοστολόγια!
Και κάπως έτσι οι κερδοσκόποι θα κάνουν πάρτι, ενώ οι στρεβλώσεις στις τιμές θα δίνουν και θα παίρνουν. Θα πρέπει η πολιτεία να μεριμνήσει διότι το θέμα είναι πολυεπίπεδο επισημαίνουν οι αγρότες!