Latest News

Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023

Σεισμός στο Μαρόκο: Καλά στην υγεία τους οι 20 Έλληνες που έζησαν το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου (ΒΙΝΤΕΟ)


 Ο Εγκέλαδος «χτύπησε» το Μαρόκο, με 6,9 Ρίχτερ....
το βράδυ της Παρασκευής (08/09). 

Αν και οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 820 και οι τραυματίες του 300, οι 20 Έλληνες που βρίσκονταν στο Μαρακές την ώρα του σεισμού είναι καλά στην υγεία του.

«Στο σύνολο τους είναι καλά στην υγεία τους» λέει μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο καθηγητής Νίκος Ζούρος, πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου των Γεωπάρκων και διευθυντής του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, το οποίο εκπροσωπείται στο Μαρόκο με πέντε ειδικούς επιστήμονες.

Για το συνέδριο του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO βρίσκονται 1.500 σύνεδροι από 50 χώρες και σήμερα, Σάββατο (09/09), ήταν η τελευταία ημέρα του Συνεδρίου. «Όλη τη νύχτα προσπαθούσα να επικοινωνήσω μαζί τους λέει ο κ. Ζούρος, και φαίνεται ότι όλοι είναι καλά».

ADVERTISEMENT

Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη μαρτυρία του κ. Ζούρου «την ώρα του σεισμού σύνεδροι συμμετείχαν σε επίσημο δείπνο στο ισόγειο νεόδμητης οικοδομής, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Μαρακές. Πραγματικά νιώσαμε τον σεισμό με ιδιαίτερη ένταση. Η αίσθηση του σεισμού ήταν τρομακτική».

Το δίκτυο Al Arabiya ανέφερε πως υπάρχουν πολλοί εγκλωβισμένοι σε ερείπια κτηρίων που κατέρρευσαν. Πέντε μέλη μιας οικογένειας ανασύρθηκαν νεκρά από ερείπια σπιτιού στην πόλη Ντεμνάτ. Η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε λίγο μετά τις 23:00 (τοπική ώρα) ήταν μεγέθους 6,9 βαθμών, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC). Το επίκεντρο εντοπίστηκε 77 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης Μαρακές και το εστιακό βάθος υπολογίζεται σε 10 χιλιόμετρα.

Οι κάτοικοι του Μαρακές, της πλησιέστερης μεγάλης πόλης στο επίκεντρο, δήλωσαν ότι ορισμένα κτίρια είχαν καταρρεύσει στην παλιά πόλη, ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Η τοπική τηλεόραση έδειξε εικόνες από έναν πεσμένο μιναρέ τζαμιού με συντρίμμια που βρίσκονταν πάνω σε διαλυμένα αυτοκίνητα.