Πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής το νέο εργασιακό νομοσχέδιο λαμβάνοντας συνολικά 158 «ναι»...
Υπέρ, όπως μαρτυρά και ο αριθμός, ψήφισαν όλοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ενώ κατά του εργασιακού νομοσχεδίου τέθηκαν 138 βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Το άρθρο 9 που αφορά τη δυνατότητα της «παράλληλης εργασίας» ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία λαμβάνοντας 158 θετικές ψήφους, έναντι 108 «κατά» και 30 «παρών».
Το άρθρο 10 που αφορά την «ελάχιστη προβλεψιμότητα της εργασίας» και αφορά τις προϋποθέσεις για είναι υποχρεωμένος ο εργαζόμενος να δεχθεί να απασχοληθεί από τον εργοδότη, ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία καθώς έλαβε 158 θετικές ψήφους έναντι 138 «κατά».
Το άρθρο 22 που θεσπίζει την τροποποίηση των διαδικασιών της «καταχώρησης αλλαγής ωραρίου και υπερωριών στο Πληροφοριακό Σύστημα ‘ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ’από επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στην ψηφιακή κάρτα εργασίας» και τις κυρώσεις που θα έχει μια επιχείρηση εάν η εργασία εργαζόμενου δεν ταυτοποιείται από τη σήμανση της κάρτας εργασίας του όπως τροποποιήθηκε από τον υπουργό Εργασίας, ψηφίσθηκε με 158 ψήφους έναντι 138 «κατά».
Το άρθρο 25 που αφορά τον «επιχειρησιακό συντονισμό της Επιθεώρησης Εργασίας για την προστασία της εργασίας» ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία λαμβάνοντας 158 θετικές ψήφους, έναντι 108 «κατά» και 30 «παρών».
Το άρθρο 26 με τις ρυθμίσεις για την απασχόληση την έκτη ημέρα σε επιχειρήσεις που δεν είναι εκ φύσεως συνεχούς λειτουργίας και εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας, ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία από 158 βουλευτές έναντι 108 που το καταψήφισαν και 30 που τοποθετήθηκαν με το «παρών».
Το άρθρο 31 για την «προστασία δικαιώματος στην εργασία» που αφορά την ποινική αντιμετώπιση σε όσους κατά τη διάρκεια απεργίας παρεμποδίζουν την απρόσκοπτη προσέλευση ή αποχώρηση από τον χώρο εργασίας σε όσους επιθυμούν να εργαστούν ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία από 158 βουλευτές, 126 το καταψήφισαν και 12 τοποθετήθηκαν με το «παρών».
Υπέρ της τροπολογίας για το «ξεπάγωμα» των τριετιών ψήφισαν, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Νίκη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Σπαρτιάτες δήλωσαν «παρών».
Το ΚΚΕ καταψήφισε, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας απουσίαζε από την ψηφοφορία σχετικά με την τροπολογία.
Τι προβλέπεται για το «ξεπάγωμα» τριετιών
Υπενθυμίζεται πως η τροπολογία πέραν του «ξεπαγώματος» των τριετιών προβλέπει και τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας στους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από τις πρόσφατες φωτιές και πλημμύρες.
Αναφορικά με τις τριετίες, ορίζεται πως από 1/1/2024 αίρεται η αναστολή της ισχύος διατάξεων νόμων, κανονιστικών πράξεων, συλλογικών συμβάσεων ή διαιτητικών αποφάσεων, οι οποίες προβλέπουν αυξήσεις μισθών ή ημερομισθίων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων περί υπηρεσιακών ωριμάνσεων, με μόνη προϋπόθεση την πάροδο συγκεκριμένου χρόνου εργασίας, όπως το επίδομα πολυετίας, το επίδομα χρόνου εργασίας, το επίδομα τριετίας και το επίδομα πενταετίας.
Συγκεκριμένα:
- Η προϋπηρεσία κάθε εργαζομένου, που είχε προσληφθεί, πριν από τις 14/2/2012, όπως η προϋπηρεσία αυτή είχε διαμορφωθεί τη 14η/2/2012, οπότε και ανεστάλη η συμπλήρωσή της, συνεχίζει να συμπληρώνεται, μετά από την 1η/1/2024.
- Η προϋπηρεσία κάθε εργαζομένου, που προσλήφθηκε, μετά από τις 14/2/2012, ξεκινά να συμπληρώνεται, μετά από την 1η/1/2024.