Δεν λέει να σταματήσει τις αλλαγές ο Έλον Μασκ από τότε που απέκτησε το Twitter που πλέον... ονομάζεται Χ.
Ωστόσο, κάθε αλλαγή του νέου ιδιοκτήτη της πλατφόρμας δεν χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης από το κοινό. Η τελευταία δε έχει αρχίσει να δημιουργεί αντιδράσεις, καθώς σύμφωνα με τους χρήστες θα αλλάξει πλήρως τη φυσιογνωμία της πλατφόρμας.
Η επιλογή του «μπλοκ» στα social media αποτελεί ένα βασικό τους χαρακτηριστικό και με τον καιρό αναδείχθηκε σε δομικό στοιχείο της κουλτούρας τους. Ο Έλον Μασκ στο πλαίσιο της θεωρίας του ότι οι πλατφόρμες κοινωνική δικτύωσης, πολύ περισσότερο αυτή που έχει στην ιδιοκτησία του, πρέπει να είναι τόπος διακίνησης των απόψεων των χρηστών χωρίς περιορισμούς και οποιαδήποτε εμπόδια ανακοίνωσε ότι καταργεί την δυνατότητα μπλοκαρίσματος άλλων λογαριασμών.
«Το μπλοκάρισμα θα διαγραφεί ως λειτουργία, με εξαίρεση τα απευθείας μηνύματα. Δεν έχει κανένα νόημα» αναφέρει ο Μασκ την ανάρτηση του. Οι χρήστες του Twitter μπορούν να αποκλείσουν άλλους χρήστες από το να διαβάσουν τα μηνύματά τους ή να τους ακολουθήσουν και γενικότερα το ανεπιθύμητο για τον χρήστη που κάνει μπλοκ περιεχόμενο δεν εμφανίζεται στο timeline του.
Στις αντιδράσεις που υπήρξαν στην ανακοίνωση του ο Μασκ απάντησε ότι δεν καταργείται η λειτουργία της σίγασης (mute) όπου απλά δεν ενημερώνεται ένας χρήστης για τις αναρτήσεις του άλλου και προέτρεψε τους χρήστες που χρησιμοποιούν το μπλοκ να χρησιμοποιούν το mute που όπως υποστηρίζει ο Αμερικανός μεγιστάνας είναι πιο λειτουργικό εργαλείο αποκλεισμού από το μπλοκάρισμα.
Όμως αυτή η κίνηση για κατάργηση του μπλοκ είναι πιθανό να δημιουργήσει μια εστία αντιπαράθεσης όχι μόνο με τους χρήστες του αλλά με την Apple και το Google γιατί τα ηλεκτρονικά καταστήματα των δύο εταιρειών (App Store και Google Play) ζητούν από τις συνεργαζόμενες με αυτά εφαρμογές να δίνουν τη δυνατότητα να αποκλείουν περιεχόμενο και χρήστες.
Είναι φανερό ότι πρόκειται για μια ακόμη στρατηγικού χαρακτήρα αμφιλεγόμενη κίνηση του Μασκ στο Twitter η οποία μένει να δούμε αν και πώς επηρεάσει την πλατφόρμα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στον περίπου ένα χρόνο ιδιοκτησίας του Twitter από τον Μασκ οι αποφάσεις που έχει πάρει έχουν προκαλέσει πολλών ειδών οικονομικά προβλήματα στην εταιρεία αλλά δεν έχει επηρεάσει καθόλου τον αριθμό των χρηστών και μάλιστα η πλατφόρμα δεν αντιμετώπισε κανένα απολύτως πρόβλημα από την εμφάνιση του ανταγωνιστικού Threads από την Metα το οποίο μετά την εντυπωσιακή του είσοδο στα social media και το ρεκόρ εγγραφών ξεφούσκωσε πολύ γρήγορα και προς το παρόν αδυνατεί να βρει ζωτικό χώρο στον κόσμο της κοινωνικής δικτύωσης.