Latest News

Δευτέρα 7 Αυγούστου 2023

Oι «αντάρτες» της ΝΔ απειλούν να… ξεβάψουν τον γαλάζιο χάρτη στις Περιφέρειες

 
Ο φόβος να περάσει η ΝΔ κάτω από τον πήχη των προσδοκιών που δημιούργησε η ιστορικών διαστάσεων νίκη της στις εκλογές του Ιουνίου στις αυτοδιοικητικές κάλπες... κινητοποιεί το σύνολο του κομματικού μηχανισμού, αλλά και τον ίδιον τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη που σπεύδει να στηρίξει με την παρουσία του όσους από τους υποψήφιους περιφερειάρχες βρίσκονται αντιμέτωποι με «αντάρτικα».

Παρ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κατορθώσει ακόμα να ανασυνταχθεί από τη βαριά ήττα, αφού στην αιχμή της προσοχής του είναι η εκλογή νέας ηγεσίας, η ΝΔ κινδυνεύει να κερδίσει λιγότερες περιφέρειες από το 2019, οπότε είχαν βαφτεί γαλάζιες οι 11 από τις 13 περιφέρειες της χώρας, πλην της Κρήτης και του Βορείου Αιγαίου, που είχε επικρατήσει ο «αντάρτης» Κώστας Μουτζούρης έναντι της επίσημης υποψήφιας της Πειραιώς, Χριστιάννας Καλογήρου.

Στις επικείμενες εκλογές του Οκτωβρίου, η ΝΔ θα στηρίξει τον ανεξάρτητο Σταύρο Αρναουτάκη στην Περιφέρεια Κρήτης, οπότε η βέβαιη επανεκλογή του δεν θα μπορεί να εγγραφεί στις ήττες. Ούτε, φυσικά στις γαλάζιες νίκες.

ADVERTISEMENT

Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιες περιφέρειες, που θα πρέπει να δοθεί μάχη έναντι των ανταρτών. Από τις πλέον χαρακτηριστικές, είναι η περίπτωση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου ο γαλάζιος περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, βρίσκεται αντιμέτωπος με τον «αντάρτη» πρόεδρο του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου ΑΜΘ Χριστόδουλο Τοψίδη, ο οποίος το 2019 είχε χάσει την εκλογή του μόλις για 3.500 ψήφους.

Ανάλογης δυσκολίας κρίνεται και η μάχη που θα δοθεί στη Δυτική Μακεδονία, όπου ο νυν περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης έχει απέναντί του μία ισχυρή αντάρτικη υποψηφιότητα, αυτή του πρώην βουλευτή Γιώργου Αμανατίδη, τον οποίον ο Κ. Μητσοτάκης διέγραψε πρόσφατα από τη ΝΔ.

Και βέβαια, για την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο στρατηγός Αλκιβιάδης Στεφανής, τον οποίον επέλεξε ο πρωθυπουργός, αναμένεται να δώσει σκληρή μάχη με τον αντίπαλό του νυν περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, ο οποίος διατηρεί σημαντικά εκλογικά ερείσματα στην περιοχή.

Και στη Στερεά Ελλάδα, όμως, η υποψηφιότητα του, επίσης, πρώην υπουργού της ΝΔ, Κώστα Μαρκόπουλου, δυσκολεύει σημαντικά τον αγώνα του νυν «γαλάζιου» περιφερειάρχη Φάνη Σπανού.

Τέλος, στην Ήπειρο, ο νυν περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, έχει απέναντί του τον προερχόμενο από την κεντροδεξιά κ. Σπύρο Ριζόπουλο αλλά και τον γαλάζιο αντάρτη Λάμπρο Γεωργόπουλο.

Προς ανακούφιση του Μεγάρου Μαξίμου και της Πειραιώς, οι ισχυρές πιέσεις στον νυν περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Π. Νίκα έπιασαν τόπο κι έτσι, ο γαλάζιος υποψήφιος Δημ. Πτωχός θα έχει μπροστά του καθαρό τοπίο. Ξεκίνησε, μάλιστα, την προεκλογική του μάχη, έχοντας στο πλευρό του τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη που μετέβη επί τούτου στην Καλαμάτα αλλά και τον πρώην πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, του οποίου επίσης υπήρξε στενός συνεργάτης. Έλλη Τριανταφύλλου