Latest News

Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023

Φωτιά στην Πάρνηθα: Δυσμενείς οι συνθήκες σήμερα- Γιατί χαρακτηρίζεται οπισθοδρομούσα

 Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ενημέρωσε τους πολίτες πως η φωτιά στην Πάρνηθα που ξέσπασε χθες συμπεριφέρεται ως οπισθοδρομούσα, δηλαδή εξαπλώνεται βόρεια-βορειοανατολικά, σε αντίθεση με τη διεύθυνση... του ανέμου.

Η πολύπλοκη τοπογραφία του σημείου και ειδικότερα οι απότομες κλίσεις της περιοχής επιτρέπουν στη φωτιά στην Πάρνηθα να κινείται με σχετική ταχύτητα ενάντια στους εξασθενημένους βορειοανατολικούς ανέμους. Παράλληλα, η πυκνή βλάστηση σε συνδυασμό με τις χαράδρες της περιοχής ευνοεί την πρόσκαιρη ανάπτυξη ακραίας συμπεριφοράς.

Πολύ κρίσιμο στοιχείο για τον πλήρη έλεγχο της φωτιάς στην Πάρνηθα αποτελεί ο αποτελεσματικός έλεγχος των όποιων εστιών παραμένουν ενεργές μέσα στις χαράδρες της περιοχής.

Από νωρίς σήμερα το ξημέρωμα αναμένεται νέα επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών, οι οποίες θα παραμείνουν δυσμενείς έως και αργά το απόγευμα.

Φωτιά στην Πάρνηθα: Twitter

Να σημειωθεί πως στη φωτιά στη Φυλή υπάρχουν δύο βασικά μέτωπα, στη Δεκέλεια και τον Άγιο Ιωάννη Ρώσο, ενώ ήδη έχουν καεί σπίτια στην περιοχή. Εξαιτίας της πυρκαγιάς εκκενώθηκαν τρία γηροκομεία με 150 άτομα, τα οποία μεταφέρθηκαν αρχικά στο δημαρχείο.