Ενώ η φωτιά στον Έβρο συνεχίζει για 13η μέρα να καίει τα πάντα στο πέρασμα της, ξεκινάει σε λίγη ώρα στη Βουλή η προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για το θέμα των πυρκαγιών σε επίπεδο...πολιτικών αρχηγών.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης συνεχίζουν τις επικρίσεις, επιρρίπτοντας τις πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση. Τα όσα έχουν συμβεί όλο το καλοκαίρι εμφανίζουν την χώρα αδύναμη να μην μπορεί να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές, οι οποίες έχουν κατακάψει 1.200.000 στρέμματα. Η φωτιά στον Έβρο, μάλιστα, σύμφωνα με την Κομισιόν, είναι η μεγαλύτερη φωτιά στην Ευρώπη από το 2000 και μετά.
Η διαρκής χρήση του 112 μπορεί να βοήθησε ώστε να μην υπάρξουν πολλαπλάσιες – με δεδομένη την έκταση και την ένταση της πυρκαγιάς – απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, εκατοντάδες πολίτες, ωστόσο, έχασαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους.
Παράλληλα τα όσα συνέβησαν στην Νέα Αγχίαλο, όπου πήραν φωτιά οι αποθήκες πυρομαχικών, το γεγονός ότι κινδύνευσε το νοσοκομείο και το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, καθώς και ότι καταστράφηκε μέρος του Οσίου Λουκά που είναι μνημείο της Unesco, θα βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης.
Μέσα, λοιπόν, σε αυτό το κλίμα ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να δώσει πειστικές απαντήσεις γιατί το επιτελικό κράτος δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει τα πύρινα μέτωπα, τα οποία έκαψαν την χώρα από την μία άκρη μέχρι την άλλη.
Οι πληροφορίες λένε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιμείνει στο γεγονός ότι όλα οφείλονται στην κλιματική αλλαγή και θα φέρει ως παραδείγματα τα όσα συνέβησαν στην Χαβάη και στον Καναδά.
Θα αναφερθεί στις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν στην λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων, υπό το φως των απαιτητικών προκλήσεων που θέτει και στη χώρα μας η κλιματική κρίση.
Πληροφορίες λένε ότι αναμένεται να δώσει μία πρόγευση από τις εξαγγελίες που θα κάνει στην Θεσσαλονίκη γι΄ αυτό το θέμα, ιδιαίτερα για το πεδίο της αναδιοργάνωσης των μηχανισμών πρόληψης, δασοπροστασίας, αλλά και των υπηρεσιών στα πεδία της δημόσιας ασφάλειας και της πολιτικής προστασίας.
Μεταξύ των παρεμβάσεων που σχεδιάζει να κάνει η κυβέρνηση είναι η ενίσχυση των μέσων πυρόσβεσης και η επικαιροποίηση του σχεδίου «Αιγίς», το οποίο εκπονήθηκε έπειτα από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021. Ακόμα, θα γίνει ανακατεύθυνση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την προστασία των δασών και το περιβάλλον. Σε ό,τι αφορά στην πρόληψη, σχεδιάζεται μεγαλύτερη εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των εθελοντών για τον καθαρισμό των δασών και τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.
Ο πρωθυπουργός θα επιμείνει στο ότι βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι να χορηγηθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στους πληγέντες.
Θα πει, μάλιστα, ότι μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή καταβλήθηκαν περίπου 876.000 ευρώ σε 167 δικαιούχους – πληγέντες από τις πυρκαγιές στο διάστημα 15 έως 31 Ιουλίου.
Το θέμα της αντιμετώπισης των πυρκαγιών θα συζητηθεί την Παρασκευή και στο Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ την ίδια ημέρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Ρόδο, η οποία ανήκει στις περιοχές που επλήγησαν φέτος το καλοκαίρι.