Έπεσε το σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας και στην Ιταλία μετά... τη Βρετανία.
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στον τομέα της Ρώμης και στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής Ιταλίας. Μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο αν το πρόβλημα οφείλεται σε δυσλειτουργία του συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας και στην Ιταλία ή σε επίθεση χάκερς. Ενδεικτικό της κατάστασης πάντως είναι ότι 150 πτήσεις από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια, που περνάνε πάνω από τον ιταλικό εναέριο χώρο, παρουσιάζουν καθυστερήσεις.
Να σημειωθεί ότι το πρόβλημα στην Ιταλία, όσον αφορά το θέμα των πτήσεων, είναι σαφώς μικρότερο από αυτό στη Βρετανία, που ξεκίνησε περίπου στη μία το μεσημέρι με την κατάρρευση του συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας.
Το γεγονός προκάλεσε πολύωρες καθυστερήσεις πτήσεων από βρετανικά αεροδρόμια προς άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, αλλά και εξίσου μεγάλες καθυστερήσεις στις πτήσεις από ευρωπαϊκά αεροδρόμια, όπως το Ελευθέριος Βενιζέλος, προς τη Βρετανία.
Τι συνέβη στη Βρετανία
Να σημειωθεί ότι το τεχνικό πρόβλημα στο μεγαλύτερο νησί της Ευρώπης διορθώθηκε πριν από λίγη ώρα, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας του Ηνωμένου Βασιλείου Nats, αποκαλύπτοντας ότι αφορούσε το σύστημα σχεδιασμού της, πράγμα που σημαίνει ότι τα σχέδια πτήσεων έπρεπε να επεξεργαστούν χειροκίνητα.
«Συνεργαζόμαστε τώρα στενά με αεροπορικές εταιρείες και αεροδρόμια για να διαχειριστούμε τις πτήσεις που επηρεάζονται όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά. Οι μηχανικοί μας θα παρακολουθούν προσεκτικά την απόδοση του συστήματος καθώς επιστρέφουμε στην κανονική λειτουργία», ανέφερε συγκεκριμένα η NATS στην ανακοίνωσή της, προειδοποιώντας ότι θα υπάρξει καθυστέρηση στην αποκατάσταση του προγράμματος πτήσεων μέχρι το βράδυ.
Αυτό θα συμβεί όχι μόνο λόγω του επανεφοδιασμού των σκαφών με καύσιμα και την προσέλευση των επιβατών στις καμπίνες, αλλά και εξαιτίας του ότι το ωράριο εργασίας του πληρώματος είναι εξαιρετικά αυστηρό για την ασφάλεια όλων, οπότε σε πολλές πτήσεις θα απαιτηθεί η αντικατάσταση τους.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Μεταφορών, Μαρκ Χάρπερ, με ανάρτηση του στο Twitter είπε ότι η ομάδα του θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη NATS για τη διαχείρηση των πτήσεων που ακυρώθηκαν ή καθυστέρησαν και την ανακούφιση των επιβατών που επλήγησαν.
Καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων
Νωρίτερα οι διοικήσεις αεροδρόμιων, όπως του Μάντσεστερ και του Στάνστεντ του Λονδίνου, είχαν προειδοποιήσει για πιθανά προβλήματα σε πτήσεις, ενώ το Λούτον, επίσης της βρετανικής πρωτεύουσας, αλλά και του Μπέρμιγχαμ είπαν ότι εργάζονται για να κατανοήσουν τον αντίκτυπο του προβλήματος.
Η British Airways, η Ryanair και η σκωτσέζικη Loganair έκαναν λόγο για σημαντικές καθυστερήσεις πτήσεων σε όλη την Ευρώπη που ταξιδεύουν προς, από ή μέσω του εναέριου χώρου του Ηνωμένου Βασιλείου.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στην Ελλάδα πτήση της Aegean που επρόκειτο να αναχωρήσει στις 13:30 από Ελευθέριος Βενιζέλος προς Λονδίνο, ανακοινώθηκε στις 15:30 ότι δεν επρόκειτο να πετάξει και οι δεκάδες επιβάτες έλαβαν οδηγία να αποβιβαστούν πίσω στο αεροδρόμιο όπου και ακόμη περιμένουν χωρίς να γνωρίζουν την ώρα πτήσης προς τη βρετανική πρωτεύουσα.
Επίσης πτήση της British, που επρόκειτο να φύγει από Αθήνα για Λονδίνο στις 19:30, ανακοινώθηκε στις 17:30 ότι μεταφέρεται για τις 06:30 το πρωί της Τρίτης 29 Αυγούστου, δηλαδή με καθυστέρηση 11 ολόκληρων ωρών!
Πρόβλημα και για τα νησιά
Από την πλευρά τους πολλοί επιβάτες με αναρτήσεις τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν ότι παραμένουν μέσα σε αεροπλάνα στους διαδρόμους προσγείωσης – απογείωσης ή σε κτίρια του αεροδρομίου, στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, το Ισραήλ και αλλού, περιμένοντας να αναχωρήσουν σε μια μέρα αιχμής λόγω δημόσιας αργίας σήμερα σε διαφορα μέρη της Βρετανίας.
Αυτόπτης μάρτυρας που βρισκόταν μέσα σε αεροπλάνο καθηλωμένο στον διάδρομο προσαπογείωσης με προορισμό τη Βουδαπέστη είπε ότι ο πιλότος ενημέρωσε τους επιβάτες για ενδεχόμενη καθυστέρηση 8-12 ωρών.
Οι πολύωρες καθυστερήσεις στις πτήσεις προς και από Βρετανία δημιουργούν ντόμινο καθυστερήσεων και σε μικρότερα αεροδρόμια. Από τη στιγμή που πτήσεις προς Βρετανία δεν μπορούν να απογειωθούν και δεν αδειάζουν διαθέσιμα parking stands δεν μπορούν να απογειωθούν άλλες πτήσεις προς μικρά αεροδρόμια.
Για παράδειγμα, στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας, όπου υπάρχουν λίγες θέσεις στάθμευσης αεροσκαφών, ιδιαίτερα στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου με συνεχείς πτήσεις προς και από Βρετανία, παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις σε πτήσεις άλλων εταιρειών.