Latest News

Τρίτη 8 Αυγούστου 2023

Φαλάσαρνα: Πώς κατελήφθη ασφυκτικά η πιο ωραία παραλία της Ελλάδας χωρίς καμία άδεια

 Από τις σαρωτικές αποκαλύψεις του Κινήματος της πετσέτας, αυτή είναι ίσως η μεγαλύτερη: Η κατάληψη με ομπρελοκαθίσματα της ωραιότερης ίσως ελληνικής παραλίας, στα Φαλάσαρνα της Κρήτης, είναι ολικά... παράνομη. 

Μετά τις καταγγελίες  δημοτικής Αρχής και αντιπολίτευσης και τις αποκαλύψεις από την Πρωτοβουλία Πολιτών Save Falasarna, η αυτοψία που έκανε προχθές κλιμάκιο ελεγκτών της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου αποκάλυψε εκτεταμένη κατάληψη του κοινόχρηστου χώρου της παραλίας, χωρίς μάλιστα να έχει γίνει καμία μίσθωση άδειας παραχώρησης αιγιαλού. 

Στην αυτοψία στην περιοχή των Φαλάσαρνων δήμου Κισσάμου, έγινε καταμέτρηση όλης της έκτασης κατάληψης του κοινόχρηστου χώρου του αιγιαλού και διαπιστώθηκε ότι στην περιοχή δεν έχει γίνει ούτε ένα μισθωτήριο παραχώρησης αιγιαλού.

Παρά την ασφυκτική τουριστική εκμετάλλευση της παραλίας, υπάρχουν μόνο 3-4 μισθωτήρια, τα οποία όμως αφορούν σε εκμετάλλευση θαλάσσιων μέσων αναψυχής (π.χ. θαλάσσια σπορ, ποδήλατα, jet ski κ.λπ.) τα οποία συνέταξε η ίδια η Κτηματική Υπηρεσία μετά από δημοπρασία. Αντιθέτως κανένας άλλος από όσους επαγγελματίες και εκμεταλλευτές της παραλίας όπου έκανε αυτοψία το κλιμάκιο δεν είχε άδεια κατάληψης αιγιαλού και παραλίας για ξαπλώστρες και ομπρέλες. 



Σε πρόσφατη ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας των Πολιτών “Save Falasarna” γίνεται λόγος για τετράτροχες “γουρούνες” που “θερίζουν” τις αμμοθίνες, jet ski, ομπρελοκαθίσματα στο 80% και όχι το 30% της παραλίας που ορίζει ο ΟΦΥΠΕΚΑ, και σκανδαλώδες μίσθωμα 10 ευρώ το τετραγωνικό το χρόνο συν τα beach bar και decibel άνω του επιτρεπόμενου ορίου. Επιπλέον η Πρωτοβουλία αναφέρει ότι είναι αμφισβητούμενο πλέον αν για όλα αυτά υπάρχει άδεια. Στην ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «πρόσφατα έγινε έλεγχος της Αστυνομίας σε όλο τον κόλπο της Φαλασάρνας και έγιναν 13 συλλήψεις επιχειρηματιών (εμείς μάθαμε για εργαζόμενους-αυτοφωράκηδες), γιατί δεν είχαν άδεια για τα ομπρελοκαθίσματα που νοίκιαζαν» και συνεχίζει: «Η πρόσκληση του Δήμου Κισσάμου προς τις επιχειρήσεις για απλή παραχώρηση αιγιαλού έγινε στις 11 Απριλίου και η προθεσμία έληγε στις 23 Ιουνίου. Η παρέμβαση της Αστυνομίας έγινε ένα μήνα μετά και διαπιστώθηκε ότι κανείς δεν είχε άδεια, ενώ τα περισσότερα ομπρελοκαθίσματα έχουν μπει από τον Μάιο. Το πρώτο ερώτημα είναι αν είχαν κάνει όλοι αίτηση στον Δήμο έως 23 Ιουνίου ή αν εκμεταλλεύτηκαν το “παραθυράκι” που τους δίνει ο νόμος, να κάνουν αίτηση μέσω Κτηματικής Υπηρεσίας από την 1η Ιουλίου και μετά».



Twitter

Σε άλλο σημείο της καταγγελίας του Κινήματος για τα Φαλάσαρνα αναφέρεται ότι, «ακόμα κι αν είχαν άδεια, η σύμβαση παραχώρησης ορίζει συγκεκριμένο χώρο (συνήθως 500 τ.μ.), εκ των οποίων, επειδή είναι περιοχή Natura, μπορεί να καταληφθεί με ομπρελοκαθίσματα το 30%, δηλαδή κάπου 170 τ.μ. Η παραλία Φαλάσαρνα έχει αμμοθίνες που καθημερινά οργώνουν οι μηχανοκίνητες “γουρούνες”.

Τελευταίο που δείχνει το μέγεθος του σκανδάλου το αφιερώνουμε σε όσους πιστεύουν ότι, αν δώσουμε τις παραλίες μας στην ιδιωτική πρωτοβουλία, αυτή θα φέρει ανάπτυξη και ως εκ τούτου έσοδα στα δημόσια ταμεία. Οι εν λόγω επιχειρήσεις, αν και όταν πάρουν άδεια, θα πληρώσουν προς Δήμο και ελληνικό Δημόσιο, με βάση τις συμβάσεις που έχουμε δει, μια τιμή περίπου 10 ευρώ/τ.μ. για ένα ολόκληρο έτος. Δηλαδή για μια σύμβαση που αφορά 500 τ.μ. θα πληρώσουν 5.000 ευρώ/έτος. Τα συγκεκριμένα ομπρελοκαθίσματα χρεώνονται 20 έως και 80 ή και 300 ευρώ αν είναι στην πρώτη σειρά. Κάντε τον πολλαπλασιασμό για μια επιχείρηση που διαθέτει 100 ομπρελοκαθίσματα (100x80 = 8.000 ευρώ, δηλαδή το ετήσιο κόστος ενοικίασης είναι η είσπραξη μισής και μόνο ημέρας) και θα δείτε ότι μιλάμε για πλιάτσικο εις βάρος των Κισσαμιτών, των Χανιωτών αλλά και όλων των επισκεπτών», καταλήγει η ανακοίνωση.