Latest News

Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023

Σε κλειστή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας θα συζητηθεί η επίθεση των Τουρκοκύπριων στη νεκρή ζώνη

 
Σε κλειστή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συζητηθούν σήμερα τα γεγονότα με τις επιθέσεις των Τουρκοκύπριων σε ειρηνευτική αποστολή που σημειώθηκαν την Παρασκευή το πρωί στη νεκρή ζώνη... στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα, θα συζητηθεί το επεισόδιο στη «νεκρή ζώνη» της Πύλας στην Κύπρο με τις επιθέσεις Τουρκοκυπρίων κατά κυανόκρανων των Ηνωμένων Εθνών και την κατασκευή του παράνομου δρόμου, αναφέρει το κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων. Το ίδιο θέμα θα κυριαρχήσει και στο υπουργικό συμβούλιο της τουρκικής κυβέρνησης υπό την προεδρία του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν.

Οι Τουρκοκύπριοι διαμήνυσαν ότι δεν θα κάνουν πίσω, αν και για την ώρα σταμάτησαν τις εργασίες διάνοιξης του δρόμου στη «νεκρή ζώνη». Οι ίδιοι -με την στήριξη της Άγκυρας- ισχυρίζονται ότι ανοίγουν δρόμους σε απαγορευμένη περιοχή για ανθρωπιστικούς λόγους.

Διεθνής κατακραυγή μετά τις επιθέσεις των Τουρκοκύπριων

Τα επεισόδια με τις επιθέσεις των Τουρκοκύπριων στην ειρηνευτική αποστολή στην Κύπρο έχουν αποσπάσει τη διεθνή καταδίκη. ΗΠΑ, ΟΗΕ και Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνουν πως στέκονται στο πλευρό της Κύπρου.

Την Πέμπτη αναμένεται στη Λευκωσία ο Αμερικανός Γερουσιαστής, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος έχει ήδη χαρακτηρίσει «απαράδεκτη και εγκληματική» την επίθεση, ενώ τα επεισόδια καταδίκασε και ο Καναδάς. Θέση για το θέμα πήρε και ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής Τζον Σαρμπάνης. Χαρακτήρισε υπεύθυνο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την επίθεση των Τουρκοκυπρίων κατά της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στη νεκρή ζώνη και ζήτησε παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου.

«Προτρέπω τον πρόεδρο Μπάιντεν να χρησιμοποιήσει τις καλές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη για να διασφαλίσει ότι η κρίση στην Πύλα θα αντιμετωπιστεί ουσιαστικά από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ» τόνισε.