Latest News

Κυριακή 20 Αυγούστου 2023

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Τι πρέπει να προσέξουν όσοι βρίσκονται κοντά στην πυρκαγιά- Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου

 Ο Ιατρικός Σύλλογος Έβρου και η Πνευμονολογική Κλινική του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης λόγω της φωτιάς στην Αλεξανδρούπολη προχώρησαν σε οδηγίες προς τους κατοίκους και τους εργαζόμενους σε περιοχές... κοντά στα πύρινα μέτωπα σχετικά με τον καπνό και τα αιωρούμενα σωματίδια.

Σύμφωνα με την κοινή τους ανακοίνωση επιβάλλεται η άμεση απομάκρυνση από την οποιαδήποτε εστία της φωτιάς στην Αλεξανδρούπολη και η συμμόρφωση με τις οδηγίες των αρχών. Συστήνεται η πλήρης αποφυγή μετακινήσεων και η έκθεση σε καπνό, ειδικά σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως είναι οι ασθενείς με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, οι ηλικιωμένοι, τα νεογνά, τα βρέφη, τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες και οι θηλάζουσες.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Έβρου και η Πνευμονολογική Κλινική του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης συστήνουν επίσης την παραμονή σε εσωτερικούς χώρους με κλειστά παράθυρα και πόρτες, ενώ προτείνεται η χρήση κλιματιστικού με ανακύκλωση του εσωτερικού αέρα, ιδίως αν υπάρχουν συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας. Εξαιτίας της φωτιάς στην Αλεξανδρούπολη, αν χρειαστεί να γίνει μετακίνηση με αυτοκίνητο, επιβάλλεται η χρήση κλιματισμού, αποκλειστικά με ανακύκλωση αέρα.

Επιπλέον, επιβάλλεται η αποφυγή άθλησης σε συνθήκες ατμοσφαιρικής επιβάρυνσης από τον καπνό. Παράλληλα, συνιστάται η αποφυγή καπνίσματος και λοιπών δραστηριοτήτων σε εσωτερικούς χώρους που επιδεινώνουν περισσότερο την ποιότητα του αέρα, όπως π.χ. η χρήση κεριών για φωτισμό, το μαγείρεμα σε ανοιχτή εστία, η χρήση προϊόντων αεροζόλ.

Απαραίτητη η χρήση μάσκας λόγω της φωτιάς στην Αλεξανδρούπολη

Εφόσον η μετακίνηση ή η παραμονή σε εξωτερικό χώρο είναι απαραίτητη, επιβάλλεται η καλή ενυδάτωση και η εφύγρανση των αεροφόρων οδών. Επιπλέον, λόγω της φωτιάς στην Αλεξανδρούπολη θα πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή FFP3) με καλή εφαρμογή. Πρέπει να τονιστεί, ότι οι χειρουργικές ή υφασμάτινες μάσκες δεν προστατεύουν από την εισπνοή καπνού ή στάχτης. Εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, συστήνεται οι μετακινήσεις να γίνονται σε ώρες χαμηλότερου θερμικού φορτίου, π.χ. το βράδυ.

Αναφορικά με τους ασθενείς με βρογχικό άσθμα ή ΧΑΠ, παθήσεις που κατεξοχήν επιδεινώνονται από την περιβαλλοντική επιβάρυνση, απαιτείται η αυστηρή τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής - και επί οποιασδήποτε επιδείνωσης των συμπτωμάτων, η άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα πνευμονολόγο με σκοπό την προσαρμογή της αγωγής.

Τέλος, ο Ιατρικός Σύλλογος Έβρου και η Πνευμονολογική Κλινική του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης συστήνουν στους πολίτες να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις των επίσημων φορέων για την ποιότητα του αέρα. Επιπρόσθετα, στο διαδίκτυο υπάρχουν χάρτες με δεδομένα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που ανανεώνονται σε πραγματικό χρόνο.