Latest News

Κυριακή 20 Αυγούστου 2023

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Τα κύρια πύρινα μέτωπα- Ισχυροί άνεμοι και αναζωπυρώσεις


Για δεύτερο 24ωρο οι πυροσβέστες δίνουν αδιάκοπη μάχη στη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη, όπου οι διαρκείς αναζωπυρώσεις και οι ισχυροί άνεμοι συνεχίζουν να δυσκολεύουν το... έργο τους. 

Ήδη, η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη έκαψε χθες πέντε σπίτια και τον ιερό ναό του Αετοχωρίου και άλλα τέσσερα σπίτια στα Πεύκα.

 Ωστόσο, υπάρχουν φόβοι για μεγαλύτερες καταστροφές, ενώ ήδη έχουν μετατραπεί σε στάχτη πολλά στρέμματα δάσους αλλά και καλλιεργειών. 

Αυτή την ώρα, τα κύρια πύρινα μέτωπα της φωτιάς στην Αλεξανδρούπολη είναι στα χωριά Νίψα και Δωρικό, σύμφωνα με την πυροσβεστική. Ωστόσο, η πυρκαγιά έχει πολλές εστίες και η μάχη δίνεται και στον οικισμό Αμφιτρίτη, όπου η κατάσταση ήταν χειρότερη το μεσημέρι. Στη Νίψα, οι φλόγες έχουν περικυκλώσει το χωριό, όπου πυροσβέστες και εθελοντές προσπαθούν να αποτρέψουν τα χειρότερα.

Στο μεταξύ και σήμερα πνέουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή, η ένταση των οποίων φτάνει στα 7-8 μποφόρ, κάτι που δυσκολεύει την προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη. Μάλιστα, σύμφωνα με την πυροσβεστική, δεν αναμένεται να «πέσει» η ένταση των ανέμων τις επόμενες ώρες.

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Εκκενώθηκαν 5 οικισμοί σήμερα

Από χθες, που ξέσπασε τη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη έως και το απόγευμα της Κυριακής έχουν σταλεί συνολικά εννέα μηνύματα από το 112. σήμερα, δόθηκε εντολή να εκκενωθούν τα χωριά Μοναστήρι, Δορίσκος, Αμφιτρίτη, Μαΐστρος και Άβαντος.

 Επίσης, εστάλη μήνυμα στους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης να μείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να κλείσουν πόρτες και παράθυρα, προκειμένου να προστατευθούν από τον καπνό. 

Οι δυνάμεις που επιχειρούν στη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη ενισχύθηκαν εκ νέου. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, αυτή την ώρα στην προσπάθεια κατάσβεσης συμμετέχουν 198 πυροσβέστες, με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα. Από αέρος περιοδικά επιχειρούν 16 αεροσκάφη και επτά ελικόπτερα, από τα οποία το ένα για τον συντονισμό. 


Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Τα κύρια πύρινα μέτωπα- Ισχυροί άνεμοι και αναζωπυρώσεις

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο- Σε γενική επιφυλακή η πυροσβεστική 

Ακραίος είναι ο κίνδυνος για την εκδήλωση πυρκαγιάς αύριο, Δευτέρα, σε αρκετές περιοχές της χώρας. 

Λόγω του ακραίου κινδύνου για φωτιές, τέθηκε σε γενική επιφυλακή το προσωπικό της πυροσβεστικής στην περιφέρεια Αττικής, όπως και τις περιφερειακές ενότητες Βοιωτίας, Ευβοίας, Κορινθίας, Αργολίδας. 

Παράλληλα, συνεχίζεται η εναέρια επιτήρηση, όπως και οι περιπολίες που πραγματοποιούν πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις. Στις περιοχές που είναι στο «κόκκινο», λόγω ακραίου κινδύνου για εκδήλωση φωτιάς, εφαρμόζεται το σχέδιο της Πολιτικής Προστασίας, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει την απαγόρευση κυκλοφορίας σε εθνικούς δρυμούς, δάση και άλλες «ευπαθείς» περιοχές.