Πρόκειται για εννέα άτομα που αντιμετωπίζουν κατηγορίες που αφορούν σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, εμπορία ανθρώπων, μεσολάβηση σε υιοθεσία ανηλίκων κατ’ επάγγελμα, εφαρμογή της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, απάτη, πλαστογραφία πιστοποιητικών.
Στην υπόθεση εμπλέκονται δύο γιατροί, ένας γυναικολόγος και ένας κλινικός εμβρυολόγος, 4 γυναίκες που εργάζονταν στο κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ιδιοκτησίας τους ενός γιατρού που συνελήφθη, μια γυναίκα με καταγωγή από τη Ρουμανία και δύο γυναίκες από τη Γεωργία.
Για την υπόθεση είναι σε πλήρη εξέλιξη η προανάκριση, η δικογραφία παραμένει ανοιχτή, ενώ αναμένονται και οι επίσημες ανακοινώσεις από την αστυνομία.
Ο τρόπος δράσης του κυκλώματος
Τις τελευταίες ώρες οι αστυνομικές αρχές κάνουν φύλλο φτερό τον τρόπο δράσης του κυκλώματος. Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες το κύκλωμα φέρεται να είχε ως έδρα στα Χανιά ωστόσο η δράση του εξαπλωνόταν σε όλη την Ελλάδα καθώς και σε χώρες του εξωτερικού.
«Εγκέφαλος» του κυκλώματος φέρεται να ήταν ένας γιατρός ο οποίος είχε ασχοληθεί με υποβοηθούμενες αναπαραγωγές στα Χανιά ενώ στο κύκλωμα εμπλέκονται ακόμα ένας γιατρός από τα Χανιά και 4 εργαζόμενοι του κέντρου καθώς και ακόμα 3 γυναίκες που είχαν τον ρόλο των «μεσιτριών»
Σύμφωνα με πληροφορίες το κύκλωμα διατηρούσε τρία «μεσιτικά» γραφεία σε όλη την Ελλάδα, ένα που αποτελούσε και την βάση του κυκλώματος στα Χανιά, ένα στην Θεσσαλονίκη και ένα στην Ρουμανία.
Τα μέλη του κυκλώματος φέρεται να έβρισκαν γυναίκες από χώρες του εξωτερικού και συγκεκριμένα από την Ρουμανία, την Αλβανία, την Γεωργία και την Μολδαβία καθώς και Ρομά που αντιμετώπιζαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και στην συνέχεια τις μετέφερες στην Ελλάδα με προορισμό του Χανιά.
Οι γυναίκες κατά την περίοδο της κύησης τους παρέμεναν στα Χανιά και η σπείρα φέρεται να τους εξασφάλιζε τροφή, στέγη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ενώ παράλληλα τους πρόσφεραν και ένα μικρό χρηματικό ποσό κάθε μήνα μέχρι την γέννα.
Μόλις τα μωρά γεννιόντουσαν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι μητέρες μαζί με την μεσίτρια φέρεται να έδιναν τα μωρά στις οικογένειες που θα τα υιοθετούσαν. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι ήταν κυρίως άτεκνες οικογένειες, σε ζευγάρια ομοφυλόφιλων καθώς και σε άτομα τα οποία ήταν μόνα και δεν μπορούσαν να κάνουν οικογένεια.
Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως ζητούσαν από τους ενδιαφερόμενους ποσά που κυμαίνονταν από 70.000 ευρώ και μπορεί να έφταναν έως και τις 120.000 ευρώ.
Έρευνα για ύπαρξη έξι offshore εταιρειών
Το κύκλωμα βρίσκεται στο στόχαστρο του τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο ύστερα από καταγγελίες που έφτασαν στις αρχές.
Συγκεκριμένα η Υπηρεσία Οργανωμένου Εγκλήματος από την Αθήνα μαζί με την υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων έστησε επιχείρηση προκειμένου να ελεγχθούν ζητήματα ενδεχόμενων παράνομων υιοθεσιών και παρένθετης μητρότητας καθώς και να ερευνηθεί αν υπήρξε μέσα από τη διαδικασία αυτή περίπτωση εμπορίας.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει σχηματιστεί μια ογκώδης δικογραφία με αρκετά σοβαρές κατηγορίες για αδικήματα, μεταξύ άλλων, όπως η εμπορία ανθρώπων, η παράνομη διάθεση γενετικού υλικού, η πλαστογραφία και η έκδοση ψευδών ιατρικών βεβαιώσεων καθώς και η συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης.
Παράλληλα στις έρευνες συμμετέχει και το ΣΔΟΕ καθώς το κύκλωμα φέρεται να συνδέεται με την λειτουργία έξι offshore εταιριών.
Πάντως οι έρευνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και μέχρι στιγμή έχουν προσαχθεί πάνω από 30 άτομα στην υποδιεύθυνση ασφαλείας Χανίων για να καταθέσουν για την υπόθεση.