Latest News

Κυριακή 6 Αυγούστου 2023

Φωτιά στην Πορτογαλία: Πάνω από 1.100 πυροσβέστες στην κατάσβεση- Έως 100 χλμ. μακριά έφτασε ο καπνός


 Πάνω από 1.100 πυροσβέστες και 14 αεροσκάφη έχουν κινητοποιηθεί για την κατάσβεση μεγάλης φωτιάς σε δασική έκταση που μαίνεται στην περιοχή... Καστέλο Μπράνκο της κεντρικής Πορτογαλίας.

Σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας, λόγω των καιρικών συνθηκών, δηλαδή ζέστη σε συνδυασμό με ισχυρούς ανέμους, μπορεί να χρειαστούν πολλές ημέρες μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά. 

Ο καπνός από τη φωτιά έφτασε μέχρι τη Φάτιμα, στο ναό της Παναγίας όπου σήμερα είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες χιλιάδες προσκυνητές για να υποδεχτούν και να ακούσουν τον πάπα Φραγκίσκο. Ενδεικτικά, η Φάτιμα απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα από την περιοχή που σημειώνεται η φωτιά.

Μέχρι στιγμής, η πυρκαγιά έχει κάψει συνολικά  60 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους και χορτολιβαδικής έκτασης ενώ για προληπτικούς λόγους διατάχθηκε η απομάκρυνση 100 κατοίκων. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή καταστροφές σε σπίτια.

Ο διοικητής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας Τζόντι Ράτο είπε ότι η φωτιά ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής σε μια δύσβατη περιοχή.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία, η θερμοκρασία αύριο στο Καστέλο Μπράνκο θα αγγίξει τους 40 βαθμούς Κελσίου, από 38 σήμερα. Ο Αύγουστος είναι συνήθως ο θερμότερος μήνας του έτους για την Πορτογαλία.