Latest News

Σάββατο 15 Ιουλίου 2023

«Η Wagner δεν υπάρχει»: Ο Πούτιν μιλά για τη συνάντηση με τον Πριγκόζιν και την πρόταση που έκανε

 Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε τον δικό του απολογισμό της συνάντησης που είχε, στις 29 Ιουνίου στο Κρεμλίνο, με τον στασιαστή της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, και τους άνδρες του, μετά την αποτυχημένη ανταρσία της... ομάδας μισθοφόρων.

Μιλώντας σε δημοσιογράφο της κρατικά ελεγχόμενης ρωσικής εφημερίδας Kommersant, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι 35 μαχητές της Wagner συνόδευσαν τον Πριγκόζιν στην τρίωρη συνάντηση στο Κρεμλίνο τον περασμένο μήνα.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι προσέφερε στους στρατιώτες διάφορες επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της συνέχισης των επιχειρήσεων υπό τη διοίκηση, όμως, ενός άλλου ατόμου. Αρκέστηκε να τον χαρακτηρίσει «γκριζομάλλη» και φαίνεται πως είναι άτομο που επιχειρούσε με την ομάδα μισθοφόρων τους τελευταίους 16 μήνες. 

«Τίποτα δεν θα είχε αλλάξει γι' αυτούς. Θα είχαν ως επικεφαλής το ίδιο πρόσωπο που ήταν ο πραγματικός τους διοικητής όλο αυτό το διάστημα» ανέφερε. 

«Πολλοί έγνεψαν όταν το είπα αυτό» ισχυρίστηκε ο Πούτιν, αναφερόμενος στις αντιδράσεις στην πρότασή του. «Και ο Πριγκόζιν, ο οποίος καθόταν μπροστά και δεν το είδε, αφού με άκουσε, είπε : "Όχι, τα παιδιά δεν συμφωνούν με αυτή την απόφαση"».

Ο Ρώσος πρόεδρος προσπάθησε, επίσης, να υποβαθμίσει τα γεγονότα της 24ης Απριλίου, παρότι οι μαχητές της Wagner εισέβαλαν στη Μόσχα, καταλαμβάνοντας ρωσικό έδαφος και ζητώντας τις παραιτήσεις του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Βαλέρι Γερασίμοφ.

«Όλα είναι πολύ απλά και προφανή για τη ρωσική κοινωνία. Οι απλοί μαχητές της Wagner πολέμησαν έντιμα, οπότε (...) το γεγονός ότι παρασύρθηκαν σε αυτά τα γεγονότα είναι λυπηρό» σημείωσε.

Ερωτώμενος εάν η ομάδα μισθοφόρων θα συνεχίσει να λειτουργεί ως μονάδα μάχης, ο ίδιος αναφώνησε: «Λοιπόν, η Wagner δεν υπάρχει!». 

«Δεν έχουμε κανένα νόμο για τις ιδιωτικές στρατιωτικές οργανώσεις! Απλά δεν υπάρχει» εξήγησε.