Latest News

Κυριακή 9 Ιουλίου 2023

Επανεμφάνιση «Αζοφιτών» προκαλεί οργή του Κρεμλίνου - Ο ρόλος Εντογάν και η σύνοδος του ΝΑΤΟ (ΒΙΝΤΕΟ - ΕΙΚΟΝΑ)

 Ο επαναπατρισμός κορυφαίων μελών του Τάγματος Αζόφ στην Ουκρανία μετά την επίσκεψη Ζελένσκι στην Τουρκία έχει προκαλέσει οργή στην Μόσχα και προβληματισμό για την στάση της Τουρκίας ενόψει και της Συνόδου... του ΝΑΤΟ.  

Το Κρεμλίνο καταδίκασε τον επαναπατρισμό από την Τουρκία «Αζοφιτών» Ουκρανών διοικητών που βάσει προηγούμενης συμφωνίας θα παρέμεναν στην Τουρκία μέχρι το τέλος του πολέμου. Η ουκρανική προεδρία επιβεβαίωσε ότι πέτυχε την επιστροφή  των «Αζοφιτών» μετά από «διαπραγματεύσεις με την τουρκική πλευρά». Στη Ρωσία το Τάγμα Αζοφ θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση. Τους διοικητές αυτούς τους υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσι, κατά την αποχώρησή του από την Τουρκία, όπου πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη, όπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

Αργότερα σε συνέντευξη τύπου στο Λβιβ ο πρόεδρος της Ουκρανίας ευχαρίστησε τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την απελευθέρωση των μελών του Τάγματος Αζόφ.«Υπάρχουν πράγματα στα οποία οι λεπτομέρειες καθορίζουν τα μελλοντικά αποτελέσματα», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο διοικητής του Τάγματος Αζόφ Ντένις Προκοπένκο είπε από την πλευρά του παίρνοντας τον λόγο ότι θα συνεχίσει να πολεμά. «Γι’ αυτό επιστρέψαμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.  

Πέντε «Αζοφίτες» στρατιωτικοί διοικητές, «υπερήρωες», σύμφωνα με τον Ζελένσκι, είχαν μεταφερθεί στην Τουρκία. Βάσει της συμφωνίας θα παρέμεναν εκεί «υπό συνθήκες απόλυτης ασφάλειας και άνεσης» μέχρι «το τέλος του πολέμου», σύμφωνα που υπεγράφη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αντιδράσεις από την Ρωσία για το Τάγμα Αζόφ 

«Η επιστροφή των διοικητών του Αζόφ από την Τουρκία στην Ουκρανία δεν είναι παρά μια άμεση παραβίαση των όρων υφιστάμενων συμφωνιών», δήλωσε μετά από αυτήν την εξέλιξη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σύμφωνα με τα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων και τα ρωσικά ΜΜΕ, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με τον ίδιο να τονίζει ότι η Ρωσία δεν είχε ενημέρωση για τον επαναπατρισμό τους. Σύμφωνα με τον Ρώσο αξιωματούχο, τόσο η Ουκρανία όσο και η Τουρκία παραβίασαν τους όρους της συμφωνίας που προέβλεπε ότι αυτοί οι άνδρες θα παρέμεναν στην Τουρκία μέχρι το τέλος του πολέμου.

Ο Πεσκόφ συνέδεσε αυτή την επιστροφή των διοικητών με την «αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης» και με την επιθυμία της Άγκυρας να επιδείξει «αλληλεγγύη» πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους στις 11 και 12 Ιουλίου. «Οι προετοιμασίες για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε εξέλιξη και, φυσικά, ασκείται μεγάλη πίεση εις βάρος της Τουρκίας», υποστήριξε.

Ερντογάν σε δύο ταμπλό 

Η στάση της Τουρκίας μπορεί να προκάλεσε την αντίδραση του Κρεμλίνου, ωστόσο ο Ερντογάν επιδιώκει να μην χαλάσει τις ισορροπίες. Πρέπει να σημειωθεί μάλιστα πως ο διεθνής τύπος επέστησε την προσοχή στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν σχετικά με την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Τονίστηκε δε ότι αυτή η δήλωση έγινε κατά την περίοδο όπου από πλευράς Τουρκίας παραμένει το βέτο κατά της Σουηδίας. Υπενθυμίζεται πως ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ευθαρσώς πως η Ουκρανία αξίζει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο ο Ερντογάν ανέφερε ακόμα ότι άκουσε όσα του είπε ο Ζελένσκι για την ανταλλαγή κρατουμένων και πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες και με τη ρωσική πλευρά, «Συζήτησα το θέμα με τον κ. Πούτιν και ο κ. Πούτιν θα επισκεφθεί επίσης την Τουρκία τον επόμενο μήνα. Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και πάλι πρόσωπο με πρόσωπο», είπε ο Ερντογάν. 

Το Reuters, από την άλλη, ανέφερε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν θα προσπαθήσει να πείσει τη Ρωσία να επεκτείνει τον διάδρομο σιτηρών για τουλάχιστον 3 ακόμη μήνες. Στις αναφορές των ΜΜΕ που υποστήριξαν ότι ο Πούτιν θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Τουρκία τον επόμενο μήνα, σημειώθηκε ότι στην ημερήσια διάταξη θα είναι και η ανταλλαγή κρατουμένων.