Latest News

Τρίτη 25 Ιουλίου 2023

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Προφορική άδεια για την λειτουργία στην Παναγία Σουμελά

 Ανατροπή στην υπόθεση της τουρκικής άρνησης για να πραγματοποιηθεί η λειτουργία του Δεκαπενταύγουστου στην Παναγία Σουμελά καθώς ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φαίνεται πως τελικά θα... δώσει έγκριση. 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν πηγές του Πατριαρχείου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποφάσισε να δώσει την άδεια για να λειτουργήσει η Παναγία Σουμελά την ημέρα της Κοίμησης της Θεοτόκου, παρά τις αρχικές αντιρρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Open, αναμένεται να επιδοθεί και γραπτώς στο Φανάρι η απόφαση των τουρκικών Αρχών, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για να μεταβεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην ιστορική μονή τον Δεκαπενταύγουστο για να τελέσει την πανηγυρική θεία λειτουργία.

Σημειώνεται πως κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και το 2020, όταν αρχικά δεν είχε δοθεί η σχετική άδεια στην Ιερά Μονή, αλλά ο Ερντογάν είχε δώσει, την τελευταία στιγμή, προφορικά τη συγκατάθεσή του για τη λειτουργία.

«Η απόφαση των τουρκικών Αρχών να μη χορηγηθεί άδεια για την πραγματοποίηση λειτουργίας στην ιστορική Μονή Παναγίας Σουμελά, τον Δεκαπενταύγουστο, είναι μία εξόχως δυσάρεστη εξέλιξη για όλους τους πιστούς και προσκυνητές που ανέμεναν να την επισκεφθούν φέτος» είχαν τονίσει, πρόσφατα, διπλωματικές πηγές.