Αν υπήρχαν (σε κάποιους) αμφιβολίες για το ποιος μεθόδευσε μια διαδικασία εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών και οδήγησε στο «τραπέζι» Μητσοτάκη και Ερντογάν, οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν...
στο CNN τις διαλύουν.Ο Αμερικανός πρόεδρος είτε από υπεροψία ως πλανητάρχης είτε επειδή απλώς λόγω ηλικίας ρετάρει μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο περιέγραψε επακριβώς το παζάρι που έχει στηθεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ όπου θα γίνει και η συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Ερντογάν την προσεχή Τετάρτη.
«Η Τουρκία, είπε ο Μπάιντεν, αναζητά τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16. Και ο Μητσοτάκης στην Ελλάδα αναζητά επίσης κάποια βοήθεια… Και έτσι, αυτό που προσπαθώ ειλικρινά να φτιάξω είναι μια κατά τρόπον κοινοπραξία, όπου ενισχύουμε το ΝΑΤΟ τόσο μέσω της στρατιωτικής ενίσχυσης της Ελλάδας και της Τουρκίας όσο και με την ένταξη της Σουηδίας. Αλλά βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν έχει γίνει ακόμα».
Να συνοψίσουμε τα όσα είπε ο πλανητάρχης:
· Οι ΗΠΑ θέλουν την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
· Ο Ερντογάν θέλει τον εκσυγχρονισμό των F-16
· Και ο Μητσοτάκης θέλει «κάποια βοήθεια»
Πρέπει να επισημανθεί ότι στη δήλωσή του ο Αμερικανός πρόεδρος τοποθετεί εμμέσως αλλά σαφέστατα τα ελληνοτουρκικά «δίπλα» στο αμερικανοτουρκικό παζάρι και αυτό προφανώς δεν έγινε τυχαία. Ενώ, λοιπόν, είναι ξεκάθαρο τι επιδιώκουν Ουάσιγκτον και Άγκυρα παραμένει θολό και ασαφές τι σημαίνει η «κάποια βοήθεια» που αναζητά ο Μητσοτάκης, σύμφωνα με την διατύπωση Μπάιντεν.
Θα πρέπει να θυμηθούμε ότι στην τελευταία τηλεφωνική τους επικοινωνία, όταν ο Μπάιντεν συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την επανεκλογή του, ο Λευκός Οίκος με ανακοίνωσή του σημείωνε ότι οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν την συνεργασία για την εξασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου και του Αιγαίου.
Το τι ακριβώς σημαίνει αυτό και ποια συγκεκριμένα μπορεί να είναι η ελληνική συμβολή στην σταθερότητα της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ που «αποσυντονίζεται» εξ αιτίας των ελληνοτουρκικών τριβών ίσως προκύψει από τα αποτελέσματα της συνάντησης Μητσοτάκη- Ερντογάν και τις εξελίξεις που αυτή θα δρομολογήσει.
Κάτι, πάντως, που είναι ξεκάθαρο από τώρα και ο Μπάιντεν είτε αφελώς είτε από υπεροψία αποκάλυψε, είναι η ότι η Ελλάδα (ο Μητσοτάκης) «χρειάζεται κάποια βοήθεια» προκειμένου να συμβάλει ώστε να ολοκληρωθεί το κρίσιμο αμερικανοτουρκικό μεγάλο παζάρι για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τον εκσυγχρονισμό της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.
Προς το παρόν δεν είναι γνωστό αν και τι είδους ανταλλάγματα ζητά η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να «καταπιεί» τον εκσυγχρονισμό της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Το σίγουρο, ωστόσο, είναι ότι ο Λευκός Οίκος έχει ξεκαθαρίσει πως βλέπει θετικά την προοπτική του εκσυγχρονισμού των τουρκικών F16 και θα εκτιμούσε ιδιαίτερα αν η Αθήνα χαλιναγωγούσε το ελληνοαμερικανικό λόμπι (Μενέντεζ) που εμποδίζει την εξέλιξη της μπίζνας…
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η επιστολή των γερουσιαστών του Κογκρέσου που ανοίγουν «πόρτα» για τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών μαχητικών, βάζοντας την προϋπόθεση να μην χρησιμοποιούνται σε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου κλπ. Ίσως είναι το πρόσχημα (η βοήθεια που θέλει ο Μητσοτάκης) για να κλείσει το αμερικανοτουρκικό παζάρι…
Το πόση αξία μπορεί να έχουν αυτού του είδους οι προσχηματικές «προϋποθέσεις» πάντως φαίνεται από το γεγονός ότι ακριβώς τη μέρα που κορυφώνεται το παζάρι προγραμματίζεται ΝΑΤΟϊκή άσκηση νότια Ρόδου και Καστελόριζου με τη συμμετοχή φυσικά και της Τουρκίας, με σχεδιασμό που αγνοεί προκλητικά τις ελληνικές θέσεις.
Με αφορμή δέσμευση περιοχής για άσκηση ΝΑΤΟϊκών και Τουρκικών μονάδων νοτίως Ρόδου και Καστελόριζου για τις 14 Ιουλίου με ΝΟΤΑΜ η Αθήνα που επισημαίνει πως θα πρέπει να γίνει σεβαστό το εύρος των 10 ναυτικών μιλίων εναέριου χώρου, και η Τουρκία με αντιΝΟΤΑΜ λέει πως δεν θα το πράξει και τα αεροπλάνα της θα πετάξουν και μέχρι τα 6 νμ…